Ile razy mniejsza liczba zawiera się w większej [SOLVED]
Ile razy mniejsza liczba zawiera się w większej [SOLVED]
Witam,
Mam taką tabelkę:
Czy można użyć formuły, która automatycznie przeliczy mi i wstawi w białe pola ilości liczb od 6 do 1 jakie mieszczą się w liczbach w lewym polu od 1 do 100?
Mam taką tabelkę:
Czy można użyć formuły, która automatycznie przeliczy mi i wstawi w białe pola ilości liczb od 6 do 1 jakie mieszczą się w liczbach w lewym polu od 1 do 100?
Ostatnio zmieniony wt sty 31, 2017 7:05 pm przez kidzius, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre Office 5.0.2.2 pod Windows 10
Re: Ile razy mniejsza liczba zawiera się w większej?
Jedno z możliwych rozwiązań
- Załączniki
-
- szóstki.ods
- (13.76 KiB) Pobrany 119 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Witaj,
Dziękuję, właśnie o to mi chodziło.
Jednak to była wersja robocza - generalnie chodzi mi o coś takiego:
Logika jest ta sama - utworzyłem kolumnę skrajną prawą zaznaczając wszystkie lewe i przeciągając o jedną komórkę. Formuła się skopiowała, jednak nic nie działa.
Można prosić o pomoc jeszcze w tym przykładzie?
Dziękuję.
Dziękuję, właśnie o to mi chodziło.
Jednak to była wersja robocza - generalnie chodzi mi o coś takiego:
Logika jest ta sama - utworzyłem kolumnę skrajną prawą zaznaczając wszystkie lewe i przeciągając o jedną komórkę. Formuła się skopiowała, jednak nic nie działa.
Można prosić o pomoc jeszcze w tym przykładzie?
Dziękuję.
bardziej skomplikowane
- Załączniki
-
- 924.ods
- (95.24 KiB) Pobrany 113 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Mniejsza liczba zawierająca się w większej [SOLVED]
Właśnie o to mi chodziło!
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś
Myślę, że prościej będzie to zrobić tak:
Masz kolumnę liczb - to dzielne.
Masz wiersz liczb to są dzielniki.
W pierwszej komórce obok dzielnej i pod pierwszą dzielną wpisz formułę:
=LICZBA.CAŁK(zakres dzielnych/zakres dzielników;0) i zatwierdź ją skrótem klawiaturowym CTRL+SHIFT+ENTER
gdzie zakres dzielnych to np A2:A455 a zakres dzielników to B1:E1
Jeśli nie chcesz widzieć wynikowych zer to w całym obszarze ustaw formatowanie z zerową liczbą zer wiodących.
Przepraszam. Dopiero teraz doczytałem, że z pary liczb mniejsza ma być dzielnikiem a większa dzielną. To co napisałem tak nie zadziała.
Masz kolumnę liczb - to dzielne.
Masz wiersz liczb to są dzielniki.
W pierwszej komórce obok dzielnej i pod pierwszą dzielną wpisz formułę:
=LICZBA.CAŁK(zakres dzielnych/zakres dzielników;0) i zatwierdź ją skrótem klawiaturowym CTRL+SHIFT+ENTER
gdzie zakres dzielnych to np A2:A455 a zakres dzielników to B1:E1
Jeśli nie chcesz widzieć wynikowych zer to w całym obszarze ustaw formatowanie z zerową liczbą zer wiodących.
Przepraszam. Dopiero teraz doczytałem, że z pary liczb mniejsza ma być dzielnikiem a większa dzielną. To co napisałem tak nie zadziała.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Jeszcze raz się wczytałem w wymagania. To jest zagadnienie analogiczne do omawianego niedawno postu Przemka2016.
Myślę, że można uprościć formuły.
zakładając, że w kolumnie A od drugiego wiersza znajdują się kolejne liczby dzielnej a w wierszu pierwszym od kolumny B znajdują się kolejne wartości dzielnika
w komórce B2 wpisać formułę:
W komórce C2 wpisać formułę:
Formulę z komórki C2 można skopiować w prawo do sąsiednich komórek (do H2) a następnie cały wiersz komórek od B2 do H2 skopiować w dół do potrzebnych wierszy.
Aby wyeliminować wyświetlanie wyników zerowych, cały obszar sformatować tak aby liczba zer wiodących wynosiła 0, nie trzeba wówczas korzystać z funkcji JEŻELI aby ukryć te wyniki.
Dla porównania formuła arrasa_1 wygląda tak:
Podsyłam plik z rozwiązaniem.
Myślę, że można uprościć formuły.
zakładając, że w kolumnie A od drugiego wiersza znajdują się kolejne liczby dzielnej a w wierszu pierwszym od kolumny B znajdują się kolejne wartości dzielnika
w komórce B2 wpisać formułę:
Kod: Zaznacz cały
=LICZBA.CAŁK($A2/B$1)
=LICZBA.CAŁK(($A2-SUMA.ILOCZYNÓW($B2:B2;$B$1:B$1))/C$1)
Aby wyeliminować wyświetlanie wyników zerowych, cały obszar sformatować tak aby liczba zer wiodących wynosiła 0, nie trzeba wówczas korzystać z funkcji JEŻELI aby ukryć te wyniki.
Dla porównania formuła arrasa_1 wygląda tak:
=JEŻELI($A2-SUMA.ILOCZYNÓW($B$1:B$1;$B2:B2)<C$1;"";CZ.CAŁK.DZIELENIA($A2-SUMA.ILOCZYNÓW($B$1:B$1;$B2:B2);C$1))
- Załączniki
-
- 924a.ods
- (59.59 KiB) Pobrany 121 razy
Ważne!
Ważne!
Re: Ile razy mniejsza liczba zawiera się w większej [SOLVED]
Super, Jermor, efekt jest taki sam, a formuła krótsza.
A jak będzie to samo, ale dla zbioru 1-792?
Próbuję przerobić poprzedni plik, ale niestety nie umiem.
Dziękuję z góry!
A jak będzie to samo, ale dla zbioru 1-792?
Próbuję przerobić poprzedni plik, ale niestety nie umiem.
Dziękuję z góry!
Wpisz nowe liczby do pierwszego wiersza. Jest ich 8, więc jedynka wypadnie w nowej kolumnie. Z ostatniej "starej" kolumny skopiuj formuły do tej nowej po prawej stronie. Niepotrzebne wiersze usuń.
Ważne!
Ważne!
bardzo dziękuję, działa.
nie wiedziałem właśnie jak rozgryźć tę ostatnią kolumnę.
Jeszcze raz dzięki, bardzo mi pomogłeś.
pzdr.
nie wiedziałem właśnie jak rozgryźć tę ostatnią kolumnę.
Jeszcze raz dzięki, bardzo mi pomogłeś.
pzdr.