Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki.
Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki.
Witam.
Potrzebuję zmienić kolor czcionki w jednej komórce, w zależności od zawartości innej komórki.
Przykładowo komórka A1 ma wpisany tekst ABC i kolor tekstu powinien zmienić się w zależności od tego, czy w komórce A2 wartość jest większa od zera.
I serdeczna prośba - łopatologicznie proszę.
Pozdrawiam.
Ateva2000
Potrzebuję zmienić kolor czcionki w jednej komórce, w zależności od zawartości innej komórki.
Przykładowo komórka A1 ma wpisany tekst ABC i kolor tekstu powinien zmienić się w zależności od tego, czy w komórce A2 wartość jest większa od zera.
I serdeczna prośba - łopatologicznie proszę.
Pozdrawiam.
Ateva2000
Apache OpenOffice 4.1.2
Windows 10
Windows 10
Re: Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki
Zapoznaj się z zasadami formatowania warunkowego, np. na tej stronie: https://yestok.pl/ooo/y56.php
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Dziękuję za próbę pomocy. Jednak dla mnie za mało łopatologicznie. Nie potrafiłem znaleźć wskazówek do mojego problemu.
Spróbuję inaczej wyjaśnić.
W komórce A1 jest wpisane PRODUKT.
Komórka A2 jest pusta, a użytkownik wpisuje ilość tego produktu. Przy czym czasami wpisują "2", czasami "dwa" albo "2 op".
Bez względu na to co zostanie wpisane, chciałbym aby tekst PRODUKT z komórki A1 zmienił kolor.
Gdzieś wyczytałem, że powinienem wpisać formatowanie warunkowe dla A1 w formie A2>0. Próbowałem z różnymi "krzaczkami", ale to mnie działa.
Pozdrawiam.
Ateva2000.
Spróbuję inaczej wyjaśnić.
W komórce A1 jest wpisane PRODUKT.
Komórka A2 jest pusta, a użytkownik wpisuje ilość tego produktu. Przy czym czasami wpisują "2", czasami "dwa" albo "2 op".
Bez względu na to co zostanie wpisane, chciałbym aby tekst PRODUKT z komórki A1 zmienił kolor.
Gdzieś wyczytałem, że powinienem wpisać formatowanie warunkowe dla A1 w formie A2>0. Próbowałem z różnymi "krzaczkami", ale to mnie działa.
Pozdrawiam.
Ateva2000.
Apache OpenOffice 4.1.2
Windows 10
Windows 10
Jeśli chcesz rzeczywiście korzystać z formatowania warunkowego, to musisz to zagadnienie poznać. Owszem, możesz za każdym razem zgłaszać problem aby ktoś ci go rozwiązał, ale to nie jest dobra metoda. Stron i poradników na temat formatowania warunkowego jest wiele. Nawiązując do zaproponowanej przeze mnie strony. W podrozdziale "Formuła jest", dotyczącym Apache OpenOffice (tę wersje pakietu wskazujesz w stopce), pierwsze zdanie brzmi:
Potrzebna jest ci formułą, która wystawi PRAWDA gdy cokolwiek jest wpisane i FAŁSZ gdy komórka jest pusta. Tak trzeba tę formułę stworzyć, bo formatowanie warunkowe zachodzi, gdy wynikiem wyrażenia warunkującego jest PRAWDA.
Oznacza to, że wyrażenie powinno mieć postać =NIE(CZY.PUSTA(A2))
Czyli jak nadać formatowanie komórce z napisem PRODUKT na podstawie zawartości komórki znajdującej się poniżej. Z twoich wyjaśnień wynika, że zmiana wyglądu komórki PRODUKT ma nastąpić zawsze gdy w komórce poniżej zostanie cokolwiek wpisane. W zasobie funkcji programu nie ma co prawda funkcji CZY.COŚ.JEST, ale jest funkcja CZY.PUSTA, zatem: CZY.PUSTA(A2) wystawi PRAWDA gdy komórka jest pusta i FAŁSZ gdy coś zawiera.Wybór tego sposobu pozwala nadać formatowanie komórkowe obszarom niezawierającym danych decydujących o formatowaniu.
Potrzebna jest ci formułą, która wystawi PRAWDA gdy cokolwiek jest wpisane i FAŁSZ gdy komórka jest pusta. Tak trzeba tę formułę stworzyć, bo formatowanie warunkowe zachodzi, gdy wynikiem wyrażenia warunkującego jest PRAWDA.
Oznacza to, że wyrażenie powinno mieć postać =NIE(CZY.PUSTA(A2))
Ważne!
Ważne!
Napisałeś:
możesz zadecydować, że wprowadzać można np. tylko liczby całkowite większe od 0 i mniejsze od 100.
Funkcjonalność ta znajduje się pod poleceniem "Dane -> Poprawność danych..."
Więcej o tym problemie możesz poczytać we wspomnianym już serwisie tu: https://yestok.pl/ooo/y46.php
czyli ktoś inny wpisuje dane do twojego formularza. Czy zastanowiłeś się nad tym aby przypisać komórce A2 funkcjonalność "Poprawność danych"?Ateva2000 pisze:Przy czym czasami wpisują "2", czasami "dwa" albo "2 op".
możesz zadecydować, że wprowadzać można np. tylko liczby całkowite większe od 0 i mniejsze od 100.
Funkcjonalność ta znajduje się pod poleceniem "Dane -> Poprawność danych..."
Więcej o tym problemie możesz poczytać we wspomnianym już serwisie tu: https://yestok.pl/ooo/y46.php
Ważne!
Ważne!
Re: Zmiana kolory czcionek zależne od wartości innej komórki.
Dzień Dobry,
fajnie mi działa to formatowanie warunkowe. Zmienia kolory tak, jak chciałem.
Urodził mi się problem po skopiowaniu komórek z arkusza do dokumentu tekstowego. Przestało mi działać formatowanie warunkowe w dokumencie.
Czy to tak ma być i nic się nie da zrobić czy ja czegoś niedopatrzyłem?
fajnie mi działa to formatowanie warunkowe. Zmienia kolory tak, jak chciałem.
Urodził mi się problem po skopiowaniu komórek z arkusza do dokumentu tekstowego. Przestało mi działać formatowanie warunkowe w dokumencie.
Czy to tak ma być i nic się nie da zrobić czy ja czegoś niedopatrzyłem?
LibreOffice 7.5.0.3 Win10
Wklejanie danych ze skoroszytu do tabeli tekstowej nie zachowa formatowania warunkowego — mimo, że formatowanie „zwykłe” (ze stylów i bezpośrednie) jest przenoszone.
Da się je uratować osadzając w dokumencie tekstowym obiekt OLE (w istocie jest to zagnieżdżony dokument innego rodzaju).
Załączam banalny przykład. Zielone rubryki towarzyszą wpisom parzystym, różowe — nieparzystym w sąsiedniej kolumnie. Kopiowanie danych w inne miejsce w osadzonym skoroszycie wymaga WZGLĘDNYCH formuł formatowania warunkowego. Inaczej warunki nie zostaną właściwe zinterpretowane.
Wszystko to są kopie, nie linki. Nie ma związku między dokumentem bazowym i tym zawierającym kopię. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w OLE taki link ustanowić (ale czy przejmie on style? nie pamiętam).
Da się je uratować osadzając w dokumencie tekstowym obiekt OLE (w istocie jest to zagnieżdżony dokument innego rodzaju).
Załączam banalny przykład. Zielone rubryki towarzyszą wpisom parzystym, różowe — nieparzystym w sąsiedniej kolumnie. Kopiowanie danych w inne miejsce w osadzonym skoroszycie wymaga WZGLĘDNYCH formuł formatowania warunkowego. Inaczej warunki nie zostaną właściwe zinterpretowane.
Wszystko to są kopie, nie linki. Nie ma związku między dokumentem bazowym i tym zawierającym kopię. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w OLE taki link ustanowić (ale czy przejmie on style? nie pamiętam).
- Załączniki
-
- kopia_style_warunkowe.odt
- kopia przez Ctrl+C/V oraz w obiekcie OLE
- (13.67 KiB) Pobrany 83 razy
-
- kuku.ods
- oryginał (uwaga na adresy formuł w formatowaniu warunkowym)
- (6.83 KiB) Pobrany 86 razy
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dzięki Jan_J
pokombinuję z tym.
":-)"
pokombinuję z tym.
":-)"
LibreOffice 7.5.0.3 Win10