Witam,
Zastanawia mnie poniższy problem:
Czy możliwe jest pobieranie formuł z komórek znajdujących się w innych plikach ? Czy w danej komórce możliwe jest odwołanie do fomuły (nie wartości, tj. wyniku działania formuły) innej komórki ?
Wyobraźmy sobie, że w polach A1 oraz B1 mamy wpisane określone wartości. W polu komórki C1 powinna zostać wyliczona trzecia wartość oparta na dwóch poprzednich. Problem w tym, że tworząc arkusze nie wiem jeszcze w jaki sposób będzie ona wyliczona (to po prostu decyzja polityczna, która może się zmieniać w czasie). Być może C1 będzie równe A1+B1, być może A1-B1. a może A1/B1+100. Jako że tworzę kilkadziesiąt arkuszy i po podjęciu decyzji nie chcę zmieniać formuł w każdym z nich, chciałbym w arkuszu zewnętrznym zamieścić definicję formuły. Czy jest możliwe odwołanie się do komórki zawierającej definicję formuły w arkuszu zewnętrznym w taki sposób, aby zastosować zawartą tam formułę, a nie zaimportować jej wartość ?
Wiem, że bez problemu mogę zaimportować tekst tej formuły do danego arkusza - ale w jaki sposób go wykonać? Czy da się, mając wpisane w komórce B2 jako ciąg znaków "=A1+B1" sprawić, by komórka C2 wykonała na tej podstawie formułę: =A1+B1 ?
Pozdrawiam
import formuły do komórki
import formuły do komórki
LibreOffice, Wersja: 5.1.3.2 (x64), Windows 10 Home
Re: import formuły do komórki
=FORMUŁA(adres umieszczenia formuły)
ale to co podajesz, ze w C1 ma być formuła pobrana z B1 dodająca A1 +B1 nie ma sensu.
Komórka sama siebie nie może się zmieniać
To co jest w B1 formuła do pobrania czy dana do obliczeń
ale to co podajesz, ze w C1 ma być formuła pobrana z B1 dodająca A1 +B1 nie ma sensu.
Komórka sama siebie nie może się zmieniać
To co jest w B1 formuła do pobrania czy dana do obliczeń
AOO 4.1.7 na WIN7; LO 6.3.2 portable
Re: import formuły do komórki
Funkcja "=FORMUŁA" spowoduje wyświetlenie formuły znajdującej się w danej komórce w formie tekstu, a nie wykonanie jej.
W podanym przykładzie w B1 byłyby dane do obliczeń. C1 natomiast wykonywałoby obliczenie na podstawie formuły pobranej z adresu (najlepiej zewnętrznego) innego, niż komórki A1 lub B1.
Czyli w A1 wpisuję 1, w B1 wpisuję 2, w C1 wpisuję formułę, której poszukuję, a w jakiejś innej komórce, np. D1 wpisuję A1+B1. I wówczas w C1 pojawia się 3. Gdy wpiszę w D1 =A1-B1, to w C1 pojawia się -1. Oczywiście, gdyby to działo się na jednym arkuszu, dla uzyskania takiego efektu wystarczyło w komórce C1 wpisać =D1. Ale to nie ma się dziać na tym samym arkuszu - owa komórka D1 ma się znajdować w zupełnie innym pliku (bezpośrednie odwołanie do niej spowodowałoby wówczas pobranie wyniku obliczenia na podstawie danych z komórek A1 i B1 - ale innego arkusza, a nie o to chodzi).
Pozdrawiam
W podanym przykładzie w B1 byłyby dane do obliczeń. C1 natomiast wykonywałoby obliczenie na podstawie formuły pobranej z adresu (najlepiej zewnętrznego) innego, niż komórki A1 lub B1.
Czyli w A1 wpisuję 1, w B1 wpisuję 2, w C1 wpisuję formułę, której poszukuję, a w jakiejś innej komórce, np. D1 wpisuję A1+B1. I wówczas w C1 pojawia się 3. Gdy wpiszę w D1 =A1-B1, to w C1 pojawia się -1. Oczywiście, gdyby to działo się na jednym arkuszu, dla uzyskania takiego efektu wystarczyło w komórce C1 wpisać =D1. Ale to nie ma się dziać na tym samym arkuszu - owa komórka D1 ma się znajdować w zupełnie innym pliku (bezpośrednie odwołanie do niej spowodowałoby wówczas pobranie wyniku obliczenia na podstawie danych z komórek A1 i B1 - ale innego arkusza, a nie o to chodzi).
Pozdrawiam
LibreOffice, Wersja: 5.1.3.2 (x64), Windows 10 Home