Archiwalne makro - arkusz głupieje

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
krzys59

Archiwalne makro - arkusz głupieje

Post autor: krzys59 »

Czy coś się zmieniło w budowie makr w ostatnich latach? Mam kilka starych plików Calca z makrami, leżały odłogiem kilka lat (2013-2015). Potrzebuję wykorzystać kilka pomysłów tam zapisanych, ale mam problem.
Nie wszystkie, ale większość, zachowuje się przedziwnie. To znaczy plik się otwiera z pytaniem o makro (ok) wydaje się że wszystko działa, do momentu wywołania makra. Makro jest wykonywane, wydaje się że prawidłowo, ale potem są cuda. Wygląda to tak, jakby makro było w pętli, jakby nie chciało się skończyć. W arkuszu w którym zrobiłem przycisk wywołujący makro widać, jak po pierwszym przyciśnięciu przycisk miga, jakby ciągle był naciskany. To samo się dzieje jak wywołuję makro ręcznie, też program zachowuje się jakby je ciągle wywoływał. Nie pomaga Esc, Ctrl+C czy inne kombinacje. Nie da się zaznaczyć żadnej komórki, albo inaczej, nie widać że jest zaznaczona, ale jak próbuję coś wpisać w komórce na którą klikam to się wpisuje. Nie przy wszystkich makrach tak się dzieje, ale nie potrafię znaleźć żadnej zależności. Makro przestaje się wywoływać po przejściu do innego arkusza, po powrocie na arkusz z przyciskiem jest wszystko ok, ale do czasu kolejnego naciśnięcia czy wywołania ręcznie.
Czy coś się zmieniło w makrach przez ostatnie kilka lat, że stare makra mi głupieją?
Używam LibreOffice 6.3.1.2 windows 64b i linux 64b w obu systemach jest to samo. Odkryłem tydzień temu, więc nie wiem, w którym momencie do tego doszło.
Załączam plik "Okno dialogowe.ods" z makrem wywoływanym przez przycisk "Wywołaj dialog"
Podpowiedzcie o co może chodzić?
Załączniki
Okno dialogowe.ods
(16.77 KiB) Pobrany 177 razy
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Archiwalne makro - arkusz głupieje

Post autor: Jermor »

W mojej wersji Calca (6.2.6 x64) wszystko działa.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

U mnie działa poprawnie
LibreOffice Calc 6.2.7.1 linux/rpm 32-bit
6.3 unikam do czasu, kiedy przestanie być `Fresh`. Chyba że z ciekawości, ale łowcą błędów nie jestem.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
krzys59

No to mam zagwozdkę, u mnie za cholerę nie chce zadziałać prawidłowo. Tak czy siak, dzięki za sprawdzenie, będę szukał u siebie problemu
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Najpierw sprawdź u siebie na 6.2.
Dzisiaj przyszło to: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... 135#p21135, inna sytuacja, ale objaw podobny na pierwszy rzut oka.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
krzys59

W wersji 6.2 nie ma problemu, czyli w 6.3 jest jakiś bug
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Dlatego przy najnowszej wersji jest napisane
If you're a technology enthusiast, early adopter or power user, this version is for you!
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ