Nie widać miniatur dokumentów LibreOffice w eksplorerze Win7
Nie widać miniatur dokumentów LibreOffice w eksplorerze Win7
..
Witam,
Przesiadłem się z OpenOffice Apache na LibreOffice. Używam Win7.
Po wejściu do dowolnego folderu nie widać miniatur dokumentów Libreoffice. Widać tylko ich ikony.
Widać natomiast miniatury innych rodzajów plików np pdf i zdjęć.
I teraz najciekawsze. Widać miniatury dokumentów utworzonych wcześniej w OpenOffice. Jeżeli natomiast otworzę ten dokument i zapiszę w LibreOffice to jego miniatura znika. Pozostaje widoczna tylko ikona.
Generalnie używam widoku listy, wiec najczęściej to mi nie przeszkadza, ale mam kilka takich folderów, w których widok miniatur JEST MI NIEZBĘDNY bo dużo łatwiej tam się połapać po obrazkach, a nie po nazwie i wtedy powraca mój problem. Bardzo pomocną byłaby dla mnie możliwość używania miniatur dokumentów LibreOffice tak jak miałem w OpenOffice.
Aby nie przedłużać dyskusji informuję, że opcja eksploratora Windows:
Organizuj-opcje folderów i wyszukiwania-Widok
--> ZAWSZE POKAZUJ IKONY NIGDY MINIATURY
jest nie zaznaczona, odznaczona.
W Googlu nie znalazłem pomocy.
Czy mam gdzieś wyłączone pokazywanie miniatur dla LibreOffice?
Skąd ten brak analogii, że niektóre rodzaje plików mają widoczne miniatury, a miniatur LibreOffice nie widać, tylko ikony?
Pozdrawiam i uprzejmie proszę o pomoc.
Witam,
Przesiadłem się z OpenOffice Apache na LibreOffice. Używam Win7.
Po wejściu do dowolnego folderu nie widać miniatur dokumentów Libreoffice. Widać tylko ich ikony.
Widać natomiast miniatury innych rodzajów plików np pdf i zdjęć.
I teraz najciekawsze. Widać miniatury dokumentów utworzonych wcześniej w OpenOffice. Jeżeli natomiast otworzę ten dokument i zapiszę w LibreOffice to jego miniatura znika. Pozostaje widoczna tylko ikona.
Generalnie używam widoku listy, wiec najczęściej to mi nie przeszkadza, ale mam kilka takich folderów, w których widok miniatur JEST MI NIEZBĘDNY bo dużo łatwiej tam się połapać po obrazkach, a nie po nazwie i wtedy powraca mój problem. Bardzo pomocną byłaby dla mnie możliwość używania miniatur dokumentów LibreOffice tak jak miałem w OpenOffice.
Aby nie przedłużać dyskusji informuję, że opcja eksploratora Windows:
Organizuj-opcje folderów i wyszukiwania-Widok
--> ZAWSZE POKAZUJ IKONY NIGDY MINIATURY
jest nie zaznaczona, odznaczona.
W Googlu nie znalazłem pomocy.
Czy mam gdzieś wyłączone pokazywanie miniatur dla LibreOffice?
Skąd ten brak analogii, że niektóre rodzaje plików mają widoczne miniatury, a miniatur LibreOffice nie widać, tylko ikony?
Pozdrawiam i uprzejmie proszę o pomoc.
LibreOffice 7.5.0.3 Win10
Re: Nie widać miniatur dokumentów LibreOffice w eksplorerze
IMO miniatura dokumentu ODF nie jest generowana przez Windowsa. Ten tylko wyświetla plik png zintegrowany z dokumentem. Najlepszym pośrednim dowodem, że GUI działa poprawnie, jest wyświetlanie miniatur starych dokumentów.
Trzeba by w (Libre|Open)Office włączyć tworzenie miniatur, o ile jest ono wyłączone.
W konfiguracji eksperckiej (Narzędzia/Opcje/LibreOffice/Zaawansowane) poszukaj wpisu org.openoffice.Office.Common;
klucz Save/Document/GenerateThumbnail masz zapewne false. Zmień na true i życzę powodzenia. Nie wiem, jak to się włącza w Apache OpenOffice.
Sam trafiłem na ten problem z odwrotnej strony: wszelkie podglądy miniatur w GUI wyłączam, nieraz tracąc czas na jego konfigurowanie. Zastanowiło mnie też, że różne wersje Libre produkowały dokumenty drastycznie różniące się rozmiarem. Było to skutkiem innych rozdzielczości miniaturek. Wyłączyłem i mam święty spokój.
Trzeba by w (Libre|Open)Office włączyć tworzenie miniatur, o ile jest ono wyłączone.
W konfiguracji eksperckiej (Narzędzia/Opcje/LibreOffice/Zaawansowane) poszukaj wpisu org.openoffice.Office.Common;
klucz Save/Document/GenerateThumbnail masz zapewne false. Zmień na true i życzę powodzenia. Nie wiem, jak to się włącza w Apache OpenOffice.
Sam trafiłem na ten problem z odwrotnej strony: wszelkie podglądy miniatur w GUI wyłączam, nieraz tracąc czas na jego konfigurowanie. Zastanowiło mnie też, że różne wersje Libre produkowały dokumenty drastycznie różniące się rozmiarem. Było to skutkiem innych rozdzielczości miniaturek. Wyłączyłem i mam święty spokój.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
..
a miniatur dokumentów stworzonych w Libre nie widać.
Dziękuje wszystkim, którzy przeczytali tego posta.
Było tu ponad 300 osób, a tylko Jan_J miał pomysł co z tym zrobić.
Co więcej można zrobić, aby miniatury jednak się pojawiły?
Może w ekspercie trzeba jeszcze coś innego przełączyć?
A może problem jest jednak w Windowsie?
Pozdrawiam.
.
dziękuję Ci Jan_J za odpowiedź, niestety miałem ustawione TRUE,Jan_J pisze:W konfiguracji eksperckiej (Narzędzia/Opcje/LibreOffice/Zaawansowane) poszukaj wpisu org.openoffice.Office.Common;
klucz Save/Document/GenerateThumbnail masz zapewne false. Zmień na true i życzę powodzenia.
a miniatur dokumentów stworzonych w Libre nie widać.
Dziękuje wszystkim, którzy przeczytali tego posta.
Było tu ponad 300 osób, a tylko Jan_J miał pomysł co z tym zrobić.
Co więcej można zrobić, aby miniatury jednak się pojawiły?
Może w ekspercie trzeba jeszcze coś innego przełączyć?
A może problem jest jednak w Windowsie?
Pozdrawiam.
.
Pomyślałem, że gdyby tak skasować cache thumnail's w Windows, to zmusiłoby odpowiednie programy do odtworzenia miniaturek.open pisze:A może problem jest jednak w Windowsie?
Pamięć podręczna miniaturek użytkownika mieści się na ścieżkach
Kod: Zaznacz cały
%USERPROFILE%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\
%USERPROFILE%\AppData\Local\Microsoft\Microsoft\Windows\Explorer\
Katalog
Kod: Zaznacz cały
%USERPROFILE%\AppData\
Trzeba włączyć Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski w Opcje folderów i wyszukiwania, zakładka Widok.
..
Natomiast znalazłem tę pierwszą ścieżkę
. Proszę o podpowiedź co z tego folderu trzeba wykasować.
Pozdrawiam.
Dziękuję za podpowiedź. Powyższej ścieżki nie znalazłem (w katalogu Microsoft nie ma u mnie kolejnego Microsoft). Może to nie ważne?Astur pisze:%USERPROFILE%\AppData\Local\Microsoft\Microsoft\Windows\Explorer\
Natomiast znalazłem tę pierwszą ścieżkę
. Proszę o podpowiedź co z tego folderu trzeba wykasować.
Pozdrawiam.
Przed podaniem tej rady wykasowałem u siebie całą zawartość tego folderu. Podglądzik odnowił się samoczynnie.
Zauważyłem też ciekawą prawidłowość. Mianowicie pliki Dokumentów Google, pobrane jako Format Open Document nie posiadają podglądu w ikonce (i są nieco mniejsze) niż utworzone w LO. Po ich otwarciu w LO i zapisaniu (bez zmieniania czegokolwiek), pliki powiększają się i otrzymują podgląd w ikonce. Zawartość też się zmienia...
Zauważyłem też ciekawą prawidłowość. Mianowicie pliki Dokumentów Google, pobrane jako Format Open Document nie posiadają podglądu w ikonce (i są nieco mniejsze) niż utworzone w LO. Po ich otwarciu w LO i zapisaniu (bez zmieniania czegokolwiek), pliki powiększają się i otrzymują podgląd w ikonce. Zawartość też się zmienia...
Tak, bo podgląd wynika z istnienia pliku Thumbnail.png osadzonego w dokumencie.
Tylko czekać na fork Libre, który będzie tam reklamy wstawiał. Aż dziwne, że jeszcze takiego nie ma.
Tylko czekać na fork Libre, który będzie tam reklamy wstawiał. Aż dziwne, że jeszcze takiego nie ma.
JJ
..
Witam
właśnie udało mi się skasować pliki, podmieniły się na nowe (data i godzina na zdjęciu)
niestety, miniatury dokumentów LO w katalogach nie pojawiły się, ale nadal w tych samych katalogach widać miniatury innych rodzajów plików. Zrobiłem restart systemu. Nie pomogło.
Pozdrawiam.
Witam
właśnie udało mi się skasować pliki, podmieniły się na nowe (data i godzina na zdjęciu)
niestety, miniatury dokumentów LO w katalogach nie pojawiły się, ale nadal w tych samych katalogach widać miniatury innych rodzajów plików. Zrobiłem restart systemu. Nie pomogło.
Pozdrawiam.