Wartość bezwzględna z komórki
Wartość bezwzględna z komórki
Witam potrzebuję makra OO które z zaznaczonej komórki tworzy wartość bezwzględną (dodatnią z ujemnej).
Makro z Excel wygląda następująco:
ub Positive
Dim Cel As Range
For Each Cel In Selection
If IsNumeric(Cel.Value) Then
Cel.Value = Abs(Cel.Value)
End If
Next Cel
End Sub
Dziękuję za pomoc.
Makro z Excel wygląda następująco:
ub Positive
Dim Cel As Range
For Each Cel In Selection
If IsNumeric(Cel.Value) Then
Cel.Value = Abs(Cel.Value)
End If
Next Cel
End Sub
Dziękuję za pomoc.
OpenOffice 3.1 na Windows
Re: Wartość bezwzględna z komórki
Andrew Pitonyak: Andrew Macro (http://www.pitonyak.org/AndrewMacro.odt) oraz OpenOffice Macros Explained (http://www.pitonyak.org/book/)
Warto czytać, zwłaszcza jeżeli jest to rodzaj zadania domowego (nie wiem czy jest).
A jeśli potrzebujesz nie do szkoły/na studia, tylko do własnej pracy: czy na pewno potrzebne jest aż makro? może wystarczy formuła (zwykła albo wektorowa) z użyciem funkcji abs / moduł.liczby?
Warto czytać, zwłaszcza jeżeli jest to rodzaj zadania domowego (nie wiem czy jest).
A jeśli potrzebujesz nie do szkoły/na studia, tylko do własnej pracy: czy na pewno potrzebne jest aż makro? może wystarczy formuła (zwykła albo wektorowa) z użyciem funkcji abs / moduł.liczby?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Dzięki za odpowiedź. Potrzebuję do pracy, żeby sobie ją ułatwić. Chodzi o to że przycisk mam na wstążce, po którego przyciśnięciu zaznaczona wcześniej komórka zmienia się na dodatnią. Idealny byłby kod do wklejenia
No tak.
Załączam efekt smażenia. Ujmuje 3 przypadki: zaznaczone nic/pojedyncza komórka, albo blok komórek, albo zespół takich bloków.
W każdym z tych przypadków obiekt reprezentujący zaznaczenie ma w Calcu inny typ (A. Pitonyak, http://www.pitonyak.org/OOME_3_0.pdf, rozdział 15.4).
Testowałem wszystkie przypadki.
Wywołujemy tylko funkcję Positive().
W VBA Excela wygląda krócej, z kilku powodów:
* Excel udostępnia globalnie całą masę obiektów reprezentujących stan aplikacji. W Calcu jest większy porządek, m.in. aplikacja (Calc, np. zaznaczenie) jest odseparowana od danych (arkusze, komórki), a liczba zmiennych domyślnie dostępnych globalnie jest ograniczona.
* Excel pozwala unikać unikać jawnych pętli po zakresach tablic, na korzyść składni wektorowej albo pętli typu `for each` (płaska lista, a nie indeksowana tablica).
W Calcu też jest pętla `for each` i jakieś elementy wektoryzacji, ale ich nie znam zbyt dobrze. Tu jest jakaś szansa na usprawnienie. Na przykład, funkcję dla zespołu bloków da się przepisać do postaciale czy są gotowe środki, by zrobić podobnie pojedynczą pętlę `for each` dla trawersu wielopoziomowej/wielowymiarowej struktury komórka po komórce, to nie wiem.
Załączam efekt smażenia. Ujmuje 3 przypadki: zaznaczone nic/pojedyncza komórka, albo blok komórek, albo zespół takich bloków.
W każdym z tych przypadków obiekt reprezentujący zaznaczenie ma w Calcu inny typ (A. Pitonyak, http://www.pitonyak.org/OOME_3_0.pdf, rozdział 15.4).
Testowałem wszystkie przypadki.
Wywołujemy tylko funkcję Positive().
Kod: Zaznacz cały
' rem cell: uchwyt obiektu komórki; obiekt modyfikowany jest in situ
sub absCell(cell)
if cell.getType() = 1 then cell.setValue(abs(cell.getValue()))
end sub
' doc: uchwyt obiektu skoroszytu; adr: obiekt adresowy zakresu (to nie jest obiekt zaznaczenia!)
' modyfikacja obejmuje komórki z tego zakresu
sub absRange(doc, adr)
sheet = doc.Sheets.getByIndex(adr.Sheet)
for i = adr.startcolumn to adr.endcolumn
for j = adr.startrow to adr.endrow
absCell(sheet.getCellbyPosition(i,j))
next j
next i
end sub
' doc: uchwyt obiektu skoroszytu; rng: uchwyt obiektu złożonego zakresu (to nie jest adres ani lista adresów!)
' modyfikacja obejmuje komórki z wszystkich zakresów tego złożonego zakresu
sub absRanges(doc, rng)
n = rng.count
for i = 0 to n-1
absRange(doc, rng.RangeAddresses(i))
next i
end sub
' wywołujemy tylko to
sub Positive()
dim doc as object
dim sel as object
doc = thisComponent
sel = doc.CurrentController.getSelection()
if sel.supportsService("com.sun.star.sheet.SheetCell") then
absCell(sel)
elseif sel.supportsService("com.sun.star.sheet.SheetCellRange") then
absRange(doc, sel.getRangeAddress())
else rem sel.supportsService("com.sun.star.sheet.SheetCellRanges")
absRanges(doc, sel)
end if
end sub
* Excel udostępnia globalnie całą masę obiektów reprezentujących stan aplikacji. W Calcu jest większy porządek, m.in. aplikacja (Calc, np. zaznaczenie) jest odseparowana od danych (arkusze, komórki), a liczba zmiennych domyślnie dostępnych globalnie jest ograniczona.
* Excel pozwala unikać unikać jawnych pętli po zakresach tablic, na korzyść składni wektorowej albo pętli typu `for each` (płaska lista, a nie indeksowana tablica).
W Calcu też jest pętla `for each` i jakieś elementy wektoryzacji, ale ich nie znam zbyt dobrze. Tu jest jakaś szansa na usprawnienie. Na przykład, funkcję dla zespołu bloków da się przepisać do postaci
sub absRanges(doc, rng)
for each adr in rng.RangeAddresses
absRange(doc, adr)
next adr
end sub
JJ
Dziękuję za podjęcie tematu jednak po uruchomieniu makra wyskakuje komunikat jak poniżej
Wystąpił błąd modułu Scripting Framework podczas wykonywania w języku Basic skryptu Standard.Module1.absRanges.
Wrong number of parameters!
Wystąpił błąd modułu Scripting Framework podczas wykonywania w języku Basic skryptu Standard.Module1.absRanges.
Wrong number of parameters!
Wywoływać należy tylko procedurę Positive().
Pozostałe makra są używane do realizacji czynności w szczególnych sytuacjach, tak by nie pisać analogicznego kodu wielokrotnie. Muszą one mieć podane parametry, które trzeba przygotować programowo. Przy próbie wywołania z przycisku albo formularza będą generować błąd, bo parametrów im nie przekazano.
Można by im nadać atrybut private, wtedy nie byłyby widoczne z zewnątrz modułu, ale o takie szczegóły nie dbam w szkicu.
Sprawdzałem poprawność działania na LibreOffice Calc 6.0 (Windows 10) oraz 5.3 (OpenSUSE).
Nie sądzę, by obsługa zaznaczeń w Apache OpenOffice była inna; gdyby tak było, raczej wiedziałbym o tym.
Pozostałe makra są używane do realizacji czynności w szczególnych sytuacjach, tak by nie pisać analogicznego kodu wielokrotnie. Muszą one mieć podane parametry, które trzeba przygotować programowo. Przy próbie wywołania z przycisku albo formularza będą generować błąd, bo parametrów im nie przekazano.
Można by im nadać atrybut private, wtedy nie byłyby widoczne z zewnątrz modułu, ale o takie szczegóły nie dbam w szkicu.
Sprawdzałem poprawność działania na LibreOffice Calc 6.0 (Windows 10) oraz 5.3 (OpenSUSE).
Nie sądzę, by obsługa zaznaczeń w Apache OpenOffice była inna; gdyby tak było, raczej wiedziałbym o tym.
JJ
Witam,
Niestety używając funkcji Positive również nie działa mi kod makra. Jeżeli można to proszę o umieszczenie gotowego kodu w załączonym pliku.
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Niestety używając funkcji Positive również nie działa mi kod makra. Jeżeli można to proszę o umieszczenie gotowego kodu w załączonym pliku.
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- grudzien - roboczo - 2018.12.04.ods
- (17.2 KiB) Pobrany 205 razy
Wpięte, w załączeniu.
W innych miejscach działa, sprawdzałem wpisując liczby ujemne w różne miejsca.
W makrze (konkretnie w funkcji absCell) jest umieszczony warunek: jeżeli zawartość komórki jest typu liczbowego, to nałóż na nią moduł.
Formuła to inny przypadek. Można się pozbyć warunku, ale wtedy stracisz związki między danymi a wynikami. Głupio.
Lepiej napisać w formule =moduł.liczby(czegoś_co_się_wylicza_a_co_może_być_ujemne).
Dlatego pytałem: czy nie lepiej formułą. Moim zdaniem, jeśli chcemy urwać minus z obliczeń dawanych przez formułę, to tylko formułą.
Jaką konkretnie decyzję podjąć? to zależy od logiki Twoich obliczeń. Żeby sobie pomóc, a nie nabałaganić.
W kolumnie i arkusza "grudzień_2018" makro nie zadziała, bo tam nie leżą dane liczbowe, tylko wyniki obliczeń przez formuły.W innych miejscach działa, sprawdzałem wpisując liczby ujemne w różne miejsca.
W makrze (konkretnie w funkcji absCell) jest umieszczony warunek: jeżeli zawartość komórki jest typu liczbowego, to nałóż na nią moduł.
Formuła to inny przypadek. Można się pozbyć warunku, ale wtedy stracisz związki między danymi a wynikami. Głupio.
Lepiej napisać w formule =moduł.liczby(czegoś_co_się_wylicza_a_co_może_być_ujemne).
Dlatego pytałem: czy nie lepiej formułą. Moim zdaniem, jeśli chcemy urwać minus z obliczeń dawanych przez formułę, to tylko formułą.
Jaką konkretnie decyzję podjąć? to zależy od logiki Twoich obliczeń. Żeby sobie pomóc, a nie nabałaganić.
JJ
Czy nie można oderwać obliczeń danej formuły z liczbą ujemną i zastąpić ją modułem?
// sorry, użyłem [edit] zamiast [reply]; poprawiam się ;;
Można. Taki warianttak zrobi. Zyskasz dodatniość, stracisz formułę. Zaś próba wywołania na komórce z tekstem spowoduje wpisanie zera i utratę tekstu.
O wiele mądrzej jest zmienić formułę obliczającą. Zamiastużyćo tym pisałem na początku, a i wyżej także. No i policzy się wtedy `samo`, bez wciskania przycisku.
Można. Taki wariant
sub absCell(cell)
cell.setValue(abs(cell.getValue()))
end sub
O wiele mądrzej jest zmienić formułę obliczającą. Zamiast
=bla bla bla
=moduł.liczby(bla bla bla)
JJ
To nie jest programowanie, w sensie znajomości języka proceduralnego, tylko zwykła obsługa arkusza kalkulacyjnego.
Jeżeli zmodyfikujesz sobie formułę w kolumnie i wg mojego opisu, to będziesz mieć w niej same nieujemne wyniki, z formuł.
Z tym że ja nie wezmę odpowiedzialności za zgodność mojej propozycji z Twoim zamiarem.
Jeżeli zmodyfikujesz sobie formułę w kolumnie i wg mojego opisu, to będziesz mieć w niej same nieujemne wyniki, z formuł.
Z tym że ja nie wezmę odpowiedzialności za zgodność mojej propozycji z Twoim zamiarem.
JJ
Chodzi mi o to że wartości ujemne są wpisywane wcześniej bo to zaległości klientów, natomiast powiedzmy na dzień dzisiejszy po wpłacie klienta wartość w komórce powinna być na +. Pomysł jest taki aby zaznaczoną komórkę przekształcało makro.
Jeżeli wpłata jest rejestrowana w komórce, to wystarczy ją odjąć od zadłużenia. Sposób trochę zależy od organizacji danych, jeżeli rejestracja wpłat jest w osobnych kolumnach w kolejności ich dokonywania, to może wymagać wyszukania wpisu w tabeli (wyszukaj.pionowo).
Nie rozumiem dlaczego fakt dokonania wpłaty zmienia zadłużenie (np. -120) na wartość dodatnią (odp. 120) a nie na 0.
Ale może tak ma być, nie znam logiki tych obliczeń.
Nie rozumiem dlaczego fakt dokonania wpłaty zmienia zadłużenie (np. -120) na wartość dodatnią (odp. 120) a nie na 0.
Ale może tak ma być, nie znam logiki tych obliczeń.
JJ