Jak najlepiej przygotować dokument do drukowania?
Jak najlepiej przygotować dokument do drukowania?
Chciałem wydrukować książkę napisaną w LibreOffice. Książka zawiera tekst z kolorowymi ilustracjami, wykresami, itd. Chciałem zapytać się czy wydrukowanie książki z zapisanego formatu PDF będzie miało taką samą jakość na papierze jak z formatu oryginalnego LibreOffice? A może jeszcze innego formatu powinienem użyć do drukowania? Najbardziej wolałbym PDF, bo nawet nie wiem czy osoba która będzie drukować książkę posiada program LibreOffice. Poza tym przypominam sobie, że gdy sam w domu drukowałem to z OpenOffice wyrzucało mi program i nie mogłem dokończyć drukowania. Wielkie dzięki za pomoc.
OpenOffice.org. 3.3.0. Apple - OS X
Re: Jak najlepiej przygotować dokument do drukowania?
Najlepiej jak do druku przekażesz właśnie w pdf. Nie będzie niespodzianek. Tylko sprawdź czy po konwersji do pdf jest jak chciałeś (ilość stron, położenie rysunków, zdjęć czy wykresów), tak na wszelki wypadek.
Pozdrawiam
Roman
Daj znać [SOLVED], kiedy Twój problem zostanie rozwiązany
LO 7.2.x/AOO 4.1.x. używane na Ubuntu 20.04LTS i M$ Windows 10
Roman
Daj znać [SOLVED], kiedy Twój problem zostanie rozwiązany
LO 7.2.x/AOO 4.1.x. używane na Ubuntu 20.04LTS i M$ Windows 10
We współczesnej poligrafii PDF to podstawa. Dokumenty robocze w formatach edycyjnych nie są przenośne choćby ze względu na różnice między zasobami komputerów (różne programy nie obsługują tych samych formatów jednakowo; deklarowane fonty, ich dostępność, nazwy i wersje; powiązania między dokumentami).
Tylko trzeba się umówić z drukarnią odnośnie kolorów. Systemy wydruku pracują w przestrzeni kolorów CMYK. Pakiety biurowe, upraszczając, osadzają obrazy z kolorami opisanymi w modelu RGB. Profesjonalny proces przygotowania wydruku przewiduje opracowanie CMYK przez specjalistę. Konwersje automatyczne są tylko półśrodkiem. Wskutek tego ambitna drukarnia będzie się krzywić na PDF z obrazami RGB w środku. Ale wiele zależy od oczekiwań co do jakości, zwłaszcza odnośnie stopnia zgodności realizacji z projektem.
Tylko trzeba się umówić z drukarnią odnośnie kolorów. Systemy wydruku pracują w przestrzeni kolorów CMYK. Pakiety biurowe, upraszczając, osadzają obrazy z kolorami opisanymi w modelu RGB. Profesjonalny proces przygotowania wydruku przewiduje opracowanie CMYK przez specjalistę. Konwersje automatyczne są tylko półśrodkiem. Wskutek tego ambitna drukarnia będzie się krzywić na PDF z obrazami RGB w środku. Ale wiele zależy od oczekiwań co do jakości, zwłaszcza odnośnie stopnia zgodności realizacji z projektem.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Chciałbym bardzo podziękować Wam za profesjonalną i bardzo szybką odpowiedź na pytanie. To prawda że w PDF-ie czasem zmieniają się pewne rzeczy, ale po różnych poprawkach w końcu udaje się osiągnąć cel. Jeśli chodzi o kolory, to zapewne gdy dojdzie już do poważnych wydruków, to tak jak Jan_J wspomniałeś, specjaliści zajmą się profesjonalnym procesem przygotowania wydruku. Pozdrawiam.
OpenOffice.org. 3.3.0. Apple - OS X
Dlatego zapisując dokument w postaci PDF zawsze dołączaj do niego co się da, a przede wszystkim używane czcionki.Jan_J pisze:We współczesnej poligrafii PDF to podstawa. Dokumenty robocze w formatach edycyjnych nie są przenośne choćby ze względu na różnice między zasobami komputerów (różne programy nie obsługują tych samych formatów jednakowo; deklarowane fonty, ich dostępność, nazwy i wersje; powiązania między dokumentami).