Calc niepoprawnie przelicza wartości w komórkach

Użytkowanie arkusza kalkulacyjnego
WindEater

Calc niepoprawnie przelicza wartości w komórkach

Post autor: WindEater »

Witam wszystkich serdecznie, mam taki problem:

stworzyłem sobie cennik rastrowy, który na podstawie szerokości, wysokości oraz komórek o zmienionej (przypisanej) nazwie (faktor stały, szerokość, wysokość i m kw) oblicza ceny.
Niestety formuła (algorytm) wyliczająca te ceny nie do końca działa poprawnie, chociaż przetestowałem ją już setki razy i wszystko powinno być w porządku.
Gdzie popełniłem błąd??? Wychodzę z założenia, że to moja wina a nie Calc'a...

Algorytm:
=JEŻELI(LUB(D$8*$C9/1000000<=5,8;D$8<=2700);STA+(D$8/1000*SZER)+($C9/1000*WYS)+((D$8*$C9/1000000)*MQ);STA+(D$8/1000*SZER)+($C9/1000*WYS)+((D$8*$C9/1000000)*MQMY))
gdzie poszczególne, nienazwane komórki odpowiadają szerokości (D$8) i wysokości $C9) w mm, zadanych na gorze i z boku rastra. Nazwane komórki to faktory cenowe dla poszczególnych wartości.

"prawda" powinna liczyć do 5,8m kw i do 2700 mm szerokości na podstawie komórki MQ, natomiast "fałsz" - wszystko powyżej i na podstawie komórki MQMY.

Niestety w rastrze pierwsza formuła liczy grubo ponad zadane zależności dla "prawda", tzn. ceny są poprawne dla pierwszej grupy i powyżej 5,8m kw i 2700 mm szerokości liczy również według "prawda".
Kiedy usunąłem nazwę komórki MQMY w rastrze wystąpił błąd ale dla komórek daleko z poza zakresu zadanych zależności.

Mam nadzieję, że moje wypociny są dla Was zrozumiałe.
Pomóżcie mi proszę się z tym uporać.

Pozdrawiam serdecznie, Josey
Ostatnio zmieniony pt wrz 26, 2014 4:44 pm przez Jan_J, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zmianę tematu wątku.
LO_6.0.2 na WIN 10 HOME 64 bit
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Re: Calc niepoprawnie przelicza wartości w komórkach

Post autor: Jermor »

Sądzę, że prościej byłoby to napisać tak:
STA+D$8*SZER/1000+$C9*WYS/1000+D$8*$C9/1000000*JEŻELI(LUB(D$8*$C9<=5800000;D$8<=2700);MQ;MQMY)
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jermor
Kontakt:

Post autor: Jermor »

Jeszcze uwaga nt. wartości pobieranych do obliczeń.
Funkcja LUB mówi, że wartością PRAWDA będzie każda sytuacja gdy powierzchnia jest mniejsza od 5,8 m. kw. lub wartość w wierszu ósmym będzie mniejsza od 2700. Wystarczy by któryś z tych warunków był prawdziwy a pobrana będzie zmienna MQ. Jeśli zatem wartość w wierszu ósmym będzie wynosiła 1 a w kolumnie C 6.000.000 to i tak wartość wyrażenia wynosić będzie PRAWDA.
Gdy chcemy aby powierzchnia była mniejsza od 5,8 a wartość w wierszu ósmym nie przekraczała 2700 trzeba użyć funkcji I

W końcu, przy budowie takiej "rastrowej" formuły , warto wykorzystać formułę macierzową. Jeśli jesteś nią zainteresowany, daj znać na forum, to coś na ten temat napiszę.
AOO 4.1.15, LO 24.8.2 (x64) na Windows 10 64bit
Ważne!
Jeśli twój problem został rozwiązany, wróć do swojego pierwszego postu, przejdź do edycji i dopisz [SOLVED] w temacie.
Inni, którzy mają podobny problem, będą wiedzieli, że istnieje jego rozwiązanie.
WindEater

Post autor: WindEater »

Witam i dziękuję ślicznie za podpowiedzi,

i sprawa jest jasna. Teraz wiem gdzie leży mój problem.
Oczywiście jestem jak najbardziej zainteresowany Twoimi podpowiedziami, ponieważ muszę się jeszcze dużo nauczyć, a "macierzy" jeszcze nie ogarniam...

Człowiek uczy się całe życie i niestety umiera głupi...

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!
LO_6.0.2 na WIN 10 HOME 64 bit
ODPOWIEDZ