Poskromić numerację

Użytkowanie edytora dokumentów
maluchrider

Poskromić numerację

Post autor: maluchrider »

Mam kilka problemów z wypunktowaniem w mojej pracy licencjackiej.

1) Jak "cofnąć" poziom numeracji, analogicznie do "schodzenia w dół" tabulatorem od '1.' do '1.1' itd? Przypadkowo usunąłem poziom '1.' i nie mogę cofnąć zmian.

2) Natrafiłem na sytuację w której w poziomie '3.1' mam kolejno podpunkty '3.1.1' , '3.1.2', a potem znów '3.1.1' (??) Dodam że pomiędzy dwoma ostatnimi znajduje się sporo tekstu, ale nie jestem w stanie go zredukować i nie wiem czy jest to przyczyną. Mówimy na 100% o jednej i tej samej numeracji, wszystko potem jest w porządku.

3) Nie jestem w stanie stworzyć funkcjonującego spisu treści. Po jego utworzeniu (Utwórz z -> Styl X przypisany nagłówkom) nadal jest pusty. Aktualizuję, zmieniam style, a i tak nie dzieje się nic.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc! Jeżeli pytania są wg. was błahe, to proszę się nie denerwować i łopatologicznie wytłumaczyć :)
Pozdrawiam
LibreOffice, Windows 8.1
Marek_Sz

Re: Poskromić numerację

Post autor: Marek_Sz »

Trochę niejasno piszesz więc może niepoprawnie odgaduję o co chodzi, ale:

1) cofnięcie numeracji po zejściu w dół klawiszem TAB najłatwiej jest wykonać kombinacją SHIFT + TAB (kursor zaraz po numeracji, przed tekstem)

2) sprawdź czy w przypadku ponowionego punktu 3.1.1 nie masz włączonej opcji "rozpocznij numerację od nowa" (druga ikonka od prawej paska narzędzi "wypunktowanie i numeracja" ALBO skopiuj styl malarzem formatów z 3.1.2 do ponowionego 3.1.1 (kliknięcie z wciśniętym klawiszem CTRL)

3) u mnie opisana przez Ciebie metoda działa; upewnij się, że przypisałeś utworzony styl do odpowiedniego poziomu nagłówka, który jest obejmowany przez spis treści (domyślnie jest to 10 poziomów, ale jeżeli ograniczyłeś to do 3 poziomów, a utworzonemu stylowi nie przypisałeś żadnego poziomu, albo przypisałeś poziom 4, to nie pojawi się on w spisie treści).
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
maluchrider

Re: Poskromić numerację

Post autor: maluchrider »

Przepraszam że tak późno odpisuję, ale ogarniałem życie i... wszystko działa!! Bardzo dziękuję za pomoc!! <3 Miłego dnia !!!!
LibreOffice, Windows 8.1
ODPOWIEDZ