Poprawność danych - adr.pośr

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
krzys59

Poprawność danych - adr.pośr

Post autor: krzys59 »

Dzień dobry
Mam arkusz LibreOffice w którym działa funkcja sprawdzania poprawności danych w komórce w ten sposób, że najpierw stworzyłem zakresy z zadaną nazwą, oraz spis tych zakresów w kolejnych komórkach. W sprawdzaniu poprawności danych wykorzystuję w polu "Źródło" funkcję ADR.POŚR($III_M.B$370)
która odwołuje się do nazwy zakresu umieszczonego w komórce b370 w arkuszu III_M. Ponieważ musiałem powielić na kilkadziesiąt sąsiednich komórek takie sprawdzanie danych, wykorzystałem takie rozwiązanie bo przy kopiowaniu do następnej komórki przesuwa mi się adres odwołań i wszystko działa poprawnie. Inna sprawa, że niestety musiałem ręcznie nazwać te kilkadziesiąt zakresów (pewnie da się to jakoś zautomatyzować, ale nie tu problem)
Chcę zrobić "kopię" tego rozwiązanie w Google Sheet i tu poległem, nie potrafię znaleźć sposobu na użycie adr.pośr = INDIRECT w regułach sprawdzania poprawności w komórce w google sheet.
Czy ktoś potrafi podpowiedzieć jak ugryźć ten problem? Muszę takie sprawdzanie danych zrobić na każdy dzień w kwartale i trochę mi się nie uśmiecha ręczne tworzenie reguły sprawdzania poprawności w 92 komórkach, bo z tym, że będę musiał ręcznie nazwać te 92 zakresy to już się pogodziłem :D
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Poprawność danych - adr.pośr

Post autor: Jermor »

Co do konieczności nazywania kolejnych obszarów ręcznie. Jeśli dobrze zrozumiałem problem, to załączam przykład rozwiązania. Wykorzystałem tylko dwie nazwy. Jedną przypisaną do zestawu nazw określających zestawy danych do wyboru i drugą obejmującą te wybory.
Do wyboru danych wykorzystałem funkcję INDEKS() zamiast ADR.POŚR(). Jeśli w funkcji INDEKS() pominie się numer wiersza (kolumny), to funkcja zwraca całą kolumnę (wiersz) danych.
Co do Google... Mam wrażenie, że ich sprawdzanie nie pozwala na podanie zakresu przez wynik funkcji.
Załączniki
Poprawność.ods
(19.6 KiB) Pobrany 84 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
krzys59

Re: Poprawność danych - adr.pośr

Post autor: krzys59 »

Dziękuję za poświęcony czas, ale nie całkiem o to mi chodzi, samo sprawdzanie poprawności danych mam rozpracowane, ale szukałem obejścia problemu rozciągnięcia na wiele komórek sprawdzania poprawności właśnie poprzez adres pośredni jak w LO, niestety chyba nie ma takiej możliwości. Ale wymyśliłem sobie, że po prostu zrobię makro do google sheet które mi stworzy kilkadziesiąt zdefiniowanych zakresów a potem drugim makrem przyporządkuje te zakresy do sprawdzania poprawności danych w komórkach. Wprawdzie jestem cienki w makrach do google sheet ale chyba przy pomocy OpenAI sobie z tym poradzę :) - całkiem ciekawe narzędzie
Niemniej zachowam sobie arkusz kolegi, sprytne rozwiązanie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ