Chciałabym zawrzeć tekst i funkcję (proste odejmowanie) w tej samej komórce. Nie wiem jednak jak to zrobić w Calcu w LibreOffice 5.3(ubuntu). W Excelu łączyło się to łącznikiem &. W Calcu nie chcę działać w ten sposób.
Chodzi mniej więcej o coś takiego w jednej komórce: ="Tekst"&ODEJMOWANIE(5200;D2)
Tekst i funkcja w tej samej komórce
Tekst i funkcja w tej samej komórce
libreoffice pod KDE NEON 5.26
-
Re: Tekst i funkcja w tej samej komórce
Wszystko działa. Po prostu błędnie wpisana formuła w twoim przykładzie. Wpisz ="tekst "&5200-D2 a zobaczysz.
Version: 5.2.5.1 Build ID: 0312e1a284a7d50ca85a365c316c7abbf20a4d22
Windows XP PRO SP3
Windows XP PRO SP3
Niestety nie wszystko działa. Formuła jest bowiem wpisana poprawnie i tylko (z tego co sprawdziłem) z tą funkcją nie chce dawać poprawnego wyniku.
Wydaje mi się, że jest to podstawa do zgłoszenia buga. Wyniki są błędne także dla odpowiednika angielskiego tej funkcji, czyli RAWSUBTRACT.
Wyniki są także błędne, gdy zbuduje się taką formułę
a przecież jest to ewidentne połączenie dwóch tekstów. Zwłaszcza, że
umieszcza w komórce prawidłowy wynik jako tekst.
Wygląda więc na to, że @Madzia znalazła błąd.
Wydaje mi się, że jest to podstawa do zgłoszenia buga. Wyniki są błędne także dla odpowiednika angielskiego tej funkcji, czyli RAWSUBTRACT.
Wyniki są także błędne, gdy zbuduje się taką formułę
Kod: Zaznacz cały
="tekst"&TEKST(ODEJMOWANIE(5200;D1);"0")
Kod: Zaznacz cały
=TEKST(ODEJMOWANIE(5200;D1);"0")
Wygląda więc na to, że @Madzia znalazła błąd.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Potwierdzam.
Do A1 wstawiłem tekst |abc| (bez ograniczników).
W B1 mam formułę =rawsubtract(12;33)
Formuła =A1 & (12-33) daje wynik |abc-21|
Podobnie =A1 & B1 daje |abc-21|
ale bezpośrednie użycie rawsubtract stwarza problemy:
=A1 & rawsubtract(12;33) daje |12-21|
=A1 & rawsubtract(13;33) daje |13-20|
Opakowanie rawsubtract w funkcję text nie usuwa błędu.
Wygląda, że funkcja rawsubtract jest źle napisana, że bazuje na efektach ubocznych zakłócających działanie kalkulatora formuł.
Sprawdzałem na LibreOffice Portable 5.2.5.1 dla Windows oraz na linuksowych RPM-owych instalacjach 5.3.7.2 i 5.4.3.2.
Przed zgłoszeniem błędu warto sprawdzić także najnowszych wersjach, z 6.0 beta włącznie.
Do A1 wstawiłem tekst |abc| (bez ograniczników).
W B1 mam formułę =rawsubtract(12;33)
Formuła =A1 & (12-33) daje wynik |abc-21|
Podobnie =A1 & B1 daje |abc-21|
ale bezpośrednie użycie rawsubtract stwarza problemy:
=A1 & rawsubtract(12;33) daje |12-21|
=A1 & rawsubtract(13;33) daje |13-20|
Opakowanie rawsubtract w funkcję text nie usuwa błędu.
Wygląda, że funkcja rawsubtract jest źle napisana, że bazuje na efektach ubocznych zakłócających działanie kalkulatora formuł.
Sprawdzałem na LibreOffice Portable 5.2.5.1 dla Windows oraz na linuksowych RPM-owych instalacjach 5.3.7.2 i 5.4.3.2.
Przed zgłoszeniem błędu warto sprawdzić także najnowszych wersjach, z 6.0 beta włącznie.
- Załączniki
-
- raw_subtract.ods
- (6.64 KiB) Pobrany 153 razy
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
W 5.4.4.2 też źle. Na dodatek, problem nie jest związany z operacjami na tekstach, tylko z operacjami w ogóle.
Na przykład wynik formuły =1+rawsubtract(2;3) też jest błędny, wynosi 1 zamiast 0.
Na przykład wynik formuły =1+rawsubtract(2;3) też jest błędny, wynosi 1 zamiast 0.
JJ
Zgłosiłem już ten błąd (bug 114539). Wstępne informacje są takie, że będzie poprawiony w wersji 6.0
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Ważne!