Przenoszenie danych z komórki do innej wraz z formatem [SOLV

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
maryjan123

Przenoszenie danych z komórki do innej wraz z formatem [SOLV

Post autor: maryjan123 »

Witam.
Czy da się w LO Calc zrobić tak aby dane z jednej komórki przenosiły się do innej komórki, ale wraz z formatem z pierwszej.

Sytuacja przykładowa
w komórce A1 wpisuję tekst i chcę, aby ten tekst wyświetlił się w komórce B1. Obie komórki mają te same wymiary.
W momencie kiedy tekst nie mieści się w komórce A1 zmieniam rozmiar czcionki i chcę aby rozmiar czcionki automatycznie zmienił się B1.
Docelowo potrzebuje zablokować komórkę B1.
Ostatnio zmieniony czw sie 29, 2019 11:52 am przez maryjan123, łącznie zmieniany 1 raz.
LibreOffice 5.2.4.2 na Windows 7
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Przenoszenie danych z komórki do innej wraz z formatem

Post autor: Jermor »

Jak na moją wiedzę nie da się tego zrobić bez makr.
To co chciałbyś osiągnąć to funkcjonalność "klonowania formatów".
Jest jednak pewne działanie pozwalające zbliżyć się do tych wymagań.
Jeżeli zmiana wielkości czcionki realizowana byłaby tylko po to aby tekst zmieścił się wewnątrz komórki można zastosować w obu komórkach w formatowaniu opcję "Zmniejsz aby dopasować do rozmiaru komórki" ("Formatuj komórki - Wyrównanie - Właściwości"). Nie masz wpływu na dobór wielkości czcionki, ale tekst dopasuje się do wielkości komórki.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Najlepiej użyć "Edycja" -> "Wklej specjalnie" i w otwartym okienku dialogowym zaznaczyć dodatkowo "Formaty" i "Połącz"
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Wydaje mi się, że "Połącz" tworzy po prostu odwołanie do komórki źródłowej. Format jest przenoszony, gdy ta opcja była zaznaczona, ale po zmianie w źródle już nie powoduje zmian w miejscu docelowym.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
ODPOWIEDZ