Writer i program Ditto

Użytkowanie edytora dokumentów
Judykator

Writer i program Ditto

Post autor: Judykator »

Czy ktoś używa z Writerem menadżera schowka o nazwie Ditto (http://ditto-cp.sourceforge.net/) ? LibreOffice 3.6.5

Mam taki problem że kopiowanie tekstu z Writera działa z opóźnieniem które denerwuje. W innych programach użycie ctrl+c lub kopiuj z menu kontekstowego przesyła do program Ditto tekst natychmiast. Natomiast we Writerze następuje to z 5-10 sekundowym opóźnieniem. Czy to normalne ? Czy da się to usunąć ? Bo przeszkadza.
LibreOffice 4.13
Jan_J

Re: Writer i program Ditto

Post autor: Jan_J »

Przydałoby się jeszcze wiedzieć, w jakim systemie operacyjnym występuje problem. Zakładam, że w Windows, bo tej platformy dotyczy Ditto, ale problem może być związany z konkretną wersją albo architekturą.
PS. Chyba nie pomogę, bo w Windows praktycznie nie pracuję...
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Judykator

Windows XP Home SP2 (albo 3)
LibreOffice 4.13
hasheq

Post autor: hasheq »

Ditto nie posiadam, ale problem mam dokładnie taki sam.
LO 3.6 Win7
LibreOffice 3.6.4.3 na Windows 7
Jan_J

Post autor: Jan_J »

JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
hasheq

Post autor: hasheq »

Dokładnie jak w podanych przez ciebie tematach.

Choć od soboty dzieje się coś dziwnego. Mimo dość długiego korzystania z LO kopiowanie działa bez przeszkód (nic nie aktualizowałem, nie odinstalowałem żadnego programu).
LibreOffice 3.6.4.3 na Windows 7
Judykator

Mam Writera 4.1.3. Nadal mam opóźnienie kopiowania do schowka windows (zarówno Windows 7 jak i Windows Xp) - tak około 5-10 sekund (nie chce mi się mierzyć)

Pyatanie jest takie czy może zmieniło się to w nowszej wersji Writera - nadal jest opóźnienie kopiowania? Warto aktualizować Libre Office

I takie laickie pytanie - na stronie download (http://www.libreoffice.org/download/) są dwie wersje LibreOffice - stable 4.1.6 (stabilna ?) i fresh 4.2.4 (beta ?) Dobrze myślę, czy różnica polega na czymś innym?
LibreOffice 4.13
Judykator

Zainstalowałem Libre Office 4.3.5 i nadal tekst kopiowany (ctrl+c) pojawia się w schowku systemowym po około 5-8 sekundach. Czy tylko jak tak mam? Czemu to nikomu nie przeszkadza. Może można to gdzieś zgłosić? Może problem dotyczy tylko LibreOffice? Apache Open Office też tak ma?
LibreOffice 4.13
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Z podobnym opóźnieniem spotkałem się tylko raz. W komputerze klienta, poleasingowym, był zainstalowany program szpiegujący, który zrzucał na dysk zawartość schowka.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Judykator

Astur pisze:Z podobnym opóźnieniem spotkałem się tylko raz. W komputerze klienta, poleasingowym, był zainstalowany program szpiegujący, który zrzucał na dysk zawartość schowka.
To jak tak mam na czterech komputerach. I wątpię czy mam tam coś szpiegującego. Chyba że tak potraktujemy jako szpiega sam program Ditto - on monitoruje schowek, i faktycznie zapisuje do w pliku (małej bazy danych). Ale o to mi właśnie chodzi - bym to co wstawię do schowka mógł potem wstawić w innymi miejscu i w innym czasie.

Rozumiem że to sugestia że to nie wina Writera lecz Ditto. Zgodziłbym się z tym, gdyby nie to że Word tak nie ma. Tam nie ma żadnego opóźnienia. Coś kopiuje i natychmiast jest w Ditto.
LibreOffice 4.13
Awatar użytkownika
Astur

Post autor: Astur »

Jeżeli po wyłączeniu Ditto Writer przyśpieszy, to może warto zainstalować jakiś inny program zamiast niego. Np.:
http://listoffreeware.com/list-of-best- ... -managers/
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
Judykator

Nie mam zastrzeżeń do pracy Writera poza sprawą z tym schowkiem. Z Ditta nie mogę zrezygnować. Testowałem wcześniej większość wskazanych programów i są one znacznie gorsze (przynajmniej dla moich potrzeb). Tego jak współpracują z Writerem wtedy nie testowałem.

Edit - przed chwilą spróbowałem również programu ArsClip, którego używałem przed Ditto i on też łapie schowek z opóźnieniem, jak Ditto.
LibreOffice 4.13
ODPOWIEDZ