Druk seryjny i brakujące wiersze z bazy danych

Użytkowanie edytora dokumentów
Shou

Druk seryjny i brakujące wiersze z bazy danych

Post autor: Shou »

Próbuję wydrukować korespondencję seryjną z szablonu utworzonego poprzez Plik->Nowy->Etykiety z kwerendą jako źródłem (baza danych .odb).
Ale choć na liście (po wybraniu Drukuj...) danych wejściowych wyświetla prawidłowo 200 rekordów, w wygenerowanych stronach jest ich o ~20 mniej.
Spotkał się ktoś z czymś takim albo ma pomysł, co z tym fantem zrobić?
Zapraszam na: cytaty z anime.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Druk seryjny i brakujące wiersze z bazy danych

Post autor: Jermor »

Teoretycznie taka możliwość istnieje. Podałeś jednak za mało informacji o etykietach. Czy są to etykiety znormalizowane czy użytkownika, czyli takie, w których sam zdefiniowałeś wszystkie parametry. W tym drugim przypadku najłatwiej popełnić błąd. Writer bowiem na podstawie zadeklarowanych parametrów może sam, bez uprzedzenia użytkownika, zmienić rozmiar arkusza przeznaczonego do wydruku etykiet.
Dobrze byłoby, gdybyś swoje etykiety wydrukował do pliku PDF i sprawdził w podglądzie, czy ten dokument zawiera wszystkie etykiety. Jeśli zawiera, to znaczy, że to proces drukowania nie może ich poprawnie wydrukować.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Shou

Jermor pisze:Czy są to etykiety znormalizowane czy użytkownika, czyli takie, w których sam zdefiniowałeś wszystkie parametry.
Jeśli chodzi o "typ", to wybieram z listy, a jedyne, co zmieniam, to sam tekst etykiety.
Jermor pisze:Dobrze byłoby, gdybyś swoje etykiety wydrukował do pliku PDF i sprawdził w podglądzie, czy ten dokument zawiera wszystkie etykiety. Jeśli zawiera, to znaczy, że to proces drukowania nie może ich poprawnie wydrukować.
Drukuję do pliku, ale tworzy się nie tyle pdf, co odt, i właśnie już tutaj brakuje części etykiet. W moim przypadku generuje się 10 etykiet na stronę, więc wszystkie strony powinny być zapełnione, tymczasem tak nie jest, więc od razu widać, że coś tu nie gra.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Skoro drukujesz do pliku to musi on zawierać wszystkie rekordy pobrane z bazy.
Co oznacza zdanie: "W moim przypadku generuje się 10 etykiet na stronę, więc wszystkie strony powinny być zapełnione, tymczasem tak nie jest...?
Czy to oznacza, że masz 20 stron dokumentu (200 rekordów po 10 na stronie) i na stronach z etykietami widzisz puste miejsca? Jeśli tak, to może w niektórych polach, tych które mają zostać wydrukowane na etykiecie, nie ma danych?
Podpiąłem sobie jakąś testowa bazę i nie mam żadnych kłopotów z emisją etykiet.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Shou

Jermor pisze:Skoro drukujesz do pliku to musi on zawierać wszystkie rekordy pobrane z bazy.
Niby musi, ale przecież nie wpadłem tu, żeby pogawędzić :P
W wydruku nie ma pustych etykiet, tylko na ostatniej stronie jest 1 pozycja i 9 pustych (a przypominam, że rekordów jest okrągła liczba). Kwerenda jest tego typu, że pola muszą być "niepuste", więc odpada, że nie ma danych. Brakuje rekordów o numerach 11, 22, 33 itd.

Ale już "rozwiązałem" problem. Stworzyłem plik z etykietami od nowa i działa poprawnie. Teraz mam dwa dokumenty .odt, które choć zdają się wyglądać tak samo, jeden generuje jak wyżej, a drugi poprawnie. Chciałem podmienić w nim bazę danych na testową, żeby ewentualnie tu wstawić, ale najwyraźniej nie da się tego zrobić, bo po zmianie pól na pochodzące z innej bazy generuje puste strony...
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Shou pisze:Kwerenda jest tego typu, że pola muszą być "niepuste", więc odpada, że nie ma danych.
To nie do końca musi być prawdą. Kwerenda wybiera rekordy, dla których jakieś pole jest "niepuste" ale inne pola w tym rekordzie mogą być puste.
Ciekawa zależność, że brakuje konkretnych rekordów podzielnych przez 11.
Czy pisząc, że stworzyłeś typ etykiet od nowa masz na myśli użycie tej samej marki i tego samego typu? Może napisz jaką markę i jaki typ etykiet wybrałeś?
Ważne!
Shou

Jermor pisze:Ciekawa zależność, że brakuje konkretnych rekordów podzielnych przez 11.
Na stronie jest po 10 etykiet, więc wydaje mi się, że coś dzieje się tymi, które następują bezpośrednio po tym zakresie. Tak by to wyglądało.
Czy pisząc, że stworzyłeś typ etykiet od nowa masz na myśli użycie tej samej marki i tego samego typu? Może napisz jaką markę i jaki typ etykiet wybrałeś?
Tak, ogólnie wszystko to samo. Avery Zweckform 3425.

Po otwarciu Plik->Nowy->Etykiety pojawia się okienko i potem tworzy się szablon w formacie .odt. Da się później wrócić do tego okienka, żeby edytować jego ustawienia (marginesy itd.)?
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Temat wydruku etykiet nie jest jakoś specjalnie drążony na forum. Gdy wpuścisz hasło "etykieta" do pola szukaj, znajdziesz raptem 45 znalezionych pozycji, z których znaczna cześć to etykiety przy wykresach. Stąd i doświadczenie słabe.
Skorzystałem z twojego zestawu i mojej bazy, ale nie udało mi się powtórzyć opisanego przez ciebie zdarzenia. Sam zresztą napisałeś, że ponowne zdefiniowanie tych samych (marka i typ) etykiet spowodowało, że plik jest prawidłowy.
To co mnie zaskoczyło i jak na razie nie potrafię tego wyjaśnić, to powstanie pliku z samymi prawymi stronami. Czyli wszystkie etykiety znajdują się na stronach nieparzystych a strony parzyste widać dopiero w podglądzie wydruku jako "Pusta strona". Tak jakby w stylu strony zastosowano "Układ strony = Tylko z prawej" choć widoczny jest wpis "Z prawej i z lewej".
Co do twojego pytania o możliwość edycji etykiet.
Nie ma możliwości powrotu do ustawień realizowanych w okienku dialogowym. Jeśli jednak zapiszesz jako plik wytworzony plik odt, to możesz go edytować tak jak zwykłą stronę. Są dwa różne sposoby. Gdy utworzony plik miał ustawioną opcję "Synchronizuj zawartość", to w pliku możesz zmienić rozmiar tylko pierwszej etykiety i po zsynchronizowaniu uzyskać zmianę wszystkich pozostałych. Marginesy strony ustawisz jak w zwykłej stronie.
Gdy nie włączono opcji synchronizacji, każda etykietę trzeba edytować oddzielnie.
Etykiety są ramkami tekstowymi, z zablokowanymi możliwościami zmiany pozycji i rozmiaru, więc trzeba te opcje najpierw odblokować.
Ważne!
zulu144

Post autor: zulu144 »

Jermor pisze:... Są dwa różne sposoby. Gdy utworzony plik miał ustawioną opcję "Synchronizuj zawartość", to w pliku możesz zmienić rozmiar tylko pierwszej etykiety i po zsynchronizowaniu uzyskać zmianę wszystkich pozostałych. Marginesy strony ustawisz jak w zwykłej stronie.
Gdy nie włączono opcji synchronizacji, każda etykietę trzeba edytować oddzielnie.
Etykiety są ramkami tekstowymi, z zablokowanymi możliwościami zmiany pozycji i rozmiaru, więc trzeba te opcje najpierw odblokować.
Jeszcze inaczej podchodzę do druku seryjnego etykiet.
Wszystko projektuję na standardowym wymiarze np. A4 - rzeczywista wielkość papieru w drukarce.
A wielkość etykiety ustawiam w opcjach wydruku poprzez sposób wydruku etykiet na stronie.
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
ODPOWIEDZ