Widoczne końcówki czcionki w niższej komórce

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
kkonrad002

Widoczne końcówki czcionki w niższej komórce

Post autor: kkonrad002 »

Stworzyłem czcionkę na podstawie własnego pisma . Torszkę mi to zajęło. Chciałbym jej użyć w taki sposób aby w górnej komórce wpisać tekst zawierający litery typu j,p,g,ą itd tzn takie które wychodzą za dolną linię. Chciałbym żeby w dolnej lini była pokazywana końcówka tych liter nawet jeśli zachodziły by one na tekst w tej komórce. Coś jakby nakłdanie się wystających elementów z górnej komórki na dolną. Czy jest to możliwe.
Chciałbym aby tabela wyglądała tak jakby ktoś pisał w niej odręcznie i niektóre litery nachodziły na siebie (te górne na dolne jełśli zawierają litery tego typu.

Za pomoc będę niezwykle zobowiązany
OpenOffice 3.1
Awatar użytkownika
Astur

Re: Widoczne końcówki czcionki w niższej komórce

Post autor: Astur »

W każdej komórce Calc istnieje domyślny odstęp od krawędzi, który wynosi 0,35mm. Zlikwidowanie górnego i dolnego odstępu powinno dać efekt, o który chodzi.
O ile dobrze zrozumiałem.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
kkonrad002

Post autor: kkonrad002 »

Witam!

Nie do końca... jeśli zlikwiduję tą wartość to faktycznie tekst będzie się opierał o dolną krawędź komórki ... co zrobić żeby teskt przekraczał tą krawędź i nachodził na komórkę dolną - jesli mógłby, podać przykład to prosze wyobrazić sobie długi wyraz w komórce -- wyraz po prostu zajmnie komórkę sąsiednią. Chodzi mi o to żeby literki z końcówkami dolnymi jak (pisane ręcznie f, j, p, y, g,ą , ę właśnie pokazywały dolną częsc literki w komórce dolnej nawet jeślyby przykrywały częściowo tekst tam znajdujący się.
OpenOffice 3.1
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Jeżeli komórka znajdująca się pod tą, w której jest tekst, także będzie zajęta, to, obawiam się, będą potrzebne specjalne zabiegi. Na przykład:
  1. Rozplanowanie pustej tabeli i nadanie jej odpowiednich obramowań.
  2. Wykonanie zrzutu ekranowego.
  3. Przycięcie tego zrzutu tak, aby obejmował tylko tabelę.
  4. Wprowadzenie tak przyciętego zrzutu jako tła.
  5. Usunięcie obramowań z komórek tabeli i takie ich dostosowanie, aby znajdujący się w nich tekst przykrywał linie tabeli ze zrzutu, który znajduje się w tle.
Sporo zabawy i raczej bym się tego nie podjął. Chyba że to zakład :)
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
ODPOWIEDZ