Kopiowanie tabeli przestawnej do innego arkusza
Kopiowanie tabeli przestawnej do innego arkusza
Witam,
Czy może jest jakiś sposób aby skopiować tabelę przestawną do innego arkusza tak aby była możliwość dalszej modyfikacji danych (np inny zakres danych).
Pozdrawiam
Grzegorz
Czy może jest jakiś sposób aby skopiować tabelę przestawną do innego arkusza tak aby była możliwość dalszej modyfikacji danych (np inny zakres danych).
Pozdrawiam
Grzegorz
LibreOffice 3.4.3
OOO340m1 (Build:302)
Windows 7
OOO340m1 (Build:302)
Windows 7
Re: Kopiowanie tabeli przestawnej do innego arkusza
Copy&Paste kopiuje tylko bieżącą zawartość.
W obrębie jednego skoroszytu:
prawy przycisk myszy w obszarze tabeli -> Edit Layout (nie mam pod ręką spolszczonej wersji) -> More (Więcej) -> Results to (Wyniki do?) i określ inne położenie. Na koniec <OK>.
Sprawdziłem na LO 4.1 oraz AOO 4.0 Portable.
W obrębie jednego skoroszytu:
prawy przycisk myszy w obszarze tabeli -> Edit Layout (nie mam pod ręką spolszczonej wersji) -> More (Więcej) -> Results to (Wyniki do?) i określ inne położenie. Na koniec <OK>.
Sprawdziłem na LO 4.1 oraz AOO 4.0 Portable.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Janie, opisałeś przenoszenie tabeli (które swoją drogą działa chyba błędnie, ale mniejsza o to).
Pytanie czy można kopiować tabele przestawne - z jednej zrobić identyczne dwie? (A jedną z nich potem zmienić niezależnie od drugiej.)
Czasami są potrzebne 2 albo więcej tabel, na przykład z takimi samymi filtrami, na takich samych danych, ale z inną wartością sumowaną. Robienie każdej od początku jest uciążliwe.
Pytanie czy można kopiować tabele przestawne - z jednej zrobić identyczne dwie? (A jedną z nich potem zmienić niezależnie od drugiej.)
Czasami są potrzebne 2 albo więcej tabel, na przykład z takimi samymi filtrami, na takich samych danych, ale z inną wartością sumowaną. Robienie każdej od początku jest uciążliwe.
Apache OpenOffice 4.0.1
Musiałbym sprawdzić, ale o ile pamiętam, taką sklonowaną tabelę da się modyfikować niezależnie od pierwotnej.
JJ
Pytanie jak ją sklonować. Kopiowanie całego arkusza przenosi tylko wartości i obramowania. Nie przenosi "klikalnego" obiektu tabeli przestawnej. (Przynajmniej u mnie - OO 4.1.1.)
Z mojej strony nie jest to strasznie pilne, a poprzedni post był z 2013 roku - będę wdzięczny jak odpiszesz w przeciągu tygodnia.
Z mojej strony nie jest to strasznie pilne, a poprzedni post był z 2013 roku - będę wdzięczny jak odpiszesz w przeciągu tygodnia.
Apache OpenOffice 4.0.1
Kolejne pytanie, mniemam że odpowiedź będzie zbliżona.
Jak skopiować wykres tak, żeby nie stracił połączenia z danymi w arkuszu? Normalne kopiowanie powoduje podmienienie dynamicznego "zakresu danych" na statyczną tabelkę "dane wykresu".
Screen w załączniku.
Jak skopiować wykres tak, żeby nie stracił połączenia z danymi w arkuszu? Normalne kopiowanie powoduje podmienienie dynamicznego "zakresu danych" na statyczną tabelkę "dane wykresu".
Screen w załączniku.
Apache OpenOffice 4.0.1
Janie, ponawiam pytanie o kopiowanie tabel przestawnych.
Apache OpenOffice 4.0.1
No cóż. Testy powtórzone w LibreOffice 4.4.2 oraz a Apache OO 4.1.1 nakazują mi potwierdzić możliwość.
Metoda 1. (sprawdzana w LO, w AOO nie próbowałem)
Mam tabelę przestawną na arkuszu A. Za pomocą PPM (prawy przycisk myszy) na zakładce tegoż arkusza wybieram przenieś/kopiuj -> na nowy arkusz, dajmy na to o nazwie B. Po tej operacji oba arkusze zawierają po jednej tabeli. Zmiana zawartości oryginalnych danych skutkuje odświeżeniem obu tabel. Natomiast zmiana układu ani źródła danych jednej z tabel nie wpływa na drugą.
Metoda 2. (sprawdzana w LO i AOO)
Wg opisu z mojego starego postu (Edycja układu tabeli / określenie nowego obszaru wyników). Dostaję dwie osobne tabele, którymi potrafię zarządzać niezależnie.
Więc chyba to jest właśnie to, o co chodzi.
Mam tabelę przestawną na arkuszu A. Za pomocą PPM (prawy przycisk myszy) na zakładce tegoż arkusza wybieram przenieś/kopiuj -> na nowy arkusz, dajmy na to o nazwie B. Po tej operacji oba arkusze zawierają po jednej tabeli. Zmiana zawartości oryginalnych danych skutkuje odświeżeniem obu tabel. Natomiast zmiana układu ani źródła danych jednej z tabel nie wpływa na drugą.
Metoda 2. (sprawdzana w LO i AOO)
Wg opisu z mojego starego postu (Edycja układu tabeli / określenie nowego obszaru wyników). Dostaję dwie osobne tabele, którymi potrafię zarządzać niezależnie.
JJ
Potwierdzam, w Apache Calc.qdq pisze:[...]Normalne kopiowanie powoduje podmienienie dynamicznego "zakresu danych" na statyczną tabelkę "dane wykresu".
W LibreOffice kopiowanie wykresu zachowuje łączność z zakresem danych.
JJ
U mnie (w AOO 4.1.1) nie działa dla tabel przestawnych.Jan_J pisze:No cóż. Testy powtórzone w LibreOffice 4.4.2 oraz a Apache OO 4.1.1 nakazują mi potwierdzić możliwość.
Działa! Byłem przekonany, że to służy do przenoszenia tabeli, a nie do kopiowania. BTW, należy uważać, żeby nie nałożyć nowej tabeli na starą, bo dzieją się dziwne rzeczy.Jan_J pisze:Metoda 2. (sprawdzana w LO i AOO)
Dziękuję za pomoc.
Apache OpenOffice 4.0.1