Łącze względne do plików

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
MarshalM

Łącze względne do plików

Post autor: MarshalM »

Cześć,
Staram się przenieść z Excela na Calca.
I natrafiłem na problem, z którym nie wiem jak się poradzić, a porady z wyszukiwarek nie działają.
Otóż chciałbym, aby w wybranej komórce tworzone było odwołanie do pliku zewnętrznego, który znajduje się w tym samym katalogu co skoroszyt. W excelu miałem taką funkcję:
=HIPERŁĄCZE(plik.txt)
W Calcu probowałem odwzorować tą formułę, więc wpisałem:
=HIPERŁĄCZE(plik.txt)
i pomimo tego, że plik znajduje się tam, gdzie skoroszyt, nie działa. Link zadziałał mi dopiero wtedy, kiedy podałem całą ścieżkę, czyli "file:///D:/M/plik.txt"

Co zrobić, aby nie trzeba było podawać całej ścieżki?

Proszę o pomoc.
LibreOffice 5.3; Windows 10, Linux Mint 18
Jan_J

Re: Łącze względne do plików

Post autor: Jan_J »

Są dwa rodzaje odsyłaczy:
* przez funkcję arkusza =hiperłącze(), zawsze i tylko pełne url-e;
* przez funkcję dokumentu (wstaw/hiperłącze), i tu się da powalczyć:
1. narzędzia/opcje/ładuj-zapisz/ogólne [x] używaj względnych ścieżek w systemie plików
2. wstaw/hiperłącze/do dokumentu (trzeba podać pełną ścieżkę, ale ustawienie 1. zmieni ją we względną)

Nie wiem dlaczego tak jest. Trochę z przyczyn historycznych, trochę przez brak zaufania do użytkownika, że wie co robi. Nawet jeżeli naprawdę wie.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
MarshalM

Re: Łącze względne do plików

Post autor: MarshalM »

Z obu odsyłaczy próbowałem skorzystać już przed napisaniem posta. Problem z hiperłączem opisałem w pierwszym poście. Co do tego drugiego sposobu to:
Jan_J pisze:1. narzędzia/opcje/ładuj-zapisz/ogólne [x] używaj względnych ścieżek w systemie plików
Nie mam dokładnie takiej opcji, ale za to mam zaznaczone "Zapisz adresy URL w formacie względnym dla systemu plików" i "Zapisz adresy URL w formacie względnym dla internetu".
Jan_J pisze:2. wstaw/hiperłącze/do dokumentu (trzeba podać pełną ścieżkę, ale ustawienie 1. zmieni ją we względną)
Chciałem tutaj użyć dodatkowo funkcji jeżeli ( =JEŻELI(F21="√";HIPERŁĄCZE(K21);"") ), a w tym przypadku niestety będzie to problematyczne:(
LibreOffice 5.3; Windows 10, Linux Mint 18
ODPOWIEDZ