Witam
Od trzech godzin męczę się z arkuszem, w kolumnie mam 1500 wierszy, wpisane są liczby które chciałbym zsumować, jednak przy połowie liczb jest apostrof przed, gdy go kasuje wyskakuje błąd. Próbowałem wklejać specjalnie, dodawać zero, zmieniać formaty, nic nie pomaga (na pewno coś pomaga ale nie dam sobie rady z tym sam)
W załączniku dodaje kolumnę którą chciałbym zsumować. Ktoś poda wynik- super, ale jak ktoś napisze jak to zrobił było by jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
Apostrof, samoczynnie zamienia na daty
Apostrof, samoczynnie zamienia na daty
- Załączniki
-
- 1.ods
- (14.75 KiB) Pobrany 120 razy
OpenOffice4, Win10
Re: Apostrof, samoczynnie zamienia na daty
Nie mam pojęcia, w czym tkwi problem. Żadnych apostrofów mi nie pokazuje, a sumę można zliczyć za pomocą funkcji Suma - zobacz w załączniku.
- Załączniki
-
- 1.ods
- (18.09 KiB) Pobrany 115 razy
LibreOffice 6.0.1, OS Windows 7
Re: Apostrof, samoczynnie zamienia na daty
Należy zdecydować się jaki ma być separator:zielooo pisze:Witam
Od trzech godzin męczę się z arkuszem, w kolumnie mam 1500 wierszy, wpisane są liczby które chciałbym zsumować, jednak przy połowie liczb jest apostrof przed, gdy go kasuje wyskakuje błąd. Próbowałem wklejać specjalnie, dodawać zero, zmieniać formaty, nic nie pomaga (na pewno coś pomaga ale nie dam sobie rady z tym sam)
W załączniku dodaje kolumnę którą chciałbym zsumować. Ktoś poda wynik- super, ale jak ktoś napisze jak to zrobił było by jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
polski czy angielski ?
i byc konsekwentnym w tym.
Pod AOO 4.1.5 w podanym pliku wystarczy zamienić kropkę na przecinek i apostrofy znikną (przy domyślnych ustawieniach dla polskiej wersji - rozpoznawanie liczb).
Libre w niektórych funkcjach automatycznie tekst zamienia na liczbę.
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable