Zniekształcanie grafik w Impresie
Zniekształcanie grafik w Impresie
Wstawiam na slajdy w Impresie grafiki, które wystają poza slajd. Celowo. Bo to, co wystaje, ma być obcięte i już. I zawsze było, od lat. A teraz nagle mi to zniekształca tak, żeby weszło na slajd. Nie wiem, z którą wersją, bo z pół roku nie robiłem, ale masakra. Każdą grafikę muszę precyzyjnie przycinać do krawędzi, dużo więcej roboty.
Ktoś z Was się orientuje, co to się podziało, że tak to działa?
Re: Zniekształcanie grafik w Impresie
Przykład, przykład. Najlepiej krótki i neutralny.
Może nikt nie używa Impressa? bo ja na przykład robię slajdy Beamerem.
Może nikt nie używa Impressa? bo ja na przykład robię slajdy Beamerem.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Ale jaki przykład? Bierzesz slajd, wklejasz zdjęcie, ustawiasz je tak, że pół wystaje np. z prawej za slajd, a pół nachodzi. W starych wersjach było tak, że przy pełnym ekranie ucinał to, co wystawało. A w nowej nie, próbuje to wcisnąć na slajd.
Co gorsza, przyciąłem to opcją przycinania z Impressa, żeby nie wystawało, to po otwarciu w starym Impressie się zniekształca.
Ja wiem, że mało kto używa LibreOffice, a już Impressa to prawie nikt A ja wciąż nie mam kasy na migrację do MSO, bo mam kilka komputerów i z 5 tysiaków by musiało na MSO pójść tylko dlatego, że mam różne wielkości do różnych potrzeb.
Co gorsza, przyciąłem to opcją przycinania z Impressa, żeby nie wystawało, to po otwarciu w starym Impressie się zniekształca.
Ja wiem, że mało kto używa LibreOffice, a już Impressa to prawie nikt A ja wciąż nie mam kasy na migrację do MSO, bo mam kilka komputerów i z 5 tysiaków by musiało na MSO pójść tylko dlatego, że mam różne wielkości do różnych potrzeb.
Ła, a ja leniwie chciałem sobie wziąć gotowy przykład, pooglądać xmle, otworzyć tu i śmu, zapisać i zobaczyć, czy i czym się różnią. Takie śledztwo bym zrobił, ale przechodzić przez klikalny interfejs to szczerze mi się nie chce...
Writera i Calca moi studenci używają chętnie.
Ja kiedy mogę, używam LaTeXa, kiedy nie mogę, używam markdown, a kiedy naprawdę nie mogę, redaguję cudzy dokument narzędziami, których używa współpracująca grupa.
I powiem, że przy wszystkich swoich ograniczeniach Writer w roli małego niedorobionego DTP jest lepszy od Worda. Bo mniej bałaganiarsko zarządza dokumentem.
Ale Impress to porażka. Zreszą PowerPoint również. Do prostoty i potęgi Beamera lata świetlne.
Writera i Calca moi studenci używają chętnie.
Ja kiedy mogę, używam LaTeXa, kiedy nie mogę, używam markdown, a kiedy naprawdę nie mogę, redaguję cudzy dokument narzędziami, których używa współpracująca grupa.
I powiem, że przy wszystkich swoich ograniczeniach Writer w roli małego niedorobionego DTP jest lepszy od Worda. Bo mniej bałaganiarsko zarządza dokumentem.
Ale Impress to porażka. Zreszą PowerPoint również. Do prostoty i potęgi Beamera lata świetlne.
JJ
Eee... kliknij na wstawionym obrazku PPM i wybierz "Rozmiar oryginalny"?
Potem też PPM i "Kadrowanie"
To pewnie nazywa się ułatwienie. Właściwie dla mnie to jest ułatwienie... Trzeba by znaleźć w spisie tego co "naprawiono" i wg tej nazwy poszukać w ustawieniach zaawansowanych. Albo w makrach, skryptach itd. Może zostały jakieś śladyheillos pisze:Wstawiam na slajdy w Impresie grafiki, które wystają poza slajd. Celowo. Bo to, co wystaje, ma być obcięte i już. I zawsze było, od lat. A teraz nagle mi to zniekształca tak, żeby weszło na slajd. Nie wiem, z którą wersją, bo z pół roku nie robiłem, ale masakra. Każdą grafikę muszę precyzyjnie przycinać do krawędzi, dużo więcej roboty.
Astur pisze:Eee... kliknij na wstawionym obrazku PPM i wybierz "Rozmiar oryginalny"?
I tak mam naprawiać wszystkie obrazki po przeniesieniu prezentacji do innej wersji Impressa? No ja dziękuję za taki biznes.
Nno-nnie
Makro jakieś zrób.
Od razu mówię, że się nie znam na makrach
Makro jakieś zrób.
Od razu mówię, że się nie znam na makrach
Tak, na pewno makro zgadnie, który obszar nalezy kadrować
A może tak by po prostu ustandaryzować zachowanie?
A może tak by po prostu ustandaryzować zachowanie?