Losowanie dowolnego znaku z zakresu
Losowanie dowolnego znaku z zakresu
Jaka funkcja odpowiada za losowanie dowolnego znaku z podanego zakresu? Potrzebuję zrobić dużą macierz zawierającą losowo wybrane litery i znaki. Nie daję rady ani z z los() ani z wybierz(). Na pewno jest to proste, jednak mnie przerasta.
OpenOffice 4.1.1 na Windows 7
Re: Losowanie dowolnego znaku z zakresu
Próba za pomocą sugerowanej funkcji LOS()
- Załączniki
-
- Los.ods
- (16.71 KiB) Pobrany 219 razy
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Dziękuję. Napracowałeś się, może uda mi się to dostosować do moich potrzeb. Rozwiązanie wydaje mi się nieprawdopodobnie skomplikowane, jak na tak banalną kwestię.
OpenOffice 4.1.1 na Windows 7
Skomplikowanie wynika z konieczności przeskalowania zmiennej quasi-ciągłej o wartościach 0 <= RAND() <= 1 na wartości dyskretne od 32 do 255 włącznie. Prościej użyć funkcji RANDBETWEEN(minimum; maximum) -- proszę sprawdzić jak się nazywa po polsku.marsowa pisze:Rozwiązanie wydaje mi się nieprawdopodobnie skomplikowane, jak na tak banalną kwestię.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Po polsku tak samo.Jan_J pisze:marsowa pisze:Prościej użyć funkcji RANDBETWEEN(minimum; maximum) -- proszę sprawdzić jak się nazywa po polsku.
Bardzo użyteczne. Zawsze stosowałem los() i w wielu przypadkach tworzyły się "tasiemce".
Apache OpenOffice 4.0.1