Automatyczne aktualizowanie danych z Calc w Writerze

Użytkowanie edytora dokumentów
Moranthil

Automatyczne aktualizowanie danych z Calc w Writerze

Post autor: Moranthil »

Witam.

Mam taki problem - zastanawiam się jak wykonać połączenie arkusza kalkulacyjnego z Writerem. Otóż potrzebuję przenieść wybrane wartości pojedynczych komórek lub grupy do edytora tekstu w dowolne miejsca w tekście.

Np załóżmy, że mam dowolny fragment dokumentu tekstowego:
...
Dowolny tekst [komórka D16]
Dowolny tekst ...
abcdef [komórka B2]
[Tabela z komórek E2 do F6]
...

Chciałbym uzyskać funkcjonalność taką, że dokument tekstowy będzie szablonem, a ja po edycji wartości w Calc otrzymam zmienione wartości we Writerze. DO tej pory udało mi się połączyć cały dokument opcją Edycja -> Łącza.
Czy istnieje możliwość automatycznej aktualizacji w podobny sposób, ale wklejanych pojedynczo lub grupami komórek?

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony czw lis 06, 2014 12:54 am przez Moranthil, łącznie zmieniany 1 raz.
Libre Office 4.2
Jan_J

Re: Automatyczne aktualizowanie danych z Calc w Writerze

Post autor: Jan_J »

Komórkę albo region wstawisz przez Edycja/Wklej specjalnie/DDE. Ale nie umiem wymusić, by łącze zachowywało się jak zwykły ciągły tekst w akapicie; wychodzi mi tylko w tabeli, nawet jeżeli jest to jedna komórka.

// edit
osadzenie tabeli w ramce powinno umożliwić jej prezentację także w trybie inline
tide //
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Moranthil

Post autor: Moranthil »

Dzięki Mistrzu, jesteś wielki. To rozwiązuje mój problem, a takie to proste. :D
Jeszcze raz dzięki.
Libre Office 4.2
cemik1

Post autor: cemik1 »

Próbuję zastosować tą metodę i natknąłem się na problem formatowania. Przy wstawianych opisanych sposobem komórkach z calca pojawia się ramka a po całej wstawce znak końca linii. W ramce nawet dwa entery. Nie mogę ich usunąć. Dodatkowo (mniejszy problem) we Write nie działa sumowanie w tabeli, gdy jej dane są pobierane z pliku Calca:
tabelka.jpg
A chciałbym, aby całość wyglądała tak:
tabelka1.jpg
Jeszcze dodatkowe pytanie. Obecnie plik tekstowy (we Write) widzi tylko dane zewnętrznego pliku Calc tylko z pełną ścieżką dostępu. Po przeniesieniu obydwu plików do innego folderu łącze jest niedostępne. Czy jest możliwość, aby dane były widoczne dla plików w tym samym katalogu (tylko nazwa pliku, bez pełnej ścieżki dostępu)?
Pozdrawiam,
Cezary
LibreOffice 7.2.5.2 (x64)
Windows 10 lub Ubuntu
ODPOWIEDZ