Problem z konwertowaniem tekstu na liczbę

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
nowycrteam123

Problem z konwertowaniem tekstu na liczbę

Post autor: nowycrteam123 »

Witam!
Mam duży problem z funkcjami w exelu.
Mianowicie próbuję wykonać arkusz do obliczania kosztów usługi.
Nie potrafię wykonać działania które znacznie uprościło by mi pracę.

Otóż w kolumnie J4 mam wykonaną poprawność danych jako listę. W liście mam do wyboru : -tokarka, -tokarka automat, -frezarka...
każda opcja ma inną cenę.

W komórce J5 mam również utworzoną Poprawność danych aby wybrać rodzaj materiału
Mam również kolumnę K5 gdzie jest suma jednej roboczo godziny . do tej pory radziłem sobie w ten sposób:
FUNKCJA w komórce K5:
=LICZ.JEŻELI(J5;"-aluminium")*80+LICZ.JEŻELI(J5;"-stal stal zwykła")*80 +LICZ.JEŻELI(J5;"-inox stal nierdzewna")*100 +LICZ.JEŻELI(J5;"-plastik")*60 +LICZ.JEŻELI(J5;"-tytan")*120

=LICZ.JEŻELI(J5;"-aluminium")*80 - gdzie mnożę wartość godziny roboczej w tym przypadku 80 zł/h

Niestety doszły dodatkowe opcje tokarka i frezarka gdzie koszta różnią się od cen wyżej podanych.

Czy jesteście w stanie pomóc mi w jakiś sposób ?

Potrzebuję od ceny wyjściowej jak wyżej odejmować kolejno -40 jeśli w komórce J4 mamy tekst -tokarka jeśli w komórce J4 jest tekst -tokarka automat to wartość się nie zmieni zaś jeśli w komórce J4 będzie tekst -frezarka to odejmie nam -30 od wartości wyjściowej

Cała suma powinna pojawić się w komórce K5

Dodaję również arkusz na którym pracuję
Załączniki
arkusz.ods
(22.77 KiB) Pobrany 109 razy
OpenOffice 3.1 LibreOffice win10
arras_1

Re: Problem z konwertowaniem tekstu na liczbę

Post autor: arras_1 »

Wydaje mi się, że najwygodniej jest dodać cennik za usługi z uwzględnieniem materiału i maszyny.
W załączniku umieściłem przykład, do twojej bazy dodałem arkusz cennik.
W kolumnie K wyszukiwana jest wartość z cennika odpowiadająca materiałowi z kolumny J (wiersz w cenniku), oraz maszynie z komórki J3 (kolumna w cenniku)
Załączniki
arkusz.ods
(22.33 KiB) Pobrany 137 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
nowycrteam123

Re: Problem z konwertowaniem tekstu na liczbę

Post autor: nowycrteam123 »

SUPER ! o to właśnie chodziło ! Dzięki wielkie... troszkę zmodyfikowałem te odwołania bo miałem jeden błąd po wyborze opcji np tokarki zmieniało mi ceny w całej kolumnie a czasami potrzebuję zmienić poszczególne komórki ponieważ nie wszystko wykonywane jest na zwykłej tokarce ! dzięki wielkie za pomoc !
OpenOffice 3.1 LibreOffice win10
ODPOWIEDZ