Witam,
poszukuje informacji w jaki sposób mógł bym osiągnąć zamierzony efekt. Potrzebuje z pliku głównego skopiować wszystkie wiersze każdy do oddzielnego arkusza, a najlepiej po dwa. Do tego sformatować tak jak jest to pokazane w pliku przykładowym, oczywiście za jednym naciśnięciem palca.
Pozdrawiam i dziękuję
Kopiowanie wierszy do osobnych arkuszy
Kopiowanie wierszy do osobnych arkuszy
- Załączniki
-
- kopiowanie.ods
- (20.96 KiB) Pobrany 111 razy
Libreoffice 6.0.4.2 Windows 10/ Ubuntu 18.04 Libreoffice 6.0.4.2
Re: Kopiowanie wierszy do osobnych arkuszy
Nie wyjaśniasz po co to robisz i jakie są dane wejściowe do tego problemu. Bo jeśli tych wpisów będzie 500 to ma być 250 arkuszy? A może chodzi o to aby wydrukować po dwa zestawy danych na jednej kartce? A może jak w załączonym przykładzie zawsze będzie 9 wpisów więc musi być 5 dodatkowych arkuszy? Nawiasem mówiąc wprowadziłeś tych wpisów 9, a więc nieparzystą liczbę. To oznacza, że na ostatnim arkuszu będzie tylko jeden wpis.
Napiszę jak to zrealizować przy tym ostatnim założeniu, z zastrzeżeniem, że zawsze w arkuszu podstawowym będzie 10 wpisów. No i nie będzie to do zrobienia jednym palcem.
W pierwszym arkuszu znajduje się w rzeczywistości tabela złożona z 10 wierszy i 5 kolumn. Nadałem jej nazwę "magazyny".
Napiszę jak to zrealizować przy tym ostatnim założeniu, z zastrzeżeniem, że zawsze w arkuszu podstawowym będzie 10 wpisów. No i nie będzie to do zrobienia jednym palcem.
W pierwszym arkuszu znajduje się w rzeczywistości tabela złożona z 10 wierszy i 5 kolumn. Nadałem jej nazwę "magazyny".
- Tworzysz 5 dodatkowych arkuszy. Otrzymają one automatycznie nadane nazwy, prawdopodobnie Arkusz2... Arkusz6.
- Zaznacz te 5 arkuszy. Jeśli nie wiesz jak, to robi się to następująco: klikasz w nazwę Arkusz2 a następnie trzymając naciśnięty klawisz SHIFT klikasz w nazwę Arkusz6.
- Dzięki temu wszystkie wprowadzane formuły i formatowania pojawią się we wszystkich arkuszach.
- W arkuszu Arkusz2 kliknij w komórkę, w której ma się znajdować symbol magazynu (u ciebie są to oznaczenia C06, C07 itp) i wpisz formułę:
Kod: Zaznacz cały
=INDEKS(magazyny;(ARKUSZ()-2)*2+1;1)
- skopiuj te formułę do kolejnych czterech komórek poniżej a następnie zmień ostatni parametr formuły (liczbę 1) na kolejno 2, 3, 4 i 5.
- Wskaz miejsce, w którym ma znaleźć się symbol kolejnego magazynu i wpisz w nim formułę:
Kod: Zaznacz cały
=INDEKS(magazyny;(ARKUSZ()-2)*2+2;1)
- Ją także skopiuj do czterech komórek poniżej i zmień w nich liczbę ostatniego parametru tak jak powyżej.
- Teraz sformatuj komórki tak jak mają wyglądać.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Hmm, nie słyszałem, żeby w funkcji INDEKS (ang. INDEX) można było używać nazwy arkusza (tu magazyny). Obszar nazwany (ang. Named Expressions) i owszem
Pozdrawiam
Roman
Daj znać [SOLVED], kiedy Twój problem zostanie rozwiązany
LO 7.2.x/AOO 4.1.x. używane na Ubuntu 20.04LTS i M$ Windows 10
Roman
Huzar pisze:[...] nie słyszałem, żeby w funkcji INDEKS (ang. INDEX) można było używać nazwy arkusza (tu magazyny).
Jermor pisze:W pierwszym arkuszu znajduje się w rzeczywistości tabela złożona z 10 wierszy i 5 kolumn. Nadałem jej nazwę "magazyny".
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
No patrz, nie doczytałem. Mea maxima culpa
Pozdrawiam
Roman
Roman