Przypaminacz [SOLVED]

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Takatnik

Przypaminacz [SOLVED]

Post autor: Takatnik »

Witam . Mam pytanie w jaki sposób mogę zrobić plik który będzie mi przypominał o wydarzeniach ważnych dla mnie które maja się stać za parę dni lub parę tygodni . Potrzebuje czegoś co będzie mi przypominało że za np. dwa tygodnie muszę coś zrobić a jak nie zrobię to po włączeniu tego pliku będę widzieć że termin się zbliża lub właśn
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2020 8:00 am przez Takatnik, łącznie zmieniany 2 razy.
OpenOffice 4, Windows 10
Jan_J

Re: Przypaminacz

Post autor: Jan_J »

W opisie wydarzenia powinna być jakaś data wyznaczająca termin, a sposób prezentacji powinien zależeć od tego, kiedy termin upłynie.
Najlepszym sposobem zrobienia tego w arkuszu jest formatowanie warunkowe oraz operacje na datach. Odstęp czasu między datami (znacznikami czasu) obliczysz odejmując daty (znaczniki czasu) od siebie. Wynik będzie długością okresu między nimi, mierzoną w dobach.
W jaki sposób określisz, co to znaczy termin „zbliżający się”, „upływający”, „przedawniony” itp., zależy od Twojej inwencji. Jest tu pole do wykazania się pomysłami. Przy mądrej organizacji obliczenia mogą być konfigurowalne.
Ponieważ temat wygląda na zadanie szkolne (niezłe zresztą), jestem przeciwny podawaniu konkretnego rozwiązania, nawet w postaci szkicu.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Takatnik

No nie jest to zadanie domowe :) Za stary jestem trochę na takie rzeczy . Miało by to mi pomóc w pracy bo mam dużo na głowie i czasem niektóre rzeczy mi umykają bo np. termin minął a ja ni w ząb nie łapię exela :( no ale jeżeli nie może mi ktoś pomóc to trudno, ale szkoda
OpenOffice 4, Windows 10
Jan_J

No bo się szkoła zbliża, myślałem że ktoś przygotowuje zaległe zadania na poprawkę.

Operacje na datach + formatowanie warunkowe pozwolą pokazać kolorem, co jest np. pilne, a co przeterminowane.

Załączam przykład:
przypominacz.ods
(8.13 KiB) Pobrany 279 razy
Jak to działa
arkusz 1 (terminarz)
w kolumnie A zaplanowana data czynności, w kolumnie B jej opis.
Obszar A:B jest objęty formatowaniem warunkowym (Format/Warunkowe/Zarządzaj), które przypisuje osobne style wyświetlania w zależności od zbliżającego się terminu. Osiągnięte to jest uzależnieniem przypisanego stylu od spełnienia formuły postaci
I(czy.liczba($a2); $a2 - dziś() < konfiguracja.$x$x)
gdzie $x$x jest adresem kolejnego progu terminowego (patrz następny punkt).
Przypisywany styl jest wskazany przez nazwę. Wykorzystałem domyślne style komórek Error, Bad, Good itp., ale można zastosować własne.

arkusz 2 (konfiguracja)
definiuje limity czasowe odpowiadające poszczególnym rozróżnianym poziomom przypomnienia.
Nazwy są nieistotne. Liczba wpisów jest (niestety) ustalona na sztywno w formatowaniu warunkowym.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Pomijając odpowiedź @Jan_J (bo zrealizowane w taki sam sposób rozwiązanie chciałem załączyć) myślę, że rozsądniejszym byłoby wykorzystanie jakiegoś przypominacza zintegrowanego np. z przeglądarką. Takie dodatki można znaleźć dla Firefoxa (kiedys był dostępny Reminder Firefox), Chrome (Google ma w ogóle swój kalendarz). Można też skorzystać ze strony RememberTheMilk, na której można rejestrować zadania i terminy a serwis ten automatycznie wysyła przypomnienia na maila.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Takatnik

Przepraszam ale to dla mnie za trudne :( za słaby jestem z exela aby to zrobić chyba to to że w szkole nie było :) . No nic zostanie mi wpisywanie nadal w kajet :). Wiem tu nie dostanę gotowców . Ale i tak dziękuje wszystkim za pomoc
OpenOffice 4, Windows 10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Jan_J przygotował ci kompletne rozwiązanie. W arkuszu "Terminarz" dodałem do jeszcze jedną kolumnę, w której znajduje się liczba dni od dzisiaj do wpisanego terminu. Czyli =termin - dzisiejsza data. Wynik ujemny oznacza, że termin już minął, zero, że wypada właśnie dzisiaj a liczba dodatnia, że do terminu jest jeszcze tyle dni ile pokazuje wynik. Dzięki tej dodatkowej kolumnie możesz posortować swoje wpisy narastająco wg liczby dni i w ten sposób na samym początku zobaczysz wpisy już przeterminowane.

Zastosowane formatowanie warunkowe koloruje pozycje w ten sposób, że czynności przeterminowane zaznacza na czerwono, przypadające na dziś - na różowo, te, które mają być zrealizowane jutro - na zielono, te na które jest jeszcze tydzień - na żółto a dalsze terminy nie są kolorowane. To ile dni przed terminem ma pojawić się sygnalizowanie możesz ustawić w arkuszu "konfiguracja".
W odesłanym przeze mnie pliku możesz wpisywać swoje dane do 190. wiersza.
W kolumnie B możesz wpisywać długie teksty. Zostaną zawinięte w komórce.
Nie usuwaj zbędnych wpisów przez usuwanie wierszy. Zrób to zaznaczając dane w kolumnie A i B (w tylu wierszach ile potrzebujesz) i naciśnij klawisz DELETE. Nie usuwaj zapisów w kolumnie C, tam znajduje się formuła obliczająca ile dni zostało do terminu.
Kolumnę C możesz ukryć aby nie psuła widoku terminarza. Ma ona znaczenie tylko dla sortowania. Możesz wpisywać swoje terminy w dowolnej kolejności dat, po posortowaniu będziesz i tak miał wszystko po kolei.

Edytuję ten post 27 sierpnia. Dodana przeze mnie kolumna "C" jest niepotrzebna i można ją usunąć. Jakieś zaćmienie, czy co? Wystarczy przecież posortować to zestawienie wg dat. Tak więc jedyne co zrobiłem w pliku @Jan_J, to sformatowałem komórki z opisem czynności tak, aby długie teksty się zawijały.
Pozostaje wytyczna o nieusuwanie wierszy z zapisanymi terminami, lecz kasowanie ich zawartości. Usunięcie wiersza skutkuje bowiem zmniejszeniem obszaru objętego formatowaniem warunkowym.
Załączniki
przypominacz2.ods
(21.83 KiB) Pobrany 265 razy
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2020 12:30 pm przez Jermor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Olśniło mnie, że niepotrzebnie wstawiłem dodatkową kolumnę.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Takatnik

Re: Przypaminacz [SOLVED]

Witam. Dziękuję bardzo za pomoc,l mam nadzieję że teraz praca będzie dla mnie milsza :) i wydajniejsza . Pozdrawiam
OpenOffice 4, Windows 10
Jan_J

//
Jermor pisze:[...] ma w ogóle swój kalendarz). Można też skorzystać ze strony [...]
Ja wiem, są kalendarze, systemy zarządzania czasem itp. Ale rozumiem intencję @Taktanik, bo we mnie opracowanie własnego systemiku umacnia poczucie sprawczości. A konieczność podległości pod kalendarz, zwłaszcza zarządzany zbiorowo, osacza...
JJ
mmaciek1975

Post autor: mmaciek1975 »

Witam serdecznie. Jestem nowy i prawie całkiem zielony w temacie arkusza calc. Mam wielką prośbę. Potrzebuję stworzyć sobie taki arkusz przypominający, który pomógłby mi w pracy. Może to już gdzieś było może nie ale tak jak mówię, że nie za bardzo to łapię i proszę o pomoc. Chodzi mi o stworzenie formuł: "więcej jak 30 dni do dziś - kolor zielony"; "30 dni do dziś włącznie - kolor żółty" i po dzisiejszej dacie - przeterminowane kolor czerwony". Będę bardzo wdzięczny za pomoc i pozdrawiam
OpenOffice 3.1 na Windows 10
Jan_J

Sprawdź dokumentację formatowania warunkowego.
U nas na forum jest o tym sporo: search.php?keywords=warunkowe&sr=topics
@Jermor jest aktywnym uczestnikiem naszego forum, ale prowadzi też własny blog. Zobacz https://yestok.pl/ooo/y56.php
JJ
mmaciek1975

Post autor: mmaciek1975 »

Dzięki wielkie za nakierowanie ale tak jak wcześniej napisałem że dla mnie to czarna magia i ni w ząb nie wiem jak się zabrać do tego. Staram się to jakoś ogarnąć, znalazłem na necie jakieś formuły ale niewiele mi to pomogło. Bardzo proszę o pomoc. może ktoś potrafi mi napisać takie formuły będę bardzo wdzięczny
OpenOffice 3.1 na Windows 10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

O formatowaniu warunkowym napisałem tutaj https://yestok.pl/ooo/y56.php
Ważne!
ODPOWIEDZ