wyszukiwanie według 2 kryteriów

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Ronin12

wyszukiwanie według 2 kryteriów

Post autor: Ronin12 »

Witam.

Nie mogę przejść, wydaję mi się dość banalny problem.
Plik wrzucam aby podpowiedzieć o co mi chodzi.
Z tabeli muszę wyłuskiwać parametry wedle 2 kryteriów. Mam 1 tabelę z ilością farb wedle typu i barwy.
Chciałbym, że jak wybiorę w jakiejś komórce z listy np.: kolor B, a w drugiej komórce z listy: typu 3, to pokaże mi w innej komórce wartość: 570.

Próbowałem z funkcją WYSZUKAJ.PIONOWO i nie potrafiłem przejść 2 kryterium jednocześnie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Załączniki
farby.ods
(12.66 KiB) Pobrany 63 razy
Openoffice 4.1.13 na Windows 10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: wyszukiwanie według 2 kryteriów

Post autor: Jermor »

Odsyłam ci rozwiązanie. Oparte jest na wykorzystaniu funkcji INDEKS().
Kolumnę z kolorami od A do H (A3:A10) nazwałem "kolory" a obszar parametrów farb, czyli B3:I10, nazwałem "farby".
Załączniki
farby_J.ods
(13.49 KiB) Pobrany 81 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Uwagi dodatkowe:
Rubrykę "Kolor" tak naprawdę nazwałeś "K0LOR", zamiast litery "O" wpisałeś cyfrę zero. Gdybyś kiedyś poszukiwał gdzie w tabeli wpisano "kolor" to ten element nie zostanie znaleziony.
Poprawność danych. Zamiast wpisywać listę symboli, wskaż zakres komórek zawierających potrzebne nazwy. Wówczas możesz wpisać rzeczywiste nazwy kolorów do swojej tabeli bez poprawiania poprawności danych.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ronin12

Post autor: Ronin12 »

Bardzo dziękuję, to jest to o co mi chodziło, chodź teraz muszę trochę to "przegryźć" aby wiedzieć, jak później to bez problemu wykorzystywać.

Czy zawsze trzeba nadawać nazwę, nie można bezpośrednio wpisać A3:A10 zamiast "kolor"?

Dziękuję, za zwrócenie uwagi na błąd w pisowni.
Openoffice 4.1.13 na Windows 10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Nazwa jest tylko substytutem adresów. Wygodniejsza w stosowaniu, jeśli np. ten sam zakres ma być użyty w innych formułach. Poza tym nazwa powie więcej niż adres. Za trzy miesiące gdy spojrzysz na formułę i tam będzie $A$3:$A$10 to będziesz się zastanawiał czego to dotyczy, jak zobaczysz nazwę "kolory" zorientujesz się, że chodzi o tę część arkusza gdzie znajdują się kolory.
To jest jednak i tak kwestia własnych przyzwyczajeń.
A jeśli chodzi o "przegryzanie" - funkcja INDEKS() podaje co znajduje się w tabelce, której zakres, lub nazwa jest pierwszym argumentem tej funkcji w wierszu wskazanym przez drugi argument i kolumnie wskazanej przez trzeci. W twoim przypadku typ farby od 1 do 8 odpowiada akurat numerowi kolumny w tej tabelce. Natomiast kolor, który ma wskazywać na wiersz, jest nazwą, a nie liczbą, dlatego inną funkcją PODAJ.POZYCJĘ() określamy, na którym miejscu listy kolorów znajduje się ten wskazany i ta liczba jest numerem wiersza.
Ważne!
ODPOWIEDZ