formatowanie tekstu - zależne od danych - ŁAJ...

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
michal.s

formatowanie tekstu - zależne od danych - ŁAJ...

Post autor: michal.s »

Witam Panowie.
Spotkałem się ostatnio z bardzo dziwnym zjawiskiem (dla mnie dziwnym ;-))
A mianowicie, przygotowuję w Corelu codziennie po kilkanaście tabelek które muszę umieszczać w plikach z grafiką.
Zawierają one dane które są już raz zostały wprowadzone i znajdują się w pliku bazy danych (przedtem przeklepywaliśmy te dane... masakra)
Postanowiłem sobie pracę ułatwić i z przygotowanego arkusza kopiuję tekst do Corela.
Wszystko było pięknie jak pracowałem cały czas na tym samym skopiowanym tekście.
PEŁNA AUTOMATYZACJA ;-)
Problem pojawiła się w momencie jak zmieniłem dane w arkuszu kalkulacyjnym.
WSZYSTKO SIĘ POSYPAŁO :-(
Zaobserwowałem, że jeżeli skopiuję 34 komórki od A1 do A34 i będą to cyfry do 1 do 34 to skopiowany do corela tekst będzie posortowany od 1 do 34.
Natomiast jeżeli pomiędzy cyfry wstawię tekst to kolejność się zmienia np. zaczynam od 1,2,3,tekst,4,5,tekst,6,7 itd to kolejność wygląda następująco 1,2,3,4,5,6... itd (same cyfry) dopiero po nich wstawiane są teksty czyli 1,2,3,4,5,6,tekst,tekst... itd.
Jeżeli prze tekstem umieszczę cyfrę lub kropkę to kolejność zostaje zachowana czyli przed tekst wstawiam kropkę to 1,2,3,1tekst,4,5,1tekst... i tak samo jest z kropkami.
Jeżeli przed wszystkie znaki wstawię kropkę wtedy kolejność jest prawidłowa (taka jak wpisana w arkusz).
Dodam jeszcze, że tekst do Corela wklejany jest w taki sposób, że każda komórka wstawiana jest jako odrębny tekst i moim skromnym zdaniem jeżeli "3" jest w trzeciej komórce to powinien skopiowany zostać jako trzecia wklejona wartość... i tak jest, ale ja jak trzecia wartość jest jakikolwiek tekst, to jako 3 wartość jest "4"...
Próbowałem w różny sposób formatować komórki,ale bezowocnie...
Macie jakieś pomysły?!

p.s. próbowałem znaleźć w sieci informację, czy jest możliwość bezpośredniego pobierania informacji z bazy danych, ale nic nie znalazłem ( nawet mój post w tej sprawie zostaje bez odpowiedzi na forum Corela :-( )
Pozdrawiam Michał
OpenOffice3.3 na Windows 7
Jan_J

Re: formatowanie tekstu - zależne od danych - ŁAJ...

Post autor: Jan_J »

Czy nie ma to związku z jakąś heurystyką, jakiej Corel używa czytając sformatowany przez Calca schowek?
Gdyby zresetować formatowanie przenosząc tabelę Calc-> Notepad albo Notepad++ -> Corel? format tekstu się posypie, ale co z kolejnością?

Co do bezpośredniego pobierania: Corel ma interfejs COM (przynajmniej miał go, kiedy to sprawdzałem, czyli gdzieś w okolicach wersji X2). Calc także go ma. Więc powinny się dogadywać, wszystko jedno w którą stronę.
JJ
LO (24.2|7.6) ∙ Python (3.12|3.11|3.10) ∙ Unicode 15 ∙ LᴬTEX 2ε ∙ XML ∙ Unix tools ∙ Linux (Rocky|CentOS)
Awatar użytkownika
Astur

Re: formatowanie tekstu - zależne od danych - ŁAJ...

Post autor: Astur »

Sugestie:
1. zapisz arkusz w Calc w formacie CSV i z tak zapisanego arkusza przenieś dane do Corela.
2. Zapisz poszczególne tabelki w osobnych plikach formatu CSV i zaimportuj do Corela.
Ubuntu 20.04 — OpenOffice 4.1.10
Zanim zastosujesz się do jakiejś rady, zrób kopię zapasową dokumentu, którego ona ma dotyczyć.
Wskazówka: w dokumentach używam czasem niestandardowych, bezpłatnych czcionek Gentium i Lato
ODPOWIEDZ