quest-88 pisze:Podzielam zachwyt. Od dwóch tygodni pracuję na wczesnej alphie z dziennych kompilacji. W przypadku moich zastosowań Calc jest bardzo stabilny. Bardzo doceniam wygląd nowych kart arkuszy (
https://wiki.documentfoundation.org/Rel ... ab_changes > to właściwie jedyny powód instalacji alphy).
Miło, bo jednak te oprawy graficzne w Linuksie i OSX są mocno minimalistyczne. Teraz jeszcze coraz częściej w laptopach i monitorach pojawiają się wysokie rozdzielczości, więc sobie nie wyobrażam pracy z takim paskiem arkuszy, jaki był dotychczas dostępny.
quest-88 pisze:Świetnie, że ktoś w końcu wziął się za oczyszczanie pasków narzędzi i menu kontekstowego. Pamiętam jeszcze jak postulowałem przeniesienie Wytnij/Kopiuj/Wklej do góry menu w 2005 roku... Swoją drogą, badania pokazały, że "wklejanie" jest najczęstszą operacją, a opcję tę wrzucili na trzecie miejsce. Powinno być dokładnie na odwrót: Wklej/Kopiuj/Wytnij.
Nowy wybierasz kolorów jest trochę dysfunkcyjny (w mojej testowej kompilacji), ale ogólnie jest ok. Czekam, aż zainstaluję LO 4.4 w pracy, bo szef lubi kolory w raportach.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Dyskusje odnośnie poszczególnych opcji w menu był "burzliwe" i długie, ale dla mnie te uporządkowanie jest krokiem naprzód. A to, o czym mówisz, kolejność poleceń (Copy/Cut/Paste) wynika z wieloletnich przyzwyczajeń i odkąd rozpocząłem swoją przygodę z komputerami, pamiętam, że owa kolejność była czymś nienaruszalnym.
Picker kolorów wyskakuje u mnie teraz w postaci oddzielnego okienka, zupełnie inaczej wygląda to niż na obrazku w nowościach do wydania 4.4. Pewnie to poprawią, bo estetycznie kiepsko to wygląda. Ja kolorów niewiele używam, ale doceniam nowego pickera.
Wyświetlanie i interakcja panelu bocznego jest źle zrobiona, też muszą poprawić. Jest kilka irytujących rzeczy, ale na szczęście jest mniej prozaicznych błędów.
quest-88 pisze:Cieszy mnie również integracja z OneDrive. Oby tylko działało to znośnie (w pre-alpha to nie działa).
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
W sam raz dla korpo
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
, generalnie takie rzeczy powinno finansować MS.
Dla mnie liczy się MEGA. Multiplatformowe, szybkie, a niedługo niewiele będzie ustępować OneDriv (mail, chat etc.).
quest-88 pisze:I w ogóle mam wrażenie, że czasowo lepiej zsynchronizowano wydania LibreOffice z programem Summer of Code. Wcześniej kończył się program i musieliśmy czekać pół roku na integrację nowych funkcji. Teraz nowości są od razu w głównej gałęzi.
Nie zwracałem nigdy na to uwagi, ale i tak wydanie 4.4 planowane jest na styczeń. Ja prawdopodobnie wejdę już "produkcyjnie" od wydań RC. Pozostaje czekać, akurat dla mnie daty wydania 4.4 ładnie pokrywają się z nowym wydaniem Debiana
Przepaść między AOO i LO coraz bardziej się powiększa, niestety.