Formuła porównania

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
K0cur

Formuła porównania

Post autor: K0cur »

Obrazek
Witam
Zwracam się z uprzejmą prośbą o poradę.
Muszę znaleźć wszystkie argumenty które będą spełniały następujący warunek.
Atrybuty A musi się równać atrybuty A' wtedy sprawdzamy czy atrybut B jest większy od atrybuty B'. Potrzebuję wyznaczyć tylko większe.
Z góry dziękuje za pomoc.
pozdrawiam.
OpenOffice 3.1
Marek_Sz

Re: Formuła porównania

Post autor: Marek_Sz »

Nie wiem jak chcesz zazczaczać wiersze spełniające zadane warunki.

Jeżeli wystarczy wskazanie tych wierszy w osobnej kolumnie to sprawdzi się formuła =JEŻELI(D2=G2;JEŻELI(E2>H2;"TAK";"");"") - tu oczywiście numer wiersza musi odpowiadać twojemu arkuszowi i każdemu wierszowi w arkuszu. W tym przypadku formuła oznaczy tylko wiersze spełniające oba warunki. Tu możesz pobawić się formatowaniem warunkowym w celu dodatkowej zmiany tła lub atrybutów czcionki.

Jeżeli wiersz ma być oznaczany kolorem, to można od razu skorzystać z formatowania warunkowego i przypisać komórce warunek: "formuła jest" > "JEŻELI(D2=G2;JEŻELI(E2>H2))" (zastrzeżęnia jak wyżej) i zastosować styl wyróżniający.

Zapewne sposobów jest jeszcze więcej, ale te dwa przyszły mi do głowy jako pierwsze.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
K0cur

Post autor: K0cur »

Serdecznie dziękuje za odpowiedź o to chodzi wystarczy mi, że odznaczy pozycje. Tylko jest jeden dylemat kolumna pomarańczowa czyli nasz test ma 90 wierszy a baza do testowania ok 250000 wierszy. Czy jest możliwość żeby najpierw formuła sprawdzała który A odpowiada atrybutowi A' i sprawdzała wtedy na odstawie atrybutu B' przypisanego do A' cz B jest większe od B'.
Nie wiem czy rozumiesz mój tok myśli :)
OpenOffice 3.1
Marek_Sz

Post autor: Marek_Sz »

Nie ukrywam, że przydałoby się trochę jaśniej.

Generalnie formuła jako pierwsze sprawdza czy A=A' i dopiero jeżeli wynik porównania jest pozytywny formuła sprawdza jak B ma się do B'. Na mój rozum gdyby odwrócić warunki, to wynik formuły powinien być taki sam.

Napisz jaśniej jaki chcesz osiągnąć efekt końcowy (i ewentualnie pośrednie, jeżeli mają dla ciebie znaczenie). Może wtedy da się wypracować rozwiązanie, którego szukasz.
LibreOffice 5.0 na Windows 7 [praca] i LibreOffice 5.1 (64 bit) na Windows 7 [dom]
ODPOWIEDZ