Autouzupełnianie jak w komórce
Autouzupełnianie jak w komórce
Wiem, że mam dziwne pomysły ale pomyślałam, że fajnie by się pisało we Writerze tak jak na klawiaturze na mojej komórce - tzn. żeby komputer próbował przewidzieć słowo jakie chce napisać. Coś takiego nawet funkcjonuje we Writerze ale obejmuje nie słowa ze słownika tylko wydaje mi się z tworzonego dokumentu. Writer podpowiada słowo wystarczy zatwierdzić klawiszem i nie musimy go w całości wpisywać. Pytanie jest takie czy da się to rozwinąć w sposób podobny to tego jak działa to w klawiaturze na androidzie.
libreoffice pod KDE NEON 5.26
Re: Autouzupełnianie jak w komórce
Writer używa w podpowiedziach wyrazów zebranych we wszystkich dokumentach, chyba że mu się tego wyraźnie zabroni. Sprawdź, czy masz odpowiednio zaznaczone opcje w Narzędzia => Opcje autokorekty => Uzupełnianie wyrazów
Jeżeli chcesz takich efektów, jakie opisałaś, to:
Opcja "Zbierz propozycje" powinna być zaznaczona
Opcja "Podczas zamykania dokumentu usuń z listy pochodzące z niego wyrazy" NIE powinna być zaznaczona.
Jeżeli chcesz takich efektów, jakie opisałaś, to:
Opcja "Zbierz propozycje" powinna być zaznaczona
Opcja "Podczas zamykania dokumentu usuń z listy pochodzące z niego wyrazy" NIE powinna być zaznaczona.
właśnie miałam wszystko dobrze ustawione i ze zdziwieniem przyjmowałam że nie działa. Klik w ustaw domyślne i wszystko działa tak jak napisałeś. Nie wiem co się działo wcześniej bo wszystko było dobrze ustawione.
libreoffice pod KDE NEON 5.26
Niestety, po dłuższym pstrykaniu przełącznikami konfiguracji eksperta, jestem zmuszony się poddać i zaakceptować wyjaśnienie dostępne w Pomocy do tej zakładki:
"Po włączeniu tej funkcji lista jest zerowana po zamknięciu dokumentu. Po wyłączeniu tej funkcji bieżąca lista uzupełnień wyrazów będzie dostępna dla innych dokumentów po zamknięciu bieżącego dokumentu. Lista będzie dostępna do zamknięcia programu LibreOffice."
...co niestety oznacza, że LO przechowuje wspomnianą listę uzupełnień w pamięci (i nigdzie na dysku), usuwając ją przy zamykaniu. Jedyne, co mogę doradzić, to włączenie opcji szybkiego uruchamiania (Narzędzia => Opcje => LibreOffice => Pamięć => Włącz szybkie uruchamianie na pasku systemowym), dzięki czemu LO będzie stale uruchomiony przez cały okres zalogowania na konto i co za tym idzie, będzie utrzymywana lista autouzupełniania.
"Po włączeniu tej funkcji lista jest zerowana po zamknięciu dokumentu. Po wyłączeniu tej funkcji bieżąca lista uzupełnień wyrazów będzie dostępna dla innych dokumentów po zamknięciu bieżącego dokumentu. Lista będzie dostępna do zamknięcia programu LibreOffice."
...co niestety oznacza, że LO przechowuje wspomnianą listę uzupełnień w pamięci (i nigdzie na dysku), usuwając ją przy zamykaniu. Jedyne, co mogę doradzić, to włączenie opcji szybkiego uruchamiania (Narzędzia => Opcje => LibreOffice => Pamięć => Włącz szybkie uruchamianie na pasku systemowym), dzięki czemu LO będzie stale uruchomiony przez cały okres zalogowania na konto i co za tym idzie, będzie utrzymywana lista autouzupełniania.