Automatyczna zmiana czcionki

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
ukrz

Automatyczna zmiana czcionki

Post autor: ukrz »

Witam, posiadam LibreOffice 4.36 i podczas kopiowania tekstu zmienia się czcionka (przykład podam na screenie) http://scr.hu/2icy/rigk4. Jak widać nie dość, że zmienia się czcionka to "gubią się wiersze" co strasznie utrudnia pracę.. Dodam co ciekawe, że przy czcionce MS Sans Serif, na którą się ta czcionka zamienia, jest napisane, że nie ma jej w programie i zostanie ona wymieniona na inną... Co zrobić?

PS. czcionka zamienia się też bez kopiowania tekstu, wystarczy czasami kliknięcie. Dodam też, że pliki które otwieram to .xls.
LibreOffice 4.36 na Windows 7
Jan_J

Re: Automatyczna zmiana czcionki

Post autor: Jan_J »

Podczas kopiowania z czego? czy przypadkiem nie z dokumentu, w którym użyto czcionki nie zainstalowanej w danym systemie?
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ukrz

Z tego co sprawdzałem to czcionka MS Sans Serif znajduje się w folderze Fonts, ale tak jakby nie ma jej w programie
Dodam, że w OpenOffice problemu nie było, ale często zacinał się/bardzo długo ładował plik.
qdq

Post autor: qdq »

Również doświadczam dziwnych sytuacji z irracjonalnym kopiowaniem czcionki, ale z kolei w Calcu.

Opiszę kiedy to się dzieje przy najbliższej okazji bo teraz, jak na złość, nie mogę tego powtórzyć.
Apache OpenOffice 4.0.1
ukrz

qdq, to dokładnie jak u mnie, raz się to zrobi, a raz nie, też mam problem z tym w Calcu.
ODPOWIEDZ