"Lista z listy"

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
23wojtas

"Lista z listy"

Post autor: 23wojtas »

Mam problem z Calc, walczę z tym już od jakiegoś czasu.
Chcę zrobić arkusz, w którym mam co najmniej 3 kolumny.
W pierwszej, klikając na komórkę, chcę aby wyświetliła mi się lista (połowicznie osiągnąłem swój cel, jednak pomiędzy kolejnymi pozycjami w mojej liście są wolne miejsca. Wiem dlaczego tak się dzieje, a jak uniknąć tych pustych miejsc) zobacz zrzut#1

zrzut #1

Kod: Zaznacz cały

[img]https://zapodaj.net/images/7852c0bb04640.jpg[/img]
I już od tego miejsca zaczynają się schody.
W drugiej kolumnie chcę aby pokazała mi się lista zależna od tego co wybiorę w 1 kolumnie.
Tutaj również połowicznie osiągnąłem swój cel. Mianowicie, wybierając w 1 kolumnie interesującą mnie pozycję, w drugiej kolumnie pokazuje mi się wartość odpowiadająca tej z 1 kolumny, jednak w tej (tj. drugiej kolumnie) też chcę mieć wybór wśród opcji (więcej niż jedna czyli znowu lista) przypisanych do wartości wybranej w 1 kolumnie. Zobacz zrzut #2 Na tym zrzucie widać, że w komórce B6 nie ma wyboru, a jedynie wyświetla się automatycznie jedna możliwość.

zrzut #2
Obrazek

Wszystko rozchodzi się o to aby w Arkusz1 pracować na danych z Arkusz2. Zobacz zrzut #3

zrzut #3
Obrazek

Arkusz2 jest dla mnie przejrzysty (i dlatego nie chcę go modyfikować) chcę pozostawić go w takim kształcie rozbudowując go jedynie. Kolumna A ustala dla mnie kategorię (i nie chcę tutaj powielać dla każdego Materiał_1, Materiał_2, Materiał_3, Materiał_4 słowa Obiekt, itd)
Pytam więc, czy aby w Arkusz1, w kolumnie A mieć działającą listę, muszę w Arkusz2 przygotować w ten sposób czy da się tak zbudować Arkusz1 aby Arkusz2 został po staremu? Zobacz zrzut#4

Zrzut #4
Obrazek

W arkuszu widoczna jest jeszcze pozycja "liczba"
To jest wartość automatycznie ustalana po wybraniu wartości z kolumny B. To jednak opanowałem, stosując funkcję WYSZUKAJ.PIONOWO
Tę samą funkcję zastosowałem dla kolumny A i stąd też te przerwy widoczne na zrzucie #1. Co zastosować w tym miejscu aby uniknąc tych przestrzeni aby w przypadku gdy poźniej dojdą nowe opcje automatycznie zostały dopisane do listy w kolumnie A (tj jaką funkcję użyć aby móc zaznaczyć zakres np Arkusz2 A5:A25) ?
Załączniki
pogląd.ods
(7.59 KiB) Pobrany 138 razy
OpenOffice 3.4.1 na Windows 7
cemik1

Re: "Lista z listy"

Post autor: cemik1 »

Kiedyś był taki temat i wziąłem z niego plik. Zobacz jak to jest w nim zrobione.
Załączniki
samoch-12.ods
(13.75 KiB) Pobrany 168 razy
LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
arras_1

Re: "Lista z listy"

Post autor: arras_1 »

W kolumnie B trzeba wybrać POPRAWNOŚĆ DANYCH i w zródle podać: JEŻELI(Arkusz2.A$2:A$1000=A2;Arkusz2.B$2:B$1000;"").
Dodatkowo w kolumnie A Arkusza 2 należało by uzupełniać każdy wiersz.
Załączniki
pogląd.ods
(10.35 KiB) Pobrany 155 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
ODPOWIEDZ