Znaki "?" i "*" służą przeważnie do zastępowania dowolnej litery.
Co jednak jeśli chcę znaleźć ciąg znaków, w którym występuje "?" lub "*"? Znalazłem wzmiankę w helpie do MS Office, że w takim przypadku należy użyć tyldy, ale nie podano przykładu. Albo nie wiem gdzie umieścić tyldę albo to nie działa w Calcu...
Proszę o pomoc.
Przykład w załączniku. Chcę zmodyfikować formułę w E1 lub argument w D1, żeby w komórce E1 zwróciło wartość 22.
Link do helpa MS Office, jeśli się przyda: https://support.office.com/pl-pl/articl ... a18ad188a1
wyszukaj.pionowo - znaki "?" i "*"
wyszukaj.pionowo - znaki "?" i "*"
- Załączniki
-
- wyszukajpionowo i znak zapytania.ods
- (9.6 KiB) Pobrany 227 razy
Apache OpenOffice 4.0.1
Re: wyszukaj.pionowo - znaki "?" i "*"
Można wyłączyć wyrażenia regularne w formułach ( Narzędzia - Obcje - Oblicz )
OpenOffice.org 4.1.3 , Windows 10
Re: wyszukaj.pionowo - znaki "?" i "*"
Składnia wyrażeń regularnych w MSOffice i Open|LibreOffice różnią się. U nas jest bliżej klasycznych uniksowych wyrażeń regularnych. W tym przypadku ? i * nie są znakami blankietowymi zastępującymi dowolny znak albo grupę znaków, tylko specyfikatorami nakazującymi powtórzenie ostatniej frazy co najwyżej raz (?) albo dowolną liczbę razy (*). W tej składni dowolny znak jest dopasowywany do . a dowolny ciąg znaków do .*
Jeżeli chcesz wpisać do wzorca kropkę piszesz \. gwiazdkę \* znak zapytania \? a ukośnik \\
Jeżeli chcesz wpisać do wzorca kropkę piszesz \. gwiazdkę \* znak zapytania \? a ukośnik \\
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)