Style strony i szablon dokumentu

Użytkowanie edytora dokumentów
Zdenek81

Style strony i szablon dokumentu

Post autor: Zdenek81 »

Witam,
Mam taki problem. Chcę do biura stworzyć szablon dokumentu firmowego - jedno, dwu i trzystronicowego, w którym pewne elementy są stałe, zablokowane i widoczne zależnie od strony (nagłówki i stopki). Najtrudniejszy wydaje się dokument trzystronicowy dokument.
Otóż chodzi o to, że każda strona wygląda trochę inaczej - nagłówek jest taki sam na wszystkich stronach, stopka jest tylko na ostatniej stronie. Do tego na pierwszej stronie jest kolorowy pasek na górnej krawędzi, a na ostatniej stronie taki sam pasek na dolnej krawędzi.

Zgodnie z instrukcjami znalezionymi w sieci starałem się używać stylów strony. Stworzyłem Styl1, włączyłem w nim nagłówek i wyłączyłem stopkę. Włączyłem go na stronie pierwszej. Następnie stworzyłem Styl2, z nagłówkiem bez stopki. Dalej korzystając z funkcji Wstaw->Podział ręczny->Podział strony dodałem drugą stronę ze Stylem2. Powtórzyłem operację przy Styl3 i trzeciej stronie, dodając tam stopkę. Do każdego nagłówka (Style 1-3) wstawiłem małą grafikę - firmowe logo.

Wszystko niby wygląda ok, ale takie nie jest w momencie, gdy np. wklejana jest treść umowy. Wklejam przez notatnik, żeby uniknąć formatowania i niestety wychodzą mi jakieś bzdury. Teraz dokument ma 7 stron (ok, za dużo tekstu), ale tak: strony 1-5 mają Styl1, a strony 6 (Styl2 - nagłówek) i 7 (Styl3 - nagłówek i stopka) są puste. Gdy próbuję w dokumencie tekst ze strony 5 przenieść do strony 7, a z 4 do 6 wtedy znikają mi zawartość nagłówka (logo) i stopka z tych dwóch ostatnich stron.

Czy da się zrobić w ten sposób, że w momencie wklejania długiego tekstu w dokument - np 7 stron - to pierwsza strona ma Styl1, strony 2-6 mają Styl2, a ostatnia strona Styl3? Czy w takim razie powinienem wklejać do jednostronicowego dokumentu, który w jakiś sposób ma sformatowane kolejne strony i rozpoznaje stronę ostatnią oraz wszystkie wcześniejsze, nadając im odpowiedni styl? Czy program jest w stanie rozpoznać liczbę stron i określić je automatycznie jako strona pierwsza ze Styl1, strona ostatnia ze Styl3 oraz wszystkie pośrednie ze Styl3?

Mam nadzieję, że opis jest wyczerpujący i wystarczająco wyraźnie wskazuje o co mi chodzi.

Pracuje na Apache Open Office 4.1.1 pod Windows 7 HP 64-bit
Apache OpenOffice 4.0.1, Windows 7 64bit
Jan_J

Re: Style strony i szablon dokumentu

Post autor: Jan_J »

Czy da się zrobić w ten sposób, że w momencie wklejania długiego tekstu w dokument - np 7 stron - to pierwsza strona ma Styl1, strony 2-6 mają Styl2, a ostatnia strona Styl3?
Prawie się da.
Zwróć uwagę na następstwo stylów; w trybie definiowania stylu zakładka Organizator, Następny styl. W przypadku stylów strony wskazuje, jak styl zaaplikować na następnej stronie, o ile przełamanie nastąpi w naturalny sposób, bez wymuszania stylu.
Strona1 powinna mieć jako następny styl Strona2.
Strona2 powinna mieć jako następny styl Strona3, ale tylko wtedy, kiedy jesteśmy pewni, że będzie ostatnia. W przypadku dokumentu o nieokreślonej liczbie stron, dla Strona2 następnym powinien być Strona2. Ale stylu strony ostatniej wymusić z automatu następstw raczej się nie da w dokumentach o zmiennej/nieustalonej długości.
Warto popróbować z przygotowaniem autotekstu, który takie przełamanie by wymusił. To nie jest skomplikowane, ale wola użytkownika będzie musiała być wyrażona, na dodatek będzie się to dało wykonać wielokrotnie. Być może da się użyć niestandardowych pól (Wstaw/Pola), żeby wykryć, czy strona jest ostatnia, i jakoś ten fakt wykorzystać. Nie mam gotowego pomysłu.
Da się dołączyć do dokumentu makro, które samo automatycznie będzie strzegło przypisania odpowiedniego stylu do ostatniej strony.
Gdyby zachować pomysł z przełamaniem stron przez Ctrl+Enter, tekst nie będzie chciał przez te przełamania sam przepływać. Takie rozwiązanie jest dobre tylko w sytuacji, kiedy zawartość ostatniej strony jest w jakimś sensie odrębna (np. spis, licencja, dane adresowe, streszczenie albo coś w podobnym guście).
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
ODPOWIEDZ