Sumowanie wybranych komórek

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
Daikoku

Sumowanie wybranych komórek

Post autor: Daikoku »

Witam,

Posiadam listę towarów wraz z ceną. Zależy mi na tym, abym mógł wybrać towar który chce kupić (zaznaczyć go) a na końcu zsumowało mi cenę wybranych produktów.

Przykład:
orzechy 20
truskawki 15
ogórki 10
pomarańcze 30
ziemniaki 5

Wybieram orzechy i ogórki. Jak zrobić żeby w oddzielnej komórce zsumowało mi wyłącznie te 2 produkty ?

Z góry dziękuje za pomoc.
OpenOffice 2.4
Jan_J

Re: Sumowanie wybranych komórek

Post autor: Jan_J »

Dla jednej wybranej kategorii (np. wpisanej do ustalonej komórki) nada się funkcja suma.jeżeli (sumif).
Jeśli chcesz więcej kategorii, możesz przeznaczyć kolumnę komórek na listę wybranych kategorii, dla każdej z nich użyć suma.jeżeli i zsumować wyniki. Musisz wtedy przejąć odpowiedzialność za niepowtarzanie kategorii, żeby nie sumować wielokrotnie tych samych liczb.
Możliwe są również inne rozwiązania, bardziej eleganckie i szybsze w działaniu, ale bardziej skomplikowane, jeśli chodzi o same formuły.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Daikoku

Post autor: Daikoku »

Dziękuję za pomoc.
OpenOffice 2.4
Smaigas

Post autor: Smaigas »

No i na podgląd
Załączniki
suma.png
Version: 5.2.5.1 Build ID: 0312e1a284a7d50ca85a365c316c7abbf20a4d22
Windows XP PRO SP3
SylwiaAptacy
Kontakt:

Post autor: SylwiaAptacy »

Czy ktoś podpowie mi gdzie odnajdę spis podstawowych formuł
z góry przepraszam za drwialne pytanie ale jak to blondynka
OpenOffice 4.1.1
Jan_J

Post autor: Jan_J »

Przycisk [F] na listwie adresowej (nad komórkami arkusza) wywołuje asystenta tworzenia formuł, z listą funkcji, helpem i nawigatorem.
Jest to rozbudowane środowisko, w którym można łączyć ze sobą rozmaite elementy częściowe obliczeń, więc podanie WSZYSTKICH możliwości jest niemożliwe. Raczej tylko spisu podstawowych funkcji.
Pamiętaj też, że formuła jest, specyficznym co prawda, ale tylko TEKSTEM umieszczanym w komórce. Co prawda narzędzia typu asystent są przydatne dla orientacji o co w tym wszystkim chodzi, ale na dłuższą metę uzależnienie od nich raczej utrudnia pracę.

Ad przykład Smaigasa, wynik sumowania wylicza formuła
=b1+b2+b3+b4
albo
=suma(b1:b4)
umieszczona w dowolnej komórce (np. b5 albo c1 ...)
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ