Dynamiczny rozmiar importowanej tablicy
Dynamiczny rozmiar importowanej tablicy
Wracam z tematem, o którym pisałem już jakiś czas temu. Mam w Calc tablicę, którą chciałbym zaimportować do Writera. Problemem jest to, że może ona mieć różny rozmiar.
1.Czy możliwa jest dynamiczna zmiana importowanego zakresu? Na przykład w zależności od zawartości komórek Wiersz/Kolumna? Jeżeli mógłby ktoś podpowiedzieć jakie łącze tu zastosować i jakim sposobem (makrem) je modyfikować.
Na przykład mamy tabelę i łącze DDE do niej: a po zmianie rozmiaru tabeli w arkuszu kalkulacyjnym powinna się ona też zaktualizować (możliwie automatycznie lub po uruchomieniu makra) w pliku tekstowym
2. Dla zastosowanego łącza DDE trzeba podawać adres pliku z pełną ścieżką dostępu. Jest to niewygodne przy przenoszeniu plików do innych katalogów czy na inne komputery. Czy można ustawić tą ścieżkę ze względnym adresem (na przykład by brany był plik o danej nazwie z bieżącego katalogu)? Oczywiście tu makro też wchodziłoby w rachubę. Akceptowalne też byłoby podawanie ścieżki w nagłówku (stopce) pliku tekstowego.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam,
Cezary.
1.Czy możliwa jest dynamiczna zmiana importowanego zakresu? Na przykład w zależności od zawartości komórek Wiersz/Kolumna? Jeżeli mógłby ktoś podpowiedzieć jakie łącze tu zastosować i jakim sposobem (makrem) je modyfikować.
Na przykład mamy tabelę i łącze DDE do niej: a po zmianie rozmiaru tabeli w arkuszu kalkulacyjnym powinna się ona też zaktualizować (możliwie automatycznie lub po uruchomieniu makra) w pliku tekstowym
2. Dla zastosowanego łącza DDE trzeba podawać adres pliku z pełną ścieżką dostępu. Jest to niewygodne przy przenoszeniu plików do innych katalogów czy na inne komputery. Czy można ustawić tą ścieżkę ze względnym adresem (na przykład by brany był plik o danej nazwie z bieżącego katalogu)? Oczywiście tu makro też wchodziłoby w rachubę. Akceptowalne też byłoby podawanie ścieżki w nagłówku (stopce) pliku tekstowego.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam,
Cezary.
LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
Windows 10 lub Ubuntu
Re: Dynamiczny rozmiar importowanej tablicy
Na drugie pytanie znalazłem odpowiedź. Należy zmodyfikować łącze. Zamiast pełnej ścieżki wpisać "file:./" i potem nazwę pliku, z którego pobierane są dane. Działa poprawnie po przeniesieniu do innego katalogu (LO i OO).
Kwestią otwartą pozostaje zmiana rozmiaru pobieranej tabeli.LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
Windows 10 lub Ubuntu
Piszę z głowy, więc mogę poczynić błąd, ale ważna jest sama idea.
W Calcu musisz użyć nazw zakresów, w tym przypadku nazwa musi być dynamiczna. Podpowiem że musisz użyć funkcji PRZESUNIĘCIE(), na forum na pewno znajdziesz rozwiązanie (hasło do szukajki: Dynamiczne zakresy danych). Po uporaniu się z zakresem, w Writerze w oknie Edytuj łącze i w pole Kategoria wpisz zdefiniowaną nazwę zakresu. Powinno działać.
W Calcu musisz użyć nazw zakresów, w tym przypadku nazwa musi być dynamiczna. Podpowiem że musisz użyć funkcji PRZESUNIĘCIE(), na forum na pewno znajdziesz rozwiązanie (hasło do szukajki: Dynamiczne zakresy danych). Po uporaniu się z zakresem, w Writerze w oknie Edytuj łącze i w pole Kategoria wpisz zdefiniowaną nazwę zakresu. Powinno działać.
LibreOffice 5.1.2.2 Ubuntu 16 LTS
Po sprawdzeniu obawiam się, że wstawione we Writerze łącza do Calca używające nazw zakresów nie są rozumiane. Tym bardziej funkcje, których intrpretacja następuje tylko w obrębie formuł.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
U mnie działa. A co do dynamicznego zakresu, muszę to sprawdzić, lecz już nie dziś.Jan_J pisze:Po sprawdzeniu obawiam się, że wstawione we Writerze łącza do Calca używające nazw zakresów nie są rozumiane.
Sprawa wygląda następująco:
1. Nazwane zakresy są akceptowalne ale tylko ustawione na sztywno. Dynamiczne niestety nie działają.
2. Tabela połączona (DDE), aktualizuje się tylko w ramach wklejonej wielkości. Usunięcie kolumny, czy dodanie wiersza jest pomijane tzn. usunięcie kolumny w calcu skutkuje brakiem wpisów w tabeli writera, ale nie zmienia się jej wielkość i pozostają puste komórki w tabeli, a dodanie wiersza w calcu nie powoduje żadnej reakcji we writerze, nawet po zmianie adresu w oknie Edytuj łącza. Łącze musi być przerwane i tabela usunięta i wklejona od nowa żeby nowy wiersz był uwzględniony.
Pozostaje skorzystać z makr.
Jeśli autor tematu jest zainteresowany, mogę to zrobić, lecz nie na teraz. Także proszę o odzew.
1. Nazwane zakresy są akceptowalne ale tylko ustawione na sztywno. Dynamiczne niestety nie działają.
2. Tabela połączona (DDE), aktualizuje się tylko w ramach wklejonej wielkości. Usunięcie kolumny, czy dodanie wiersza jest pomijane tzn. usunięcie kolumny w calcu skutkuje brakiem wpisów w tabeli writera, ale nie zmienia się jej wielkość i pozostają puste komórki w tabeli, a dodanie wiersza w calcu nie powoduje żadnej reakcji we writerze, nawet po zmianie adresu w oknie Edytuj łącza. Łącze musi być przerwane i tabela usunięta i wklejona od nowa żeby nowy wiersz był uwzględniony.
Pozostaje skorzystać z makr.
Jeśli autor tematu jest zainteresowany, mogę to zrobić, lecz nie na teraz. Także proszę o odzew.
Autor zainteresowany jest. Sam zaczął się też przebijać przez makra.
Może w weekend coś się urodzi. Na razie potrafię poprzez makro identyfikować DDE i pobierać jego właściwości (pola). Pozostaje tylko je zmodyfikować. Na razie nie mam pomysłu jak.
Ma to być narzędzie dla osoby, która sama nie zmodyfikuje właściwości łącza. Zresztą w realnym dokumencie jest ich kilkadziesiąt i ręczna manipulacja nimi jest dość żmudna.
Może w weekend coś się urodzi. Na razie potrafię poprzez makro identyfikować DDE i pobierać jego właściwości (pola). Pozostaje tylko je zmodyfikować. Na razie nie mam pomysłu jak.
Ma to być narzędzie dla osoby, która sama nie zmodyfikuje właściwości łącza. Zresztą w realnym dokumencie jest ich kilkadziesiąt i ręczna manipulacja nimi jest dość żmudna.
- Załączniki
-
- tekst.odt
- (14.69 KiB) Pobrany 195 razy
-
- arkusz.ods
- (9.94 KiB) Pobrany 207 razy
Windows 10 lub Ubuntu
Windows 10 lub Ubuntu
Małe ale.cemik1 pisze:Na razie potrafię poprzez makro identyfikować DDE i pobierać jego właściwości (pola). Pozostaje tylko je zmodyfikować. Na razie nie mam pomysłu jak.
Modyfikacja łącza nie zmienia rozmiaru tablicy, pisałem o tym w poprzednim poście, tak więc zmiana wielkości zakresu w edycji łącza nie zmieni tabeli na mniejszą/większą, trzeba ją usunąć i wstawić od nowa z poprawionym rozmiarem.
Moim zdaniem trzeba to zrobić tak:
1. Pobrać ilość tabel w dokumencie.
2. Zidentyfikować adresy łącz każdej tabeli ( tu przyda się to co do tej pory stworzyłeś).
3. Usunąć tabelę
4. Pobrać z calca nową wersje, ale potrzebny będzie aktualny adres zakresu.
5. Skopiować/pobrać nowe dane z calca
6. Wstawić nową na miejsce usuniętej.
I tak dla każdej tabeli
Właśnie tak zamierzałem to zrobić. O ile na usuwanie czy wstawianie tabel są makra przykładowe i pewnie sobie z tym poradzę, to nie za bardzo wiem, jak zmodyfikować pole
Command Element Arkusz1.D6:F9
Gdybyś mógł na to spojrzeć i coś zaproponować, będę wdzięczny. Rozmiar tabeli będę pobierał ze stałego miejsca w arkuszu kalkulacyjnym (jest ono nawet w załączonym przykładzie).
Gdybyś mógł na to spojrzeć i coś zaproponować, będę wdzięczny. Rozmiar tabeli będę pobierał ze stałego miejsca w arkuszu kalkulacyjnym (jest ono nawet w załączonym przykładzie).
Windows 10 lub Ubuntu
Windows 10 lub Ubuntu
Modyfikacja nie będzie potrzebna. Pobierz adres z tego pola i na podstawie tego będziesz mógł określić komórkę z adresem nowej tabeli np.cemik1 pisze:Właśnie tak zamierzałem to zrobić. O ile na usuwanie czy wstawianie tabel są makra przykładowe i pewnie sobie z tym poradzę, to nie za bardzo wiem, jak zmodyfikować pole
Kod: Zaznacz cały
Arkusz1.D6
Arkusz1.D6:G10
Żeby adres tabeli zmieniał się sam, wykorzystaj dynamiczne zakresy.