Formatowanie warunkowe - 4 warunek

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
lukasz87

Formatowanie warunkowe - 4 warunek

Post autor: lukasz87 »

Witam

Zrobiłem formatowanie warunkowe dla koloru tła komórki, ustawiłem trzy kolory jednak potrzebuję żeby czwartym kolorem był brak wypełnienia.

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(B2="NP";" ";JEŻELI(L2<0,9;"N";JEŻELI(L2<1,5;"P";JEŻELI(L2>1,5;"E"))))
chodzi o to że jak B2 = NP to potrzebuje wypełnienia tła komórki kolorem.

Proszę o pomoc
OpenOffice 4.4.1
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Formatowanie warunkowe - 4 warunek

Post autor: Jermor »

W Apache OpenOffice można zdefiniować trzy warunki formatowania warunkowego. Zasugerowałem ci w jednym z postów poczytanie opracowania na ten temat. Chyba jednak nie chciało ci się tego zrobić.
Formatowanie warunkowe "nakłada" swój styl na styl obowiązujący w komórce. To znaczy, że możesz komórkę przedstawić na cztery sposoby. Stylem przypisanym komórce, gdy żaden z warunków formatowania nie zostanie spełniony, albo jeden z trzech określonych stylów gdy spełniony zostanie konkretny warunek.
Musisz też pamiętać o tym, że analizowanie warunków kończy się w momencie gdy jeden z nich zostanie spełniony. Gdy pierwszy warunek na liście jest spełniony program nie sprawdza już czy drugi i trzeci też są spełnione. Dlatego powinny występować we właściwej kolejności.
W twoim przypadku styl zależy od tego czy w komórce jest litera "N", "P" lub "E". Jedna z nich pojawi się zawsze gdy B2<>"NP".
Przypisz zatem komórce styl z kolorem jaki ma być dla komórki pustej, a w formatowaniu warunkowym określ style przypisane do wspomnianych liter.
Zwróć uwagę na źle zbudowaną formułę. Ona nie tworzy wyniku dla wartości 1,5, gdyż ta wartość nie pasuje do żadnego warunku.
Twoja formuła jest ponadto nadmiarowa. Ostatnie wyrażenie JEŻELI jest zbędne, gdyż dotyczyć ma wszystkich pozostałych wartości. Zatem może być zapisane tak:

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(B2="NP";" ";JEŻELI(L2<0,9;"N";JEŻELI(L2<1,5;"P";"E")))
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ