wklejanie tabelek z kropkami

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
ingresso

wklejanie tabelek z kropkami

Post autor: ingresso »

Witam
Mam taki problem gdy chcę wkleić tabelkę w której są użyte kropki zamiast przecinków do liczb wpisuje jakieś dziwne liczby lub daty. jak wyłączyć tę funkcję formatowania by wklejało tak jak jest i nic nie zmieniało.
Apache OpenOffice 4.1.3
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: wklejanie tabelek z kropkami

Post autor: Jermor »

Problem o jakim piszesz wynika z dwóch czynników.
Pierwszy to lokalizacja użytkownika, która decyduje jaki znak zostanie zastosowany jako separator części ułamkowej liczby oraz jaki znak jako separator trzycyfrowych grup w części całkowitej liczby.
Drugi to automatyczna interpretacja wprowadzanych liczb.
W lokalizacji polskiej znakiem oddzielającym część ułamkową jest przecinek a separatorem trzycyfrowych grup - spacja. Jednocześnie automatyczna interpretacja liczb powoduje, że dla liczb wprowadzanych z kropką (4.12) nastąpi próba zinterpretowania ich jako daty. Podobnie zresztą będzie gdy liczby zostaną wpisane z dywizami (4-12) lub ukośnikami (4/12). Dopiero gdy taka interpretacja jest niemożliwa wpisana treść zostanie potraktowana jak teks, np 32.2.
Jeżeli w skopiowanych liczbach chcemy zachować kropki jako separatory, to docelowe komórki powinny być odpowiednio sformatowane. Krajem, w którym kropka jest znakiem oddzielającym część ułamkowa jest np Wielka Brytania, czy USA. Zatem obszarowi, do którego nastąpi kopiowania takich liczb należy przypisać formatowanie właściwe dla tego kraju. Ustala się to w okienku "Atrybuty komórek" ukazanym po wybraniu formatowania komórek, w zakładce "Liczby" w części "Język" (po rozwinięciu listy można wybrać: "angielski (USA)". Trzeba pamiętać, że wpisanie w takie komórki liczby z przecinkiem zostanie potraktowane jak wpisanie tekstu.
Gdy takim liczbom chcemy nadać formatowanie "polskie" wystarczy zaznaczyć ten obszar i wykonać operację "Formatowanie domyślne" (CTRL+M).
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
zulu144

Re: wklejanie tabelek z kropkami

Post autor: zulu144 »

ingresso pisze:Witam
Mam taki problem gdy chcę wkleić tabelkę w której są użyte kropki zamiast przecinków do liczb wpisuje jakieś dziwne liczby lub daty. jak wyłączyć tę funkcję formatowania by wklejało tak jak jest i nic nie zmieniało.
Przy wklejaniu zawartości schowka systemowego do arkusza wyskakuje okienko w którym możemy określić format danych wklejanych. Dla liczb z kropką wybieramy dla kolumny z takimi danymi angielski.
Często dużo danych generowanych do pliku tekstowego csv z róznych programów wklejam i przekonałem się , ze zmiana ustawień systemowych jest zbędna.
Interfejs pozwala na zaznaczenie kilku kolumn i zmianę ze standardowego rozpoznawania liczb na wybrany.
PS.
Przy tworzeniu plików z różnymi wymaganiami ustawień językowych praktycznie lepiej mieć wersje portable nawet na kilku nośnikach. Na każdym nośniku ustawiam właściwe wersje językowe.
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
ODPOWIEDZ