Calc nie oblicza jak poprzednio

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Judykator

Calc nie oblicza jak poprzednio

Post autor: Judykator »

Mam zrobiony plik który oblicza mi co mi tam potrzeba. Do tej pory działał.

Niestety podał mi HDD, kupiłem nowy, postawiłem system i zainstalowałem libre Office 5.2.3

No i teraz plik nie działa. Generalnie chodzi mi o arkusz 3 - rozliczenie - tam nie pojawiają się obliczenia w polach gdzie powinna pojawić się suma określonych pól z dwóch wcześniejszych arkuszy. Posługuje się nazwami zakresów. Nie działają pola b2, c7, c8, b11 i b12. Powinny one sczytać dane z tabel z arkusza pierwszego kolumny E, F, G i z arkusza drugiego kolumny E I F

Czy w formule do nazwy można odwołać się tylko w ramach arkusza czy też w ramach całego pliku składającego się z kilku arkuszy? Czy we wcześniejszych wersjach Libre Office było inaczej? Która wersję zainwestować ?

plik testowy
https://dl.dropboxusercontent.com/u/978 ... 3lnego.ods

Dodam jeszcze że kopie tego arkusza mam w dokumentach google i tam działa ;(
LibreOffice 4.13
Jan_J

Re: Calc nie oblicza jak poprzednio

Post autor: Jan_J »

Arkusz zawiera nazwane zakresy komórek (np. PrzyznaneUczestnikowi), ale jego formuły jakby ich nie rozumiały.
Nie wiem co jest przyczyną. Nie znam błędu, który by się posobnie objawiał, a dotyczył nowych wersji LibreOffice.
Jeśli miałbym "rzucić diagnozę" bez pokrycia, stawiałbym na "burzliwą przeszłość" dokumentu: raz zapisywany, takim, raz innym programem, co spowodowało, że nie jest w pełni zgodny ze standardem. Ale to tylko przypuszczenia.
Warto takie rzeczy sprawdzać, bo więcej się rozumie, i da się doradzić w wielu dziwnych sytuacjach. Ale dzisiaj nie dam rady.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Judykator

Re: Calc nie oblicza jak poprzednio

Post autor: Judykator »

Arkusz pisałem osobiście z pół roku temu chyba. Niestety nie pamiętam dokładnie jak to było.

Nie wykluczam, że pierwotnie był napisany jako dokument google [tam nadal działa] a stamtąd ściągnięty jako plik open office i zapisany jako szablon. Szablon z którego korzystałem potem, choć też przed paru miesiącami, i mam przekonanie że działał również na komputerze offline.

Teraz ściągnąłem jeszcze Apache Office 4.1 i tam też nie działa. Nie działa również wgrany do excela.

Wychodzi na to że trzeba go zrobić od nowa, bo niestety jest mi potrzebny w formacie open office. Próbowałem od nowa nazwać tak samo zakresy, ale nie pomogło (funkcja suma nadal nie chce dodawać)
LibreOffice 4.13
ODPOWIEDZ