Jest następujący problem. Libreoffice pod windows+udziały sieciowe.
Edycja plików z udziału domowego użytkownika - OK
Edycja plików z udziału ogólnego (każdy ma dostęp, pliki mają wymuszonego użytkownika i grupę "wspólne") - OK
Edycja plików z udziału projekty (grupa projekty, projektanci mają dostęp) - ZAWSZE jest komunikat że plik tylko do odczytu zablokowany przez "nieznany użytkownik".
Problem występuje w windows 7, w windows XP nie.
Przeniesienie pliku na pulpit rozwiązuje sprawę, po edycji przeniesienie spowrotem. Tylko to nie rozwiązanie.
Proszę więc o jakąś poradę - jak to rozwiązać, lub jak CAŁKOWICIE wyłączyć sprawdzanie blokad.
Drugie rozwiązanie jest OK jak dla mnie.
Blokowanie plików na udziałach sieciowych
Blokowanie plików na udziałach sieciowych
freebsd, windows 7
openoffice 4.1.1, libreoffice 4.0.3-4.3.6.2,
openoffice 4.1.1, libreoffice 4.0.3-4.3.6.2,
Re: Blokowanie plików na udziałach sieciowych
Mam podobny problem
opisałem go tutaj
https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... =14&t=3417
Szukam rozwiązania bo przyczynę znam
opisałem go tutaj
https://forum.openoffice.org/pl/forum/v ... =14&t=3417
Szukam rozwiązania bo przyczynę znam
OpenOffice 4.0
Pogonić administratora serwera. Powinien:wp3fg4 pisze:Jest następujący problem. Libreoffice pod windows+udziały sieciowe.
[...]
Edycja plików z udziału projekty (grupa projekty, projektanci mają dostęp) - ZAWSZE jest komunikat że plik tylko do odczytu zablokowany przez "nieznany użytkownik".
- Zezwolić użytkownikom mającym dostęp na kasowanie plików na serwerze.
albo - Utworzyć szablony z plików. Wówczas użytkownik, który otworzy szablon, będzie mógł go sobie zapisać na pulpicie, a potem przenieść na serwer. Np. do własnego, osobnego podkatalogu, w którym tylko on będzie miał prawo zapisu/kasowania.
albo - Zmienić odpowiedni wpis w Menu->Narzędzia->Opcje->OpenOffice->Zaawansowane->Konfiguracja eksperta, tak aby pliki blokujące zawierały nazwę zalogowanego użytkownika. Tzn. mam nadzieję, że tam jest taka opcja, ale nie jestem tego pewien. Niech sobie administrator poszuka. Jak mu się znudzi, szybciej się zgodzi na pierwsze rozwiązanie. Tylko trzeba go przyszpilić drogą służbową, żeby się nie mógł wykręcić.
gonienie administratora do nadawania pełnych uprawnień do plików ma się nijak do rozwiązania problemu.Astur pisze:Pogonić administratora serwera. Powinien:
Po to jest praca w sieci i odpowiednie uprawnienia aby tym zarządzać a nie pozwolić na wolną amerykankę
OpenOffice 4.0
Pozwolę sobie na offtop.
Miłą właściwością systemów komputerowych jest (potencjalne) zwiększenie zakresu wolności ich użytkowników. Inną cechą, przez niektórych pożądaną, ale mniej miłą, jest możliwość sprawowania kontroli, więc władza.
Jakiś porządek w dużym środowisku być musi. Być może sensowne projektowanie usług pozwala i na jedno (wolność) i na drugie (porządek), nie stwarzając jednocześnie zagrożenia używaniem władzy w kwestiach tego nie wymagających.
.potffo an eibos ęlowzoP
Miłą właściwością systemów komputerowych jest (potencjalne) zwiększenie zakresu wolności ich użytkowników. Inną cechą, przez niektórych pożądaną, ale mniej miłą, jest możliwość sprawowania kontroli, więc władza.
Jakiś porządek w dużym środowisku być musi. Być może sensowne projektowanie usług pozwala i na jedno (wolność) i na drugie (porządek), nie stwarzając jednocześnie zagrożenia używaniem władzy w kwestiach tego nie wymagających.
.potffo an eibos ęlowzoP
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Acha, to ty jesteś tym administratorem. Nie czekaj zatem, aż trafi tu jeden z tych nieszczęśników, którzy muszą na ciebie liczyć, tylko bierz się do roboty.luzaczek pisze:gonienie administratora do nadawania pełnych uprawnień do plików ma się nijak do rozwiązania problemu.Astur pisze:Pogonić administratora serwera. Powinien:
Po to jest praca w sieci i odpowiednie uprawnienia aby tym zarządzać a nie pozwolić na wolną amerykankę
.potffo an eibos ęlowzop żet aj oT