adres, nie działa pobieranie danych z innego arkusza
-
adres, nie działa pobieranie danych z innego arkusza
Witam wszystkich.
Próbuję pobrać dane z jednego arkusza "ARK1" do drugiego "ARK2" na podstawie adresu komórki wyliczonego w tym pierwszym
próbuję użyć tego
ADRES(nr_wiersza; nr_kolumny; ABS; A1; "arkusz")
gdzie nr wiersza i kolumny jest wyliczany w ARK1
spodziewam się iż składnia formuły użyta w arkuszu "ARK1" =ADR.POŚR(ADRES(1;1;4;"ARK2")) zwróci mi zwartość komórki 1,1 w arkuszu "ARK2"
jednak tak użyta formuła zwraca #VALUE!
jeżeli używam =ADR.POŚR(ADRES(1;1;4) to w obrębie tego samego arkusza działa prawidłowo....
pytanie: jak pobrać zwartość komórki wyliczanej wg adresu w jednym arkuszu z drugiego arkusza?
męczę się i nic nie mogę zdziałać.....
Próbuję pobrać dane z jednego arkusza "ARK1" do drugiego "ARK2" na podstawie adresu komórki wyliczonego w tym pierwszym
próbuję użyć tego
ADRES(nr_wiersza; nr_kolumny; ABS; A1; "arkusz")
gdzie nr wiersza i kolumny jest wyliczany w ARK1
spodziewam się iż składnia formuły użyta w arkuszu "ARK1" =ADR.POŚR(ADRES(1;1;4;"ARK2")) zwróci mi zwartość komórki 1,1 w arkuszu "ARK2"
jednak tak użyta formuła zwraca #VALUE!
jeżeli używam =ADR.POŚR(ADRES(1;1;4) to w obrębie tego samego arkusza działa prawidłowo....
pytanie: jak pobrać zwartość komórki wyliczanej wg adresu w jednym arkuszu z drugiego arkusza?
męczę się i nic nie mogę zdziałać.....
OpenOffice 4.1 na OS X / Windows 8/10/Vista
Re: adres, nie działa pobieranie danych z innego arkusza
spróbuj
=ADR.POŚR(ADRES(1;1;4;;"ARK2"))
=ADR.POŚR(ADRES(1;1;4;;"ARK2"))
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
-
jest lepiej, zamiast błędu zwraca ###, natomiast bez użycia ADR.POŚR, czyli ADRES(1;1;4;;"ARK2") zwraca ARK2.oraz adres komórki w formie textowej
trzeba to jeszcze jakoś skonwertować?
trzeba to jeszcze jakoś skonwertować?
Spróbuj rozciągnąć komórkę
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
-
witam ponownie niestety po rozciągnięciu komórki zamiast ### pokazał się błąd #odwołanie!
wydaje się iż adres pośredni działa tylko w obrębie jednego arkusza !!!!
gdyż nawet wpisanie na sztywno (tekstem) ADR.POŚR(ARK2.A1) jak i ADR.POŚR("ARK2.A1") daje ten sam błąd.
a jak się klika mysza = i klik na komórkę z ARK2 to działa ......
macie jakiś pomysł ?????????????
bo już mi ręce opadają
użyłem również przykładu dla exclea opisanego tu https://support.microsoft.com/pl-pl/hel ... s-in-excel
ale w libre office to nie działa nawet jeśli zapisuję to w formacie xls.
czyżby nie dało się togo zrobić ????
wydaje się iż adres pośredni działa tylko w obrębie jednego arkusza !!!!
gdyż nawet wpisanie na sztywno (tekstem) ADR.POŚR(ARK2.A1) jak i ADR.POŚR("ARK2.A1") daje ten sam błąd.
a jak się klika mysza = i klik na komórkę z ARK2 to działa ......
macie jakiś pomysł ?????????????
bo już mi ręce opadają
użyłem również przykładu dla exclea opisanego tu https://support.microsoft.com/pl-pl/hel ... s-in-excel
ale w libre office to nie działa nawet jeśli zapisuję to w formacie xls.
czyżby nie dało się togo zrobić ????
ADR.POŚR(Ark2.A1)
pobiera tekst z Ark2.A1, interpretuje go jako adres i daje wartość komórki z tego adresu. Jeśli będzie tam liczba albo cokolwiek co nie jest adresem, dostaniesz błąd #ADR
ADR.POŚR("Ark2.A1")
otrzymany tekst Ark2.A1 interpretuje jako adres i daje wartość komórki z tego adresu. W sumie jest to bez sensu, prościej zadać =Ark2.A1
Czy nie masz na myśli takiej sytuacji:
Ark2:
A1: A2
A2: 55
Ark1:
A1: =ADR.POŚR(Ark2.A1)
A2: 77
w tym przypadku ADR.POŚR otrzymuje zawartość komórki Ark2.A1, tzn jest tam stała tekstowa "A2". Jednak funkcja ADR.POŚR rozumie, że jest to komórka z tego arkusza, w którym została wpisana, tzn. z Ark1, czyli otrzymasz w tym przypadku 77.
Jeżeli chcesz, by bez zmiany zawartości Ark2 otrzymać na Ark1 wartość 55, radzę zmodyfikować formułę do postaci
=ADR.POŚR("Ark2." & Ark2.A1)
Wtedy funkcja dostanie argument adresowy o wartości "Ark2.A2" i będzie OK.
pobiera tekst z Ark2.A1, interpretuje go jako adres i daje wartość komórki z tego adresu. Jeśli będzie tam liczba albo cokolwiek co nie jest adresem, dostaniesz błąd #ADR
ADR.POŚR("Ark2.A1")
otrzymany tekst Ark2.A1 interpretuje jako adres i daje wartość komórki z tego adresu. W sumie jest to bez sensu, prościej zadać =Ark2.A1
Czy nie masz na myśli takiej sytuacji:
Ark2:
A1: A2
A2: 55
Ark1:
A1: =ADR.POŚR(Ark2.A1)
A2: 77
w tym przypadku ADR.POŚR otrzymuje zawartość komórki Ark2.A1, tzn jest tam stała tekstowa "A2". Jednak funkcja ADR.POŚR rozumie, że jest to komórka z tego arkusza, w którym została wpisana, tzn. z Ark1, czyli otrzymasz w tym przypadku 77.
Jeżeli chcesz, by bez zmiany zawartości Ark2 otrzymać na Ark1 wartość 55, radzę zmodyfikować formułę do postaci
=ADR.POŚR("Ark2." & Ark2.A1)
Wtedy funkcja dostanie argument adresowy o wartości "Ark2.A2" i będzie OK.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
-
Nie bardzo rozumiem.
Ale
Wyjaśnię o co chodzi.
W ARK2 mam dane w macierzy
Chce pobrać te dane do ARK1 ( jedna wartość) z macierzy w ark2,
przy czym istotne jest to iż adres wyliczany jest w ark1,
Reasumując w ark1 jest wyliczany aders komórki
Adres jest przekazywany do formuły w ark1, która ma
zwrócić dane z macierzy w ark2 do ark1.
Umiem to zrobić jeżeli wszystkie dane są w obrębie jednego arkusza to wszystko działa
prawidłowo, jeżeli swoje dane (macierz) przeniosę do innego arkusza, to nie umiem się odwołać do tych danych
Ale
Wyjaśnię o co chodzi.
W ARK2 mam dane w macierzy
Chce pobrać te dane do ARK1 ( jedna wartość) z macierzy w ark2,
przy czym istotne jest to iż adres wyliczany jest w ark1,
Reasumując w ark1 jest wyliczany aders komórki
Adres jest przekazywany do formuły w ark1, która ma
zwrócić dane z macierzy w ark2 do ark1.
Umiem to zrobić jeżeli wszystkie dane są w obrębie jednego arkusza to wszystko działa
prawidłowo, jeżeli swoje dane (macierz) przeniosę do innego arkusza, to nie umiem się odwołać do tych danych
Przyłączam się do dyskusji i podsyłam rozwiązanie.
- Załączniki
-
- adrpośr.ods
- (8.94 KiB) Pobrany 480 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
-
Działa, dziękuję,
Baaardzo dziękuję
Baaardzo dziękuję