Alternatywne ikonki paska głównego aplikacji

Użytkowanie pakietu jako całości
Achilleus

Alternatywne ikonki paska głównego aplikacji

Post autor: Achilleus »

Witam,

Czy w OpenOffice.org i jego pochodnych (np. Go-OpenOffice) istnieje możliwość zainstalowania innych niż dostępne "fabrycznie" ikonek widocznych na głównym pasku aplikacji? Jeśli tak, to jak tego dokonać?
GO-OpenOffice 3.2.0
Arch Linux x86_64 KDEmod 4.4.4
Jan_J

Re: Alternatywne ikonki paska głównego aplikacji

Post autor: Jan_J »

Zestawami ikon zarządzasz przez Narzędzia/Opcje/Widok. Domyślnie masz do wyboru kilka:
images.zip
images_classic.zip
images_crystal.zip
images_hicontrast.zip
images_industrial.zip
images_tango.zip
Są to paczki w katalogu /opt/openoffice.org3/basis-link/share/config lub podobnym stosownie do Twojej instalacji.
Prywatne paczki, jeżeli takie masz, możesz wrzucać... no właśnie, nie pamiętam.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Achilleus

Nie znalazłem u siebie takiego katalogu.
GO-OpenOffice 3.2.0
Awatar użytkownika
quest-88
Kontakt:

Post autor: quest-88 »

Jest tak jak napisał Janek.
Załączniki
ikony.png
Standardowa diagnostyka rozwiązuje 90% problemów typu "wcześniej działało, ale już nie działa".
Przepis na LibreOffice
Uzyskałeś pomoc? Poinformuj innych o sprawdzonym rozwiązaniu i podziękuj. Dodaj [SOLVED] w tytule.
Achilleus

Nie rozumiemy się do końca, a przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Wiem jak mogę zmienić standardowo dostępne w pakiecie OpenOffice'a ikonki, natomiast nie wiem gdzie wrzucić i jak ustawić niestandardowe, tzn. znalezione w sieci.
GO-OpenOffice 3.2.0
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Z tego co pamiętam, trzeba wgrać zip-a z motywem i zarejestrować jego istnienie w którymś pliku konfiguracyjnym. Z tym że hm... może to wymagać kompilacji tego pliku. Szczegółów nie pamiętam, ale widzę, że nazwy motywów siedzą w /opt/openoffice.org3/basis-link/program/resource/svx-pl.res. Wynikałoby stąd, że nie jest to zabawa dla użytkowników.

Możesz też brutalnie zastąpić któryś istniejący motyw innym plikiem. Skuteczne, ale kultura nie ta.

Ścieżki dostępu podane przeze mnie dotyczą typowej instalacji z paczki rpm-owej OO.org. W innych systemach lub dystrybucjach mogą one znajdować się gdzie indziej. Wylistuj sobie co trzeba w managerze pakietów, albo użyj locate.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Arghil
Kontakt:

Post autor: Arghil »

Jan_J pisze:Z tego co pamiętam, trzeba wgrać zip-a z motywem i zarejestrować jego istnienie w którymś pliku konfiguracyjnym. Z tym że hm... może to wymagać kompilacji tego pliku. Szczegółów nie pamiętam, ale widzę, że nazwy motywów siedzą w /opt/openoffice.org3/basis-link/program/resource/svx-pl.res. Wynikałoby stąd, że nie jest to zabawa dla użytkowników.

Możesz też brutalnie zastąpić któryś istniejący motyw innym plikiem. Skuteczne, ale kultura nie ta.
[...]
W czasach OO.org 1.x było takie makro, które całą procedurę ułatwiało. W obecnych wersjach obawiam się, że to da się zrobić, ale na etapie kompilacji ze źródeł :(
LibreOffice || Microsoft Office
ODPOWIEDZ