Powielanie arkusza / zakładki

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
qbass

Powielanie arkusza / zakładki

Post autor: qbass »

Mam Arkusz1 i Arkusz2. Mogę skopiować z 1 treść i formatowanie, zaktualizować później treść odwołaniem, np. ='Formularz ofertowy'.B23, by przy zmianach w 1 od razu mieć te zmiany zaktualizowane w 2. Jednak to rozwiązanie nie działa kiedy dodam na przykład nowy wiersz. Czy istnieje rozwiązanie, które pozwoli mi na dwa "takie same" arkusze w jednym pliku? aktualizowane na bieżąco?

Pierwszy arkusz służy do wypełniania danymi, drugi to formatka do wydruku.
Apache OpenOffice 4.1.2 na Windows
Jan_J

Re: Powielanie arkusza / zakładki

Post autor: Jan_J »

W skrócie: albo używamy formuł i godzimy się na niedogodności związane np. z dodawaniem/usuwaniem komórek, albo musimy programować zachowanie skoroszytu.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
qbass

Niestety programowania nie ogarniam ... więc chyba pozostaje opcja nr. 1 :(
arras_1

Post autor: arras_1 »

Istnieje jeszcze możliwość sztywnego przypisania adresu i tak np. dla B23 wyglądało by tak:
=ADR.POŚR(ADRES(23;2; ; ;"Formularz ofertowy")) -ręczne nadawanie numerów wierszy i kolumn, lub w komórce A1
=ADR.POŚR(ADRES(WIERSZ(A1);KOLUMNA(A1); ; ;"Formularz ofertowy"))- i rozciągnąć na boki i w dół
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
qbass

arras_1 pisze:Istnieje jeszcze możliwość sztywnego przypisania adresu i tak np. dla B23 wyglądało by tak:
=ADR.POŚR(ADRES(23;2; ; ;"Formularz ofertowy")) -ręczne nadawanie numerów wierszy i kolumn, lub w komórce A1
=ADR.POŚR(ADRES(WIERSZ(A1);KOLUMNA(A1); ; ;"Formularz ofertowy"))- i rozciągnąć na boki i w dół
czyli to wklejam w pierwszym arkuszu - =ADR.POŚR(ADRES(23;2; ; ;"Formularz ofertowy")), a to w drugim =ADR.POŚR(ADRES(WIERSZ(A1);KOLUMNA(A1); ; ;"Formularz ofertowy")) ?
Czy coś wstawiać mam w miejsce ADRES WIESZ i KOLUMNA ?
arras_1

Post autor: arras_1 »

Nie, to są dwa alternatywne sposoby,
jak chcesz spróbować to w drugim arkuszu ( do wydruku) wpisz do komórki A1 formułę:
=ADR.POŚR(ADRES(WIERSZ(A1);KOLUMNA(A1); ; ;"Formularz ofertowy"))
następnie złap myszką dolny rożek komórki A1 i rozciągnij na pożądaną szerokość, a następnie w dół
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
ODPOWIEDZ