Mam zrobiony plik który oblicza mi co mi tam potrzeba. Do tej pory działał.
Niestety podał mi HDD, kupiłem nowy, postawiłem system i zainstalowałem libre Office 5.2.3
No i teraz plik nie działa. Generalnie chodzi mi o arkusz 3 - rozliczenie - tam nie pojawiają się obliczenia w polach gdzie powinna pojawić się suma określonych pól z dwóch wcześniejszych arkuszy. Posługuje się nazwami zakresów. Nie działają pola b2, c7, c8, b11 i b12. Powinny one sczytać dane z tabel z arkusza pierwszego kolumny E, F, G i z arkusza drugiego kolumny E I F
Czy w formule do nazwy można odwołać się tylko w ramach arkusza czy też w ramach całego pliku składającego się z kilku arkuszy? Czy we wcześniejszych wersjach Libre Office było inaczej? Która wersję zainwestować ?
plik testowy
https://dl.dropboxusercontent.com/u/978 ... 3lnego.ods
Dodam jeszcze że kopie tego arkusza mam w dokumentach google i tam działa ;(
Calc nie oblicza jak poprzednio
Calc nie oblicza jak poprzednio
LibreOffice 4.13
Re: Calc nie oblicza jak poprzednio
Arkusz zawiera nazwane zakresy komórek (np. PrzyznaneUczestnikowi), ale jego formuły jakby ich nie rozumiały.
Nie wiem co jest przyczyną. Nie znam błędu, który by się posobnie objawiał, a dotyczył nowych wersji LibreOffice.
Jeśli miałbym "rzucić diagnozę" bez pokrycia, stawiałbym na "burzliwą przeszłość" dokumentu: raz zapisywany, takim, raz innym programem, co spowodowało, że nie jest w pełni zgodny ze standardem. Ale to tylko przypuszczenia.
Warto takie rzeczy sprawdzać, bo więcej się rozumie, i da się doradzić w wielu dziwnych sytuacjach. Ale dzisiaj nie dam rady.
Nie wiem co jest przyczyną. Nie znam błędu, który by się posobnie objawiał, a dotyczył nowych wersji LibreOffice.
Jeśli miałbym "rzucić diagnozę" bez pokrycia, stawiałbym na "burzliwą przeszłość" dokumentu: raz zapisywany, takim, raz innym programem, co spowodowało, że nie jest w pełni zgodny ze standardem. Ale to tylko przypuszczenia.
Warto takie rzeczy sprawdzać, bo więcej się rozumie, i da się doradzić w wielu dziwnych sytuacjach. Ale dzisiaj nie dam rady.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Re: Calc nie oblicza jak poprzednio
Arkusz pisałem osobiście z pół roku temu chyba. Niestety nie pamiętam dokładnie jak to było.
Nie wykluczam, że pierwotnie był napisany jako dokument google [tam nadal działa] a stamtąd ściągnięty jako plik open office i zapisany jako szablon. Szablon z którego korzystałem potem, choć też przed paru miesiącami, i mam przekonanie że działał również na komputerze offline.
Teraz ściągnąłem jeszcze Apache Office 4.1 i tam też nie działa. Nie działa również wgrany do excela.
Wychodzi na to że trzeba go zrobić od nowa, bo niestety jest mi potrzebny w formacie open office. Próbowałem od nowa nazwać tak samo zakresy, ale nie pomogło (funkcja suma nadal nie chce dodawać)
Nie wykluczam, że pierwotnie był napisany jako dokument google [tam nadal działa] a stamtąd ściągnięty jako plik open office i zapisany jako szablon. Szablon z którego korzystałem potem, choć też przed paru miesiącami, i mam przekonanie że działał również na komputerze offline.
Teraz ściągnąłem jeszcze Apache Office 4.1 i tam też nie działa. Nie działa również wgrany do excela.
Wychodzi na to że trzeba go zrobić od nowa, bo niestety jest mi potrzebny w formacie open office. Próbowałem od nowa nazwać tak samo zakresy, ale nie pomogło (funkcja suma nadal nie chce dodawać)
LibreOffice 4.13