Czy jest możliwa zmiana stylów domyślnych? Chodzi mi o przypadek, kiedy chcę, żeby np. podpis czy tabela były automatycznie tworzone ze stylem innym niż "przypis dolny" czy "zawartość tabeli". Wiem, że można zmodyfikować te style i wtedy ich używać, ale chodzi mi o przypadek kiedy chcę stosować własny styl o innej nazwie (np. "!przypis" czy "!tabela").
I jeszcze chyba powiązana sprawa. Wstawiając podpis np. do tabeli chciałbym, żeby nie trzeba było za każdym razem zmieniać ustawień (np. wstaw powyżej=> wstaw poniżej czy zmiana separatora z ":" na "."). Na razie doszedłem, że można to zrobić definiując autopodpis. Czy to jedyne wyjście?
[SOLVED]zmiana styli domyślnych
[SOLVED]zmiana styli domyślnych
Ostatnio zmieniony pn cze 21, 2010 3:17 pm przez Sei, łącznie zmieniany 2 razy.
OpenOffice 3.2 /Windows 7
Re: zmiana styli domyślnych
Zaprojektuj style jakie ci odpowiadają i zapisz w szablonie dokumentu.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Tak zrobiłem, ale nie wiem jak powiązać dany styl z konkretnym działaniem. Mam te style, mogę je wybierać i stosować, ale nie wiem jak zrobić, żeby automatycznie się aktywowały przy danym działaniu.
Zapisz w szablonie, po czym użyj tego szablonu albo jawnie, albo jako domyślnego.
Plik/Nowy/Szablony i dokumenty
Plik/Nowy/Szablony i dokumenty
JJ
Napiszę jak zrobiłem. Stworzyłem nowy dokument, dodałem do niego tabelę, wpisałem do niej jakąś treść (automatycznie został wybrany styl "zawartość tabeli") potem zaznaczyłem tekst i wybrałem "nowy styl z zaznaczenia" z okna "style i formatowanie". Zmodyfikowałem ten styl i zapisałem szablon (szablony=>zapisz). Stworzyłem nowy dokument na podstawie tego szablonu (nowy=>szablon=>moj szablon). Po wstawieniu do niego tabeli nadal automatycznie jest używany styl "zawartość tabeli", a nie mój zdefiniowany wcześniej. Czy coś robię nie tak?
Tak się nie da...
Możesz w szablonie zapisać właściwości prezentacyjne stylu np. Zawartość Tabeli.
Możesz wstawić do niego definicję innego stylu, np. Moja Tabela.
Możesz ustawić reguły zależności stylów i ich następstwo podczas wprowadzania tekstu, itd, itd.
Ale to wszystko nie określa sposobu, w jaki działają narzędzia edytora. Przy wstawieniu nowej tabeli Writer zaproponuje Ci zastosowanie standardowego stylu tabeli -- a jest nim Zawartość Tabeli.
Możesz w szablonie zapisać właściwości prezentacyjne stylu np. Zawartość Tabeli.
Możesz wstawić do niego definicję innego stylu, np. Moja Tabela.
Możesz ustawić reguły zależności stylów i ich następstwo podczas wprowadzania tekstu, itd, itd.
Ale to wszystko nie określa sposobu, w jaki działają narzędzia edytora. Przy wstawieniu nowej tabeli Writer zaproponuje Ci zastosowanie standardowego stylu tabeli -- a jest nim Zawartość Tabeli.
JJ