Witam wszystkich
Czy jest możliwość policzenia niepustych kolumn w macierzy?
Już wyjaśniam
Mam zdefiniowanych 12 macierzy o 9 kolumnach i zmiennej liczbie wierszy, przy czym niektóre kolumny są puste (jest to lista obecności, obecność zaznaczona jest 1, brak obecności to pusta komórka). Macierze nazwane są odpowiednio 'wrz', 'paz', 'lis', 'gru' itd. Czy jest możliwość policzenia ile jest niepustych kolumn w zadanej macierzy? Jako niepustą kolumnę rozumiem taką w której przynajmniej w jednym wierszu znajduje się 1.
Być może da się rozbić macierz na wektory i przyrównać do zera, być może licz.puste działa w jakiś sposób tablicowo, być może da się posumować tablicę tylko po wierszach i otrzymać z tego wektor, długo googlałem, ale niestety nic nie znalazłem co by mi pomogło.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Kuba
Liczenie niepustych kolumn
Liczenie niepustych kolumn
OpenOffice 4.1.2, Windows 7 Home Premium
Re: Liczenie niepustych kolumn
A nie prościej na początku swej drogi z arkuszami zrobić coś takiego jak na załączonym obrazku i potem tylko funkcja suma?
Pozdrawiam
Roman
Daj znać [SOLVED], kiedy Twój problem zostanie rozwiązany
LO 7.2.x/AOO 4.1.x. używane na Ubuntu 20.04LTS i M$ Windows 10
Roman
Daj znać [SOLVED], kiedy Twój problem zostanie rozwiązany
LO 7.2.x/AOO 4.1.x. używane na Ubuntu 20.04LTS i M$ Windows 10
Re: Liczenie niepustych kolumn
Jakoś dopiero teraz doczytałem ten post.
Jeśli chodzi o ogólny algorytm, którym można byłoby to policzyć, to nie wydaje mi się aby było to możliwe. Ale... hm! Nie jestem matematykiem, więc może jest sposób?
Jeżeli chcesz w ogóle to zrealizować to podsyłam przykład dla czterech miesięcy. Sumy ulokowałem nad tabelami obecności aby dla każdej z nich wypadały w tym samym miejscu bez względu na liczbę uczestników.
Jeśli chodzi o ogólny algorytm, którym można byłoby to policzyć, to nie wydaje mi się aby było to możliwe. Ale... hm! Nie jestem matematykiem, więc może jest sposób?
Jeżeli chcesz w ogóle to zrealizować to podsyłam przykład dla czterech miesięcy. Sumy ulokowałem nad tabelami obecności aby dla każdej z nich wypadały w tym samym miejscu bez względu na liczbę uczestników.
- Załączniki
-
- obecności.ods
- (10.75 KiB) Pobrany 123 razy
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.