Witam wszystkich na forum. Jestem elektronikiem i nowym użytkownikiem pakietu z prawie rocznym stażem. Zrobiłem kilka instrukcji do urządzeń elektronicznych, łącznie około 150 stron. Kiedyś instrukcje robiłem w Corel Draw 9. Aktualnie używam OpenOffice Writer 4.1.1 i system Xp/32 w wersji instancyjnej z językiem polskim. Na świeżym systemie operacyjnym nie zauważyłem poprawy. Niestety pisanie/skład instrukcji nie jest moją mocną stroną, ale jako konstruktor urządzeń elektronicznych muszę zrobić jakiś dobry podstawowy wzór. Z chęcią bym oddał /zlecił to innym lepszym pracującym w pakiecie OpenOffice , jakby się stosowni znaleźli, lub w InDesign, FrameMaker, w razie nie powodzenia z OpenOffice Writer. Mam kilka pytań/problemów bo mimo usilnych starań,nie poradziłem sobie z problemami, z tego powodu zmuszony zostałem z korzystania z społeczności na forum. Na tymże forum nie znalazłem odpowiedzi/ rozwiązania w istniejących postach, aczkolwiek były podobne. Mój problem główny z Writer 4.1.1 wygląda następująco:
Wstawiają się puste strony. Przykład: Mam plik_1 który ma 10 stron, a drug plik_2 ma 5 stron. Jeżeli wygeneruje PDF-y pliki osobno to maja po 5, i 10 str, to jest poprawnie. Jeżeli zainportuje jeden ( mniejszy do większego) to wychodzi 17 lub wiecej stron. Po złożeniu też pokazuje więcej stron i widać puste strony. Mniejszy plik zawiera tabelkę 4 wiersze po 1 kolumnie i 4 obrazy PNG format A4. Tabelkę generalnie wstawiłem ponieważ stabilniej zachowują się obrazki. Plik nie jest importowany z innego programu, tylko z Writer 4.1.1 nowo utworzony. Zasadniczo to tabelka wcale nie jest potrzebna, ale jest aby w miarę ogarnąć przeskakujące zdjęcia, czy generowanie dodatkowych stron.
Pozdrawiam
Elektronik
Dodawanie pustych stron w Writer 4.1.1
-
Dodawanie pustych stron w Writer 4.1.1
Windows Xp/32bit
OpenOffice 4.1.1
OpenOffice 4.1.1
Re: Dodawanie pustych stron w Writer 4.1.1
Nie jestem specem ale sporo bawiłem się z edycją w Writerze i także opracowuje dokumentacje techniczne.
Jak mniemam, masz problem którego powodem może być niezbyt poprawne zagnieżdżanie grafik na stronach dokumentu. Może wrzuć problematyczne pliki, albo jakiś inny plik w którym zauważyłeś podobny problem to śrubujemy zobaczyć jak go rozwiązać.
Jak mniemam, masz problem którego powodem może być niezbyt poprawne zagnieżdżanie grafik na stronach dokumentu. Może wrzuć problematyczne pliki, albo jakiś inny plik w którym zauważyłeś podobny problem to śrubujemy zobaczyć jak go rozwiązać.
OpenOffice 4.1.0 na Windows XP (w domu) i Windows 7 (w domu i w pracy)