Witam,
Jak w temacie. Poniżej załączam przykładowy plik z urlopami. Niby wszystko dobrze, ale w wierszach zaznaczonych kolorem pomarańczowym nie sumuje komórek od kolumny D do kolumny O, których wynik powinien być w kolumnie P, a później powinno wyliczać różnicę komórki z kolumny R i komórki z kolumny P (R-P), której wynik powinien być w kolumnie S. W pozostałych wierszach jest dobrze.
Próbowałam ręcznie wpisywać SUMĘ i zapisywać w formacie xls (gdzieś wyczytałam, że pomaga), ale bez rezultatów.
Może ktoś coś wymyśli. Liczę na Was:)
[SOLVED]Nie sumuje komórek w niektórych wierszach
[SOLVED]Nie sumuje komórek w niektórych wierszach
- Załączniki
-
- Urlopy - przykład.ods
- (14.52 KiB) Pobrany 214 razy
Ostatnio zmieniony wt maja 10, 2016 11:09 am przez croven, łącznie zmieniany 1 raz.
Apache OpenOffice 4.1.2, Win 7
Re: Nie sumuje komórek w niektórych wierszach
Komórki których nie zlicza są w formacie tekstowym
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Re: Nie sumuje komórek w niektórych wierszach
Tak, bo ciąg znaków składający się z cyfr, jako wartosć tekstowa, jest czym innym, niż wartość liczby reprezentowanej przez ten ciąg. Arkusz kalkulacyjny nie jest zbyt finezyjny w rozróżnianiu typów. Ale akurat teksty od liczb rozróżnia...są w formacie tekstowym
... co prawda niezbyt konsekwentnie. Tak więc, teksty będące argumentami funkcji SUMA() nie są brane pod uwagę, ale już operator + porafi dodawać także wartości tekstowe, "udające" liczby.Próbowałam ręcznie wpisywać SUMĘ
Proszę tego nie rozumieć jako zachęty do używania + w miejsce SUMA(). Raczej do troski o nadawanie wartościom odpowiednich typów, tak by uniknąć niejednoznaczności, nawet dopuszczanych przez zastosowane narzędzie.
A to już chyba magia. Albo efekt uboczny działania filtra eksportu do formatu xls. Nie liczyłbym na nie, bo takie nieudokumentowane zachowania mogą przestać być skuteczne z dnia na dzień, po jakiejś poprawce.i zapisywać w formacie xls
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)