Uzupełnianie danych między arkuszami po LP i coś jeszcze

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Graczdari91

Uzupełnianie danych między arkuszami po LP i coś jeszcze

Post autor: Graczdari91 »

Witam,

Z góry dziękuje za pomoc. Robię pewien dokument i kilka rzeczy w nim ugryzłem, ale z trzema innymi mam problem. Zacznę od łatwiejszych.

1. W dokumencie są trzy kolumny: DATA PRZYJĘCIA SPRZĘTU, DATA POWROTU SPRZĘTU i DATA ODBIORU. Chciałbym zrobić tak:

A) GDY MINIE 7 DNI OD DATY POWROTU, TO KOMÓRKA Z DATĄ ZROBI SIĘ CZERWONA
B) GDY MINIE 90 DNI OD DATY POWROTU, TO CAŁY WIERSZ (gdzie wpisane są również inne dane) ZROBI SIĘ CZERWONY
C) GDY SPRZĘT ZOSTANIE ODEBRANY, TO PO UZUPEŁNIENIU DATY ODBIORU WIERSZ ZROBI SIĘ ZIELONY

2. Sprawa chyba nieco trudniejsza.

W ARKUSZU "A" MAM STWORZONY TAKI DOKUMENT:

Obrazek

W ARKUSZU "B" NATOMIAST MAM PAPIER FIRMOWY:

Obrazek

No i co bym chciał uzyskać. Chciałbym zrobić tak, by wpisane dane w TABELI, np. SERWISOWANY SPRZĘT, automatycznie nakładały się na PAPIER FIRMOWY. I to sobie wymyśliłem teoretycznie jak ma działać, gorzej w praktyce to wprowadzić. POMYSŁ JEST TAKI, by w Tabelce nadać ID, np. 1 jak na zdjęciu . Potem w arkuszu z PAPIEREM FIRMOWYM również taką cyferkę nadać. Wtedy arkusz skopiowałby dane tylko z przypisanego do tej cyferki wiersza i niczego więcej. Jak będzie sprzęt kolejny, to dostanie ID = 2, w dokumencie również wpisuje ID: 2 i całość automatycznie się uzupełnia.

Da się to tak zrobić? :) Dziękuje
OpenOffice 4.1.1 na Windows 7
Husar

Re: Uzupełnianie danych między arkuszami po LP i coś jeszcze

Post autor: Husar »

A może jakiś pliczek dałbyś co by to pomocna dłoń nie musiała tworzyć od zera?

Wędka:
1. stwórz style a potem formatowanie warunkowe dla komórek i wierszy,
2. wykorzystaj funkcje INDEKS i WYSZUKAJ.POZIOMO do stworzenia "megaformuły" oraz stwórz listę rozwijaną
Pozdrawiam
Roman

Daj znać [SOLVED], kiedy Twój problem zostanie rozwiązany
LO 7.2.x/AOO 4.1.x. używane na Ubuntu 20.04LTS i M$ Windows 10
Awatar użytkownika
conrosi

Post autor: conrosi »

Na pewno będziesz musiał wejść w Format-Style-Style i formatowanie, tam stworzyć nowy styl z czerwonym podświetleniem komórki.
Zrobiłbym dodatkowo komórkę, w której byłaby różnica dni, a potem format-formatowanie warunkowe i tam ustawienie, że jeżeli wartość komórki jest większa to ustaw styl...
OpenOffice 3.1 na Windows Vista
Joga twarzy skuteczna na zmarszczki http://www.zmarszczki-palacza.net.pl/zm ... ga-twarzy/
Graczdari91

Husar pisze:A może jakiś pliczek dałbyś co by to pomocna dłoń nie musiała tworzyć od zera?

Wędka:
1. stwórz style a potem formatowanie warunkowe dla komórek i wierszy,
2. wykorzystaj funkcje INDEKS i WYSZUKAJ.POZIOMO do stworzenia "megaformuły" oraz stwórz listę rozwijaną
Tak, oczywiście. Oto plik:

https://1drv.ms/x/s!AoATMQMONYqHj2jkMwpF1VH18VrT (ONEDRIVE)

Dziękuje
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Jeżeli przykład ma przetrwać wieczność (co najmniej tak długą jak forum), to zalecałbym podpiąć dokument jako załącznik, a nie jako link.
Onedrive zapewne przetrwa, ale adres url niekoniecznie, sam plik zaś może być usunięty przez właściciela. Zostajemy wtedy z publiczną odpowiedzią na publicznie postawione pytanie, ale bez ilustracji problemu.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Graczdari91

Jan_J pisze:Jeżeli przykład ma przetrwać wieczność (co najmniej tak długą jak forum), to zalecałbym podpiąć dokument jako załącznik, a nie jako link.
Onedrive zapewne przetrwa, ale adres url niekoniecznie, sam plik zaś może być usunięty przez właściciela. Zostajemy wtedy z publiczną odpowiedzią na publicznie postawione pytanie, ale bez ilustracji problemu.
Chciałem, tylko rozmiar za duży. a najlepsza kompresja WinRar ucina 100kb, co ciągle jest o 200 za dużo
Graczdari91

Generalnie w temacie pierwszym są już jakieś sukcesy. Zrobiłem formatowanie warunkowe, dzięki czemu podświetla się cały wiersza na pomarańczowo po 7 dniach. (mała zmiana planu). Zrobiłem drugi warunek, gdzie cały wiersz ma się zmieniać po 90 dniach, niestety tego nie czyni. Dalej jest pomarańczowy. Jak zrobić by jeden warunek był nadrzędny na drugim?

Zrobiłem to wzorem: <data>+7 < dziś()

PS: W tym drugim temacie, czyt. uzupełniania między arkuszami radzę sobie dużo gorzej.
Jan_J

Post autor: Jan_J »

tylko rozmiar za duży. a najlepsza kompresja WinRar ucina 100kb
Tak, rozumiem. Ale

1. Onedrive nie jest prostym serwisem plików, tylko "inteligentym", i to, co zostanie pobrane przez czytelnika nie jest (w sensie binarnym, bajt po bajcie) identyczne z wstawionym nań plikiem. Ja pobierając straciłem link do grafiki (choć sądząc po rozmiarze, pobrałem ją), zaś zapisując dokument Calc usunął ją kompletnie z dokumentu, co zmeiniło rozmiar do 9 kB.

2. Rzeczywiście, grafika będąca tłem formularza ma aż 447 kB. To znaczy, że jest nieszczęśliwie przygotowana, bo czarno-biały png z taką zawartością powinien mieć mniej więcej kilkanaście kB.

3. Bliższe oględziny tego obrazka wskazują, że jego oryginał kiedyś był jpeg-iem. Gdyby zostawić go w pierwotnym formacie, zapewne też by się zmieścił w kilkunastu/kilkudziesięciu kB. Natomiast artefakty jpeg-owskiej kompresji stratnej źle się kompresują algorytmami stosowanymi w png. Stąd nierozsądny rozmiar.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Graczdari91

Pomoże ktoś finalnie? :) Bo ciężko mi to wszystko idzie. Tzn. kolory ogarnąłem częściowo, jak napisałem wyżej nie potrafię zrobić tego, by formuły były nadrzędne. Ten drugi punkt, to już w ogóle dramat - z mega formułą.

Dziękuje za pomoc. Kilka dni kombinowałem, głównie nad tymi kolorkami, by się wiersze oznaczały, ale coś nie idzie.
ODPOWIEDZ