Witam.
Używam LO w wersji 6.0.4.2. Mam dwa dokumenty w calcu, z których jeden jest zależny od drugiego w tym sensie że w jednym jego arkuszu są wartości pobierane z dwóch arkuszy drugiego. Oba znajdują się w tej samej lokalizacji w folderze który jest synchronizowany online. Problem zaczął się gdy zapomniałem włączyć aplikację synchronizującą na komputerze który właśnie uruchomiłem, i rozpocząłem pracę na obu tych dokumentach. Od razu dodam, że nie ruszałem żadnego z arkuszy w których dane są powiązane, nie zmieniałem też kolejności arkuszy w żadnym z dokumentów, ani nie dodawałem i nie usuwałem żadnego arkusza. Kiedy się zorientowałem że nie włączyłem aplikacji synchronizującej, było już wprowadzonych za dużo zmian żeby je wprowadzać ponownie, więc zapisałem oba dokumenty w innej lokalizacji, włączyłem aplikację, po czym w obu zapisanych dokumentach wprowadziłem zmiany (było ich kilka) z wersji z poprzedniego dnia, które się pojawiły w folderze synchronizacji. Następnie te uaktualnione wersje przekopiowałem do folderu synchronizacji, zamieniając wersje z dnia poprzedniego na aktualne, zapisane w bieżącym dniu. Pliki się zaktualizowały na serwerze, ale teraz przy każdym otwarciu któregokolwiek z nich, pojawia się informacja jak na załączonym screenie. I teraz pytanie z tematu - jak się pozbyć tego komunikatu, t.j. jak przywrócić aktualizację danych pomiędzy dokumentami?
Jak przywrócić aktualizację łączy w calcu?
Re: Jak przywrócić aktualizację łączy w calcu?
Może zrobił się bałagan i masz odwołania do plików w obu lokalizacjach, opisanych przez ścieżki bezwzględne. W takim przypadku do prawidłowego funkcjonowania łączy potrzebne byłyby oba pliki, co rzecz jsana nie ma sensu.
Sprawdź w wykazie łączy (F4) czy tak jest w istocie.
Sprawdź w wykazie łączy (F4) czy tak jest w istocie.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: Jak przywrócić aktualizację łączy w calcu?
Nie bardzo rozumiem. Pod F4 mam tylko możliwość zmiany ścieżki względnej na bezwzględną i na odwrót. W poleceniu Arkusz-Dane zewnętrzne, nie wyświetla mi się nic. W międzyczasie częściowo poradziłem sobie z plikiem który był "zależny". Wprowadziłem odwołania dla każdej komórki jeszcze raz, i przy otwieraniu tego pliku, komunikat zniknął. Niestety, nie zniknął przy otwieraniu pliku z którego dane są pobierane. On ciągle odwołuje się do nieistniejącej lokalizacji, którą na dodatek sam sobie wygenerował, duplikując część ścieżki i dopisując ją wirtualnie do istniejącej. Kiedy stworzyłem taką lokalizację i umieściłem tam skopiowany plik "zależny", oba otwierały się prawidłowo, bez żadnych dodatkowych komunikatów. Ale to nie jest rozwiązanie które mnie zadowala i w zw z tym mam inne pytanie - jak zmienić tę błędną ścieżkę powiązań w pliku z którego są pobierane dane (komunikacja między nimi jest jednokierunkowa, więc tutaj nic nie mogę ręcznie aktualizować), na właściwą (oba pliki zawsze znajdowały się w tej samej lokalizacji).
Apache Openoffice 4.1.1, Xp prof