Witam potrzebuje pomocy, mam slowo "Soma" a komore A1
gdzies w kolumnie "B" mam zdanie "Adel Soma Dwa", "Adel Soma trzy" "Adel Soma cztery". Chce zeby formula znalazla to slowo i podala pozycje.
i ew zeby mogla znalezc drugie wystepujace w kolumnie, bo wiem ze zawsze podaje pierwsze.
Da sie tak zrobic?
chociaz najelpiej by bylo gdyby pokazala wszystkie pozycje zawierajace to slowo.
Pozdrawiam
Podaj pozycje + szukaj.tekst
-
Podaj pozycje + szukaj.tekst
OpenOffice 4.1.6 Windows 10
Re: Podaj pozycje + szukaj.tekst
Jeżeli ma zostać znaleziona pozycja słowa "Soma" w tekście "Adel Soma dwa" to wystarczy użyć funkcji ZNAJDŹ. Ta funkcja rozróżnia wielkość liter.
Jeżeli należy znaleźć tę pozycję w tabeli, która w sobie zawiera słowo "Soma" to można zastosować funkcję PODAJ.POZYCJĘ z wykorzystaniem wyrażeń regularnych.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
-
"i ew zeby mogla znalezc drugie wystepujace w kolumnie, bo wiem ze zawsze podaje pierwsze.
Da sie tak zrobic?
chociaz najelpiej by bylo gdyby pokazala wszystkie pozycje zawierajace to slowo."
Da sie tak zrobic?
chociaz najelpiej by bylo gdyby pokazala wszystkie pozycje zawierajace to slowo."
OpenOffice 4.1.6 Windows 10
Da się tak zrobić, tylko, że tak cykasz tematem. Jak już dostajesz odpowiedź to zgłaszasz, że coś jeszcze trzeba zrobić.
Posyłam ci rozwiązanie. Założyłem, że wykryte będą najwyżej cztery wystąpienia a jeśli będzie ich więcej, to pojawi się informacja ile jeszcze wystąpień jest w tej tabeli.
Obszar tabeli nazwałem nazwą "dane" i tę nazwę wykorzystuję w formułach zamiast fizycznego adresu w rodzaju A1:A20.
Wykorzystałem też komórki robocze. One mogą być w innym arkuszu aby nie przeszkadzały w pracy.
Posyłam ci rozwiązanie. Założyłem, że wykryte będą najwyżej cztery wystąpienia a jeśli będzie ich więcej, to pojawi się informacja ile jeszcze wystąpień jest w tej tabeli.
Obszar tabeli nazwałem nazwą "dane" i tę nazwę wykorzystuję w formułach zamiast fizycznego adresu w rodzaju A1:A20.
Wykorzystałem też komórki robocze. One mogą być w innym arkuszu aby nie przeszkadzały w pracy.
- Załączniki
-
- Dawidek 990 podaj pozycję.ods
- (14 KiB) Pobrany 175 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!