Usuniecie zbędnych białych znaków z komórki

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
KoalaG

Usuniecie zbędnych białych znaków z komórki

Post autor: KoalaG »

Witam.

Ma problem bo skopiowaniu danych zauważyłem że niektóre wiersze są zbyt wysokie.
Sprawdziłem i mam w niektórych komórkach dziwne konstrukcje danych.

1. Nie wiem jak w Calc włączyć podgląd znaków białych powinna być ikonka P a jej nie widzę.

Podejrzewam że niektóre komórki mają taki układ danych

[SPACJA][Znak końca lini]
Dane

Przez co całe wiersze robią się za wysokie. Chodzi o funkcje co usunie to z całego arkusza.

2.Jak to najłatwiej usunąć ?
Ostatnio zmieniony sob lut 24, 2018 10:59 pm przez KoalaG, łącznie zmieniany 1 raz.
OpenOffice 4.1.13 na Windows 7
arras_1

Re: Usuniecie zbędnych białych znaków z komórki

Post autor: arras_1 »

Ja miałem podobny problem, to rozwiązałem go za pomocą:
=PODSTAW(A1;UNICHAR(10);"")
a następnie kopiuj i wklej specjalne
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

W arkuszach kalkulacyjnych nie ma opcji znanej z edytorów, czyli "pokaż wszystkie znaki".
OpenOffice niestety nie pokazuje struktury zapisanych danych tekstowych w pasku wprowadzania, to znaczy, że pomimo tego iż w komórce tekst jest przełamany na kilka wierszy to w wierszu wprowadzania przedstawiony jest jako jeden wiersz. Taka sama sytuacja w LibreOffice jest przedstawiana z przełamywanym tekstem widocznym w wierszu wprowadzania. Dodatkowy przycisk znajdujący się na prawej krawędzi tego wiersza pozwala powiększyć obszar tego wiersza a gdy zawartość jest rzeczywiście długa - dodać pasek przewijania pionowego.
Niestety, o tym czy przełamanie wiersza jest wymuszone, trzeba przekonać się empirycznie przez poszerzenie komórki i obserwowanie, czy miejsce przełamania tekstu się nie zmieniło.
Samo przełamanie może wynikać z zastosowania skrótu CTRL+ENTER (tylko wtedy gdy do komórki wpisywany jest czysty tekst) albo użycia funkcji UNICHAR(10), tylko wtedy gdy tworzona jest formuła tekstowa, np

Kod: Zaznacz cały

="Pierwsza linijka"&UNICHAR(10)&"druga linijka"
Komórka zawsze pokazuje wynik formuły.
Jeśli w wybranym zakresie komórek chcemy usunąć ten znak, a zalicza się on do tak zwanych znaków niedrukowalnych albo sterujących można użyć polecenia "Znajdź i zamień" (CTRL+F) z ustawiona opcją "Wyrażenie regularne" wpisując w pole "Szukaj" następujący ciąg [:cntrl:] (oznacza on znajdź dowolny znak sterujący) a w polu "Zamień na" np spację.
Sposób zamiany zależy od ustawionej opcji "Szukaj w" jeśli ustawiona tam jest wartość "Formułach" zamiana nastąpi tylko w komórkach zawierających "czysty" tekst. Jeśli ustawiona zostanie wartość "Wartościach" nastąpi zamiana we wszystkich miejscach, w których komórka wynikowa jest przełamana, przy czym jeśli wyświetlana treść jest wynikiem formuły, to ta formuła zostanie zastąpiona poprawionym tekstem.
Gdyby formuła w komórce miała postać:

Kod: Zaznacz cały

=JEŻELI(A1=1;C2+D2;"pierwsza linijka"&UNICHAR(10)&"druga linijka")
to gdy A1=1 żadna zamiana nie nastąpi, bo komórka wyświetla wynik sumowania, gdy A1<>1 cała formuła zostanie zastąpiona tekstem "pierwsza linijka druga linijka".
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
KoalaG

Post autor: KoalaG »

Zrobiłem wyrównaj do góry i usunąłem zbędne znaki.
Potem wyrówna j w dół i znowu ręczne usuwanie znaków.
OpenOffice 4.1.13 na Windows 7
ODPOWIEDZ